AİHM HAKSIZ BULDU

'Öcalan görüntülü sms' davasında Türkiye haksız bulundu

AİHM HAKSIZ BULDU

Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi (AİHM), SMS mesajları göndererek PKK propagandası yaptıkları suçlaması ile yargılanan iki Türk vatandaşı ile ilgili davada "ifade özgürlüğü"nün ihlal edildiği, mesajlarda şiddet teşvik edilmediği" gerekçesiyle Türkiye’yi haksız buldu.

Ömer Bahçeci ve Fikret Turan adlı Türk vatandaşları, 2001 yılında PKK propagandası yaptıkları gerekçesiyle İzmir’de gözaltına alındı. Bahçeci ve Turan’ın, Abdullah Öcalan’ın görüntüsü ve Kürtçe ifadelerinin yer aldığı belirtilen mesajların nedeniyle 2002 yılında TSK’nın 169. maddesi ve Terörle Mücadele Yasası çerçevesinde mahkum olduğu, ancak 2003 yılında yapılan bir yasa değişikliğiyle söz konusu eylemlerin 169 maddesine göre suç olmaktan çıktığı belirtildi.

AİHM, kararında Bahçeci ve Turan’ın ifade özgürlüğü hakkının ihlal edildiğini, gönderilen mesajlarda şiddet ile silahlı direniş ve ayaklanma teşvik edilmemesine karşın mahkum olduklarını kaydederek manevi tazminat olarak bin 500’er, mahkeme masrafları olarak da toplam bin euronun ödenmesine hükmetti.

Kaynak: Diyarbakır Söz