Görüş Bildir

15 Temmuz Demokrasi ve Milli Birlik Günü Şehitler dualarla anıldı

Diyarbakır, Mardin ve Batman'da 15 Temmuz Demokrasi ve Milli Birlik Günü dolayısıyla çeşitli programlar düzenlendi

15 Temmuz Demokrasi ve Milli Birlik Günü Şehitler  dualarla anıldı

 Diyanet İşleri Başkanlığı vaizi Dr. Sadık Eraslan:

 "Diyanet olarak saf ve temiz halkımızın bir daha din istismarcılarının tuzağına düşmesini önlemek, gerçek İslam'ı Kur'an ve sünnetten öğrenmelerini sağlamak için çalışmalar gerçekleştirildi"

15 Temmuz Demokrasi ve Milli Birlik Günü dolayısıyla Diyarbakır, Mardin ve Batman'da çeşitli etkinlikler gerçekleştirildi.

Diyanet İşleri Başkanlığınca, İslam aleminin 5. Haremi Şerif'i olarak kabul edilen Diyarbakır Ulu Cami'de, Fetullahçı Terör Örgütü'nün (FETÖ) 15 Temmuz 2016'daki hain darbe girişimi sırasında şehit düşenler için Kur'anı Kerim okundu, dualar edildi.

Programa katılan Diyanet İşleri Başkanlığı vaizi Dr. Sadık Eraslan Diyanet İşleri Başkanlığının 15 Temmuz'un yıl dönümünde 41 ile heyetler göndererek, din istismarının önüne geçmek için çalışmalar yaptığını belirtti.

15 Temmuz felaketinin temelinde din istismarı olduğuna işaret eden Eraslan, Türkiye'de bir daha böyle bir felaketin yaşanmaması için Diyanet İşleri Başkanlığının ülke genelinde adete bir seferberlik başlattığını aktardı.

Eraslan, halkın FETÖ gibi din istismarcılarına aldanmaması ve insanların dini duygularının suistimal edilmemesi için bu programlara ağırlık vereceklerine dikkati çekerek, bu kapsamda üç kişilik bir heyetle Diyarbakır'a geldiklerini bildirdi.

Camilerde vaaz vererek, sivil toplum kuruluşlarıyla bir araya gelerek istişareler yapacaklarını ifade eden Eraslan, "Diyanet olarak saf ve temiz halkımızın bir daha din istismarcılarının tuzağına düşmesini önlemek, gerçek İslam'ı Kur'an ve sünnetten öğrenmelerini sağlamak için çalışmalar gerçekleştirildi." ifadelerini kullandı.

Bu çalışmalarla insanların bir daha FETÖ ve benzeri yapıların tuzaklarına düşmesinin önüne geçilmek istendiğini anlatan Eraslan, darbe girişimi gecesi insanların okunan ezanlar ve selalarla meydanlara indiğini hatırlattı.

Eraslan, şöyle konuştu:

"Milletimizin iman duyguları sağlamdır. Vatan, millet, din aşkı zirveye ulaştı. Bu konuda Başkanlığımızın büyük bir manevi etkisi oldu. Cenabıhak bir daha bu tür olayları milletimize, memleketimize yaşatmasın. İhtiyaç olmasın istiyoruz ama ihtiyaç olduğu noktada Allahuekber sedalarıyla atalarımızın cepheye koştuğu gibi milletimiz de selalarla sokaklara dökülmüştür."

 Mardin

Mardin'in Midyat ilçesinde de 15 Temmuz şehitleri için okunan hatimlerin duası yapıldı.

Hacı Kasım Altunkaya Camisi'nde düzenlenen programa Kaymakam Hüseyin Tekin ve vatandaşlar katıldı.

15 Temmuz şehitleri için Kur'anı Kerim okunan programda konuşan İlçe Müftüsü Mehmet Şafi Bilik, 15 Temmuz'un üstünden 2 yıl geçtiğini anımsatarak, aynı girişimlerin yaşanmaması için birlik ve beraberliğin önemine değindi.

15 Temmuz günü şehit düşenlerin ruhu için program düzenlediklerini anlatan Bilik, "O gece camilerimizde selalar ülkemizin bütünlüğü, birlik ve beraberliğimiz için okundu. 15 Temmuz'da şehit olanlar bu vatan için canlarını seve seve feda ederek şehadet şerbetini içti. Allah şehitlerimizden razı olsun." diye konuştu.

İlçe sakinlerinden Hüseyin Yücel, 15 Temmuz şehitleri için düzenlenen programdan dolayı İlçe Müftülüğüne teşekkür etti.

Yücel, "Allah'tan şehitlerimize rahmet, gazilerimize de şifa diliyoruz." dedi.

İrfan Yenigün ise, şehitlere rahmet dileyerek, "Şehitlerimizin ruhuna mevlit okutuldu, Allah kabul etsin." diye konuştu.

Mahmut Sancar da, şehitleri asla unutmayacaklarını dile getirdi.

 Batman

Batman'daki Şevket Başak Camisi'nde 15 Temmuz şehitleri için Kur'anı Kerim, İl Müftüsü Turgut Erhan tarafından da dualar okundu.

Daha sonra İl Milli Eğitim Müdürlüğünce Kültür Müdürlüğü Konferans Salonu'nda da "15 Temmuz Destanı Yürüyeceksin Millet Yürüyecek Arkandan" konulu konferans gerçekleştirildi.

Konferansa Van Yüzüncü Yıl Üniversitesi İlahiyat Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Zeki Taştan ve Sanat Düşünce Eğitim Derneği (SADED) Genel Başkanı Tahir Fatih Andı konuşmacı olarak katıldı.

Prof. Dr. Taştan, Türkiye'deki darbelerle ilgili tarihsel sürece değinerek, "Türkiye'de 1960, 1972, 1980 darbelerinde bile 15 Temmuz'daki gibi bir direnç olmadı. Böylesine bir katliam olmamış, böylesine bir sonuçla karşılaşılmamıştır. O yüzden 15 Temmuz oldukça önemlidir." şeklinde konuştu.

Kaynak: Diyarbakır Söz

Etiketler:

Editor Hakkında

Haber Merkezi