1 Eylül Dünya Barış Günü mitingi Diyarbakır’da da yasaklandı

1 Eylül Dünya Barış Günü dolayısıyla Diyarbakır’da 4 Eylül’de düzenlenmek istenen mitinge, eylem tarihi gerekçe gösterilerek izin verilmedi.

1 Eylül Dünya Barış Günü mitingi Diyarbakır’da da yasaklandı

Amed Emek ve Demokrasi Platformu, 1 Eylül Dünya Barış Günü kapsamında 4 Eylül’de kentte gerçekleştireceği kitlesel açıklamaya ilişkin Eğitim Sen 1 No’lu Şube binasında basın toplantısı düzenledi. Salonda Kürtçe’nin Kurmanci ve Kirmançki lehçelerinde “Şimdi barışı haykırma zamanı” pankartı açıldı. Açıklamayı Tertip komitesi adına Türk Mühendis ve Mimar Odaları Birliği (TMMOB) Makine Mühendisleri Odası (MMO) Diyarbakır Şube Sekreteri Arin Zümrüt okudu.

TEMEL İNSAN HAKKI

Demokrasi Platformu olarak, 1 Eylül’lü kutlamak için gerekli mercilere başvurduklarını söyleyen Zümrüt, izin verilmeme gerekçesine ilişkin, bir senaryo hazırladığını iddia etti. Anayasada şiddet içermemesi şartıyla toplanma özgürlüğünün tanındığını ve koruma altına alındığını ileri süren Zümrüt, “Barışçıl toplanma özgürlüğü, uluslararası sözleşmelerde örgütlenme ve ifade özgürlüğünün ayrılmaz bir parçası olarak güvence altına alınmıştır. Temel bir insan hakkı olmasının yanında bir hak arama ve ülke yönetimine katılım aracı olarak demokratik bilinç oluşturma bir temel ölçüm kriterleri olarak değerlendirilmektedir” dedi.

BARIŞI HAYKIRMA ZAMANI

Zümrüt, Emek ve Demokrasi platformu ve kent bileşenleri olarak 4 Eylül günü yine barış çağrılarını yenileyeceklerini öne sürüp, “Bu bizim Demokratik yasal hakkımızdır. Bizler mitingin iptaline yönelik kararın doğru olmadığını toplumun barışa olan özlem ve sesinin kısılmaması gerektiğini ifade etmek istiyoruz” diye konuştu. Açıklamanın devamında konuşan Tertip komitesi üyesi Mehmet Ceylan ise, “Barışı haykırma zamanı” şiarıyla tüm Diyarbakır halkını 4 Eylül tarihinde saat 16.00’ da ACZ plaza önünde gerçekleştirilecek kitlesel basın açıklamasına davet etti.

Kaynak: Diyarbakır Söz