İndirimli mazot istiyor

Pamuk ekimi yapan bölgedeki çiftçiler, yüksek vergi ve desteklemelerin yetersizliğinden şikâyet ederek, indirimli mazot satışının yapılmasını istedi.

İndirimli mazot istiyor

Halk arasında "beyaz Altın" diye tabir edilen pamuğun ekimi son yıllarda girdi vedesteklemenin yetersizliği nedeniyle rekolte düşüklügü yaşanırken, Diyarbakır'daki Pamuk üreticisi ve Ziraat Odası Başkanları, hükümete çağrıda bulunarak, indirimli mazot satışının yapılmasını istedi.

Yenişehir İlçe Ziraat Odaları Başkanı Süleyman İskenderoğlu, pamuğun çapalama dönemi başladığı için çiftçilerin şimdiden hastalıklara karşı dikkatli olması uyarısını yaparen, "Beyaz sinek dediğimiz pamuğa zarar veren böcek yaprağa zarar vererek, verim zamanında rekolte kaybı yaşatıyor. Çiftçimizin bu konulara dikkat etmesi gerekiyor." dedi.

PAMUK DESTEKLENMESİ

Bölgede pamuk ekimine son yıllarda rağbetin olmadığını, bunun de girdilerin yüksek olması, sağlanan desteğinde düşük tutulmasından kaynaklandığını belirten İskenderoğlu, şunları söyledi:

"Çiftçilere kilogram başı bir TL pamuk primi istiyoruz. Geçen yıl 75 kuruştu. Pamuk stratejik bir üründür. Diyarbakır, Türkiye'nin en kaliteli pamuklarını üretiyor. Pamuk, tekstil fabrikalarından araziye kadar istihdam yaratıyor, bu alanlarda iş sahaları açıyor. Başta mazot olmak üzere kimyevi gübre gibi girdi maliyetlerinin düşürülmesi gerekiyor. Hükümet KDV'yi düşürdü ancak firmalar yaptıkları zamlarla yerini doldurdu. Mazota, gübreye zam yapıldı. Mazotun dünyada en çok vergisini ödeyen herhalde çiftçidir. Dünyada başka bir yerde bu kadar vergi ödeyen çiftçi yok. Biri jipine mazot doldurup tatile gidiyor, diğeri ise traktöre doldurup üretiyor ama aynı vergiyi veriyor. Biz üreticiyiz, indirimli mazot istiyoruz."

İskenderoğlu, "Elektrik kullanan çiftçilerden TRT payı alınıyor. ÖTV'nin sıfırlanması gerekiyor. Üretenden ÖTV alınır mı? TRT payı nedir? Çiftçiden TRT payı kesiliyor. Çiftçi, üretici ve kooperatifler desteklenmelidir. Biz üretmezsek Türkiye aç kalacak. Üreticimizin kıymeti bilinmelidir."diyerek, kesintinin son bulmasını söyledi.

Pamuk ektiklerini ve şu anda traktör çapasıyla meşgul olduklarını söyleyen Yasin Tunç, girdi maliyetinin fazla olması nedeniyle pamuk üretiminin azaldığını söyledi.

PAMUK GİRDİSİ YÜKSEK

Pamuk masraflı olduğu için çiftçinin başka ürünlere yöneldiğini belirten Tunç, "Mısırda işçilik maliyeti sıfırdır. Sadece sulama yapılır. Pamukta ise işçilik gidiyor. Yakıtı, gübresi ve daha birçok yönüyle fazla gideri var. Devlet destekleme veriyor ancak girdi maliyeti çok fazla olduğu için ihtiyacı karşılayamıyor. Hükümet yetkilileri nasıl ki gemilere mazotu indirimli veriyorsa çiftçilere de bu şekilde mazot indirimi vermesi gerekiyor. Daha dün mazota 70 kuruş zam geldi. Bu traktör neyle çalışıyor? Biz çiftçi olarak milli ekonomik serveti geliştiriyoruz. Biz pamuk üretmezsek devlet dolarla dışarıdan Türkiye'ye getirecek. Eğer bize destek çıkarsa o dolar olarak dışarı gitmez, cebimizde kalır. Bizim cebimizde kaldığı gibi devletin cebinde kalır." şeklinde konuştu.

Birçok çiftçinin pamuk yerine buğday ve mısıra yöneldiğini dile getiren çiftçilerden Eşref Mutlu da "Gübre pahalıdır, alamıyoruz. Mazot pahalıdır, kimse pamuğu ekmiyor. Masrafı ve işçiliği de çoktur. Devletin primi bir TL'den aşağı olursa kurtarmaz. Mazot ve gübre destekleme primini bir TL yaparsa ancak kurtarır." dedi.

Kaynak: Diyarbakır Söz