Öcalan gideri yapmış 'ona söyleyin ben köylü değilim'

Selahattin Demirtaş, Öcalan-devlet arasındaki görüşmelerden ilk kez duyacağınız sözleri aktardı: Öcalan, 'Ben köylü değilim. Gidin ona söyleyin ben ciddi bir adamım, o da ciddiyse bitirelim" diye bağırdı

Öcalan gideri yapmış 'ona söyleyin ben köylü değilim'

ABD ziyaretini tamamlayan Halkların Demokratik Partisi Eş Genel Başkanı Selahattin Demirtaş, görüşmeleri ve Türkiye gündemindeki önemli olayları uzun bir basın toplantısında Washington'daki Türk gazetecilere anlattı. Demirtaş, İmralı'dan ilk kez gün yüzüne çıkan detaylara da yer verdi.

Demirtaş, Öcalan ile devlet heyeti arasında geçen ilginç bir diyaloğu aktardı: "Öcalan, devlet heyetini uyardı ve dedi ki; 'Bak bana köylü muamelesi yapıyorsunuz başta ben bunu sineye çektim. Dedim ki görüşmeler olsun bir yere kadar götürelim, çok önemli değil. Ben köylü değilim."

"DOLMABAHÇE GÖRÜŞMELERİNİ ERDOĞAN'A YANLIŞ YANSITTILAR"

HDP Eş Genel Başkanı Demirtaş ayrıca, Dolmabahçe Mutabakatı görüşmelerinin aşamasında Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'a, 'PKK'ya yapılmış net bir silah bırakma çağrısı olarak sunulduğunu,' Erdoğan'ın beklediğini alamayınca süreci rafa kaldırdığını savundu. Demirtaş, Çözüm Süreci yürütülürken Yalçın Akdoğan, Efkan Ala,Hakan Fidan gibi isimlerin Erdoğan'ı ayrıntılı bilgilendirilmediğini de iddia etti.

"TAYYİP BEY'İ OYALADILAR"

Durumun sürecin bitmesinde önemli rol oynadığını belirten Demirtaş şöyle konuştu:

"Biz İmralı'da saatlerce konuşuyoruz, onlar 25-30 sayfalık uzun tutanaklara dönüşüyor, devlet heyeti, çözüm heyeti denilen siyasilerin de içinde bulunduğu heyet bunları saatlerce tartışıp, analiz yapıyor. Bunlar kanımca Tayyip Bey'e hap olarak gidiyordu. Çünkü kimse uzun uzun ne bunları Tayyip Bey'e anlatabiliyor, ne anlatmaya cesaret edebiliyor, ne de onun onları uzun uzun dinlemeye zamanı veya şevki var. Hap halinde anlatılıyor. Bütün o görüşmelerden edindiğim izlenimle çıkarıyorum, Tayyip Bey'in tarzını da biliyorum artık, soruyordur, 'Silahı bırakacaklar mı bırakmayacaklar mı?' Onlar da bunun ne kadar önemli olduğunu biliyorlar Tayyip Bey için. Çünkü başka bir şeyle ilgilenmiyor o.

Onlar da diyor ki 'Efendim az kaldı, biz o noktaya getirdik Öcalan'ı, yakın zamanda o çağrı olacak'. 'O zaman sürdürün, tamam'. Ne konuşmuşuz, diğer ilkeler nedir,Dolmabahçe'de mutabakata dökülen maddeler ne anlama geliyor, müzakere nedir, bunların hiçbiri kendisine ne anlatılmış ne konulmuş. Heyet gitmiş İmralı'da söz vermiş, bunu teyit etmişiz, gelmişiz, Ankara'da şu sözleri verdiniz, şu başlıkları konuşacaksınız, gözlemci heyet olacak, basın mensupları girecek, bir ortak mutabakat hazırlanacak, buna tamam demişsiniz…

'Evet, tamam dedik' diyorlar. 'Mutabık mıyız?' 'Mutabıkız.' Biz böyle ilerlerken Tayyip Bey'in bu detayların hiçbirinden haberi yok ya da önemsememiş. Onun için önemli olan Öcalan PKK'ye silahları bırakma çağrısı yapacak mı, ne zaman yapacak? Tayyip Bey'i oyaladılar, getirdiler Dolmabahçe'ye kadar."

ÖCALAN SERT ÇIKTI: GİDİN ONA SÖYLEYİN BEN KÖYLÜ DEĞİLİM

İmralı'daki tüm gelişmelerden Erdoğan'ın haberi olduğunu söyleyen Demirtaş, Öcalan ile devlet heyeti arasında geçen ilginç bir diyaloğu aktardı.

Demirtaş, "Öcalan, devlet heyetini uyardı ve dedi ki; 'Bak bana köylü muamelesi yapıyorsunuz, başta ben bunu sineye çektim. Dedim ki görüşmeler olsun, bir yere kadar götürelim, çok önemli değil. Ben köylü değilim, bana araçsal yaklaşmayın. Ben kullanılacak bir adam değilim başta hep öyle yaklaşmanıza müsaade ettim ki masaya oturalım sizinle.." Öfkelenerek söylüyor bunları yani "Bana araçsal yaklaşmayın, beni araç gibi kullanmaya çalışmayan sizi pişman ederim" dedi. Tutanaklarda var, kızıyor. Adam orada böyle boynunu bükmüş devlet...

"Gidin ona söyleyin (Tayyip Bey'i kastediyor) ben ciddi bir adamım, o da ciddiyse bitirelim bu işi yoksa beni kullanmaya falan kalkmasın... Ben televizyon, şu masayla satın alınacak bir adam değilim. Bana böyle ucuz yaklaşmasınlar. İstemiyorum bunların hiçbirini hücreme geri dönerim. Ben burada ölürüm bu tür şeylere tenazül etmem" Kavgayla gürültüyle bağırarak çağırarak söylüyordu bunları.

ADAY OLACAK MISINIZ SORUSUNA YANIT: BİZİ BIRAKMIYORLAR

1 Kasım seçimlerinden sonra parti içinde ve yönetiminde yeni yapılanmaya gitmeyi planladıklarını bildiren HDP Eş Genel Başkanı Selahattin Demirtaş, Ocak ayı sonunda yapılması planlanan parti kongresinde başkan adayı olup olmadığını "Kariyer planlarınız nedir?" diye şaka yollu soran bir gazeteciye "Bırakmıyorlar bizi" şeklinde yanıt verdi. Demirtaş, "Kongre'de başka bir aday çıkmayacak gibi görünüyor, bir dönem daha böyle götürürüz" dedi.

Kaynak: Diyarbakır Söz