Avukatlar Günü: Yeni anayasaya ihtiyaç var

5 Nisan Avukatlar Günü nedeniyle barolar ve ÖHD açıklama yaptı. Urfa Barosu, "Toplum olarak ihtiyacımız olan, toplumsal sorunların çözümünü önceleyen demokratik, sivil ve kuvvetler ayrılığını esas alan yeni bir anayasadır" dedi. ÖHD, muhalif stajyer avukatlara avukatlık ruhsatının verilmediğine dikkat çekti.

Avukatlar Günü: Yeni anayasaya ihtiyaç var

Barolar ve Özgürlük için Hukukçular Derneği, 5 Nisan Avukatlar Günü nedeniyle yaptıkları açıklamalarda yeni bir anayasa için çağrıda bulunurken, muhalif kimliğinden dolayı avukatlara ruhsat verilmediği belirtildi.

Şanlıurfa Barosu’nun açıklamasında, öldürülen Diyarbakır Barosu Başkanı Tahir Elçi başta olmak üzere, katledilen ve mesleki faaliyetlerinden dolayı tutuklanan tüm avukatların günü kutlandı.

‘YARGI SİYASETİN OPERASYON ALANI HALİNE GELDİ’

Açıklamada, yargının giderek siyasetin “operasyon alanları”ndan biri haline gelmesi nedeniyle avukatlara ve barolara büyük sorumlulukların ve görevlerin düştüğü vurgulandı. Açıklamada, bu görevlerin yerine getirilmesinden kaynaklı etkin varlığının verdiği rahatsızlık, hukuku yok etmek girişimlerinden duyulan rahatsızlık baroları ve avukatları olağan hedef haline getirdiği vurgulandı.

Açıklamanın devamında şu ifadelere yer verildi: “Urfa Barosu olarak defaatle ifade ettiğimiz gibi yaşanan siyasal, hukuki ve toplumsal krizlerin altında yürürlükteki anayasanın yattığını tekrarlamak isteriz. Demokratik ve toplumun tüm kesimlerinin iradesini içerisinde barındıran bir toplumsal sözleşme olarak; demokratik, çoğulcu ve herkesi farklılıkları ile kabul eden yeni bir anayasaya olan ihtiyaç her geçen gün artmaktadır. Meseleye bütüncül bir çerçevede yaklaşarak yürürlükteki anayasa, çoğulcu ve demokratik yeni bir anayasa ile değiştirilmedikçe, her yeni hükümetin bu anayasa ile değişerek darbe anayasası ile hemhal olduğunu görmekte ve bundan sonra gelecek hükümetlerin de bu hale geleceğini öngörmekteyiz. Toplum olarak ihtiyacımız olan, toplumsal sorunların çözümünü önceleyen demokratik, sivil ve kuvvetler ayrılığını esas alan yeni bir anayasadır.”

İZMİR: ÖZGÜR, DEMOKRATİK BİR ÜLKE ÖZLEMİYLE…

İzmir Barosu, Avukatlar Günü’ne ilişkin sosyal medya hesabından yazılı açıklama yaptı. Baro açıklamasında, mesleki faaliyetlerinde bulunan tüm avukatların günü kutlandı. Kutlama mesajında şu ifadeler yer aldı: “Özgür, demokratik, sağlık içinde bir ülke ve dünya özlemiyle demokrasi, hukuk devleti, yargı bağımsızlığı, haklar ve özgür, demokratik ve sağlık içinde bir ülke ve dünya özlemiyle demokrasi, hukuk devleti, yargı bağımsızlığı, haklar ve özgürlükler mücadelesinin ayrılmaz parçası olan tüm meslektaşlarımızın avukatlar günü kutlu olsun.”

ADANA’DAN KAYYIMLARA TEPKİ

Adana Barosu Başkanı Veli Küçük de, gün dolayısıyla yazılı açıklama yaptı. Küçük, Adana Barosu’nun hukuksuzluklara ve adaletsizliklere karşı durduğunu, ezilenin ile mağdurun yanında olmaya devam ettiğini vurguladı. Küçük, “Salgın günlerinde de meslektaşlarımızın hakkını koruyacağız” ifadelerini kullandı. Halkların Demokratik Partili (HDP) belediyelere kayyım atanmasına tepki gösteren Küçük, kayyım atamalarının demokratik olmayıp, hukuka aykırı olduğunu vurguladı.

Cezaevlerinde müvekkil avukat görüşmesindeki mahremiyet ilkesinin ihlal edilmesin karşın dava açacaklarını söyleyen Küçük, “Salgın riski gerekçe gösterilerek cezaevinde bulunan yurttaşlarımızın sağlığı üzerinden düşünülen adına infaz düzenlemesi denilen yasa tasarısı ve yürütülen çalışma açıkça af niteliğindedir. Ve böyle bir düzenleme yapılacaksa şayet düşüncesinden, mesleğinden dolayı ceza alan kişiler, avukatlar, siyasetçiler, gazeteciler kesinlikle bu kapsamda yer almalı, infazda eşitlik ve ayrımcılık yasağına uyulmalıdır” açıklaması yaptı.

DİYARBAKIR: AVUKATLAR GERİ ADIM ATMADI

Özgürlük için Hukukçular Derneği (ÖHD) ise, yaptığı yazılı açıklamayla avukatlar üzerindeki baskılara değindi. Açıklamada, “Ülkemizde siyasi iktidarın yargı üzerinde egemen olma ve yargıyı bir baskı aracı olarak kullanma pratiğinden dolayı bu yıl da avukatlar gününü kutlayamamanın üzüntüsü içerisindeyiz” denildi. Her türlü baskıya rağmen ÖHD’li avukatların geri adım atmadığını ve özgürlükçü hukuk perspektifiyle yollarına deva ettiklerinin aktarıldığı açıklamada, geçen yıl 160 yıl hapis cezası verilen Çağdaş Hukukçular Derneği (ÇHD) ve Halkın Hukuk Bürosu (HHB) üyesi avukatların adil yargılanma talebiyle cezaevlerinde sürdürdükleri açlık grevinin devam ettiği vurgulandı.

‘MUHALİF STAJER AVUKALARA RUHSAT VERİLMİYOR’

Muhalif stajyer avukatlara avukatlık ruhsatının verilmediği kaydedilen açıklamada, muhalif avukatlara yönelik baskılara dikkat çekilerek, “ÖHD ve Ezilenlerin Hukuk Bürosu (EHB) üyesi meslektaşımız stajyer avukat Doğukan Ünlü yedi aydır hukuksuz bir şekilde tutuklu bulunuyor. ÖHD üyesi Sevda Çelik Özbingöl mesleki faaliyetleri nedeniyle tutuklu bulunurken yine üyemiz Halil İbrahim Vargün mesleki faaliyetleri sebebiyle hüküm giymiştir. Yine bu yıl içerisinde mesleki faaliyetleri gerekçe gösterilerek üyelerimiz gözaltına alınmış, dosyalardan kısıtlanmış ve mesleklerini icra etmelerine engel olunmuştur. Yine son dönemde getirilen yönetmelik ile yeniden KHK’ler devrine dönülmüş, cezaevinde müvekkillerimiz ile yaptığımız görüşmeler kayıt altına alınarak avukat- müvekkil gizliliği ilkesi ayaklar altına alınmakta, savunma hakkı kısıtlanmaktadır. Mesleğe yeni başlayacak olan muhalif stajyer avukatlara ruhsatları verilmemektedir. Fırsat eşitsizliği nedeniyle pek çok meslektaşımız işçi avukatlık yapmak zorunda kalmaktadır.”

Kaynak: Diyarbakır Söz