Ayasofya Camisini İbadete Açalım!

Diyarbakır’da vatandaşlar ABD’nin bir dizi yaptırım kararına karşı önerilerini anlattı. En çok dikkat çeken ise İncirlik üssünün kapatılması ve Ayasofya Camisinin ibadete açılması oldu.

Ayasofya Camisini İbadete Açalım!

Amerika Birleşik Devletleri’nin (ABD) Türkiye’de ajanlık faaliyetlerinden dolayı ev hapsine mahkum edilen rahip Brunson’u bahane ederek, bir dizi yaptırım kararının yanında ülkemize yönelik finansal saldırılara vatandaştan cevap gecikmedi.

ABD ile yaşanan krize ilişkin UZAY HABER ekibinin sorularını yanıtlayan vatandaşlar, NATO’dan ayrılmak dahil, incirliğin kapatılmasından, Ayasofya camisinin ibadete açılmasına kadar pek çok noktada önerilerde bulunan vatandaşlar ABD’ye boyun eğmeyeceklerini söylediler.

Dövizdeki yükseliş ile birlikte piyasada meydana gelen hareketliliğe de değinen vatandaşlarımızın ABD ile ilişkiler ve diğer dış politikayla sorulara verdiği yanıtlar;

“EKMEKSİZ YAŞAYABİLİRİM AMA HÜRRİYETSİZ ASLA YAŞAYAMAM”

Yunus Arslan, “Her şeyden önce dik duruş sergilemek çok önemlidir. Rahmetli Muhsin Yazıcıoğlu Avrupa’ya gittiği zaman, Avrupa’dakiler Türkiye’yi eleştirdiğinde dedi ki “iç işlerimizle alakalı ben size hiçbir bilgi vermem, o benim işimdir.”dedi. İşte bizde öyle demeliyiz. Bizim de birlik içerisinde kenetlenmemiz gerekiyor. Bu dalgalanmalar durulduğu zaman, muhalefetten de eleştiri almalıyız, ama şimdiki vazifemiz bu değil. Bediüzzaman hazretlerinin de dediği gibi “ekmeksiz yaşayabilirim ama hürriyetsiz asla yaşayamam” bizim de burada yapmamız gereken bu. Kimse korkmasın Dolar yüz TL bile olursa bizler ekmek ve soğanla besleriz bunu da sıkıntı yapmayız. Yeter ki bağımsızlığımızı hürriyetimizi kaybetmeyelim. Bunu zaten cumhurbaşkanımız en güzel şekilde açıklıyor. ABD bir hamle yapıyorsa bizimde bir hamle yapmamız gerekiyor, sonuçlarına bakılmaksızın. Bazen erdemli olma pahasına insanlar kendi canından bile vazgeçebilmeli. Ayasofya ibadete açılmalı, Türkiye NATO’dan çıkmalı. ABD ve Avrupa’dansa Türkiye artık yönünü Doğuya çevirmesi gerek.”

“ABD ELİNDEKİ KOZLARI ÇOK İYİ KULLANAN BİR ÜLKE”

Recep Bayhan, “Amerika’nın yaptırımlarına karşı Türkiye’nin de bir tavır içersinde olması lazım. Ambargo koyması gerekir. En önemlisi de NATO’dan çıkması olacak. Shanghai beşlisine daha çok önem vermeliyiz. Rusya, İran arkamızda olursa Amerika’ya karşı daha da güçleniriz. Amerika elindeki kozları çok iyi kullanan bir ülke. Bu süreçte sağduyulu olup birbirimizin yanında durmamız gerek.”

“YERLİ YATIRIMA AĞIRLIK VERMEMİZ LAZIM”

Nurullah Muzafferoğlu, “Öncelikle Türkiye’nin Amerika ile olan tüm ilişkilerini bitirmesi lazım. Biz güçlü bir ülkeyiz ve Amerika’nın çizdiği yolda ilerlemek zorunda değiliz. Avrupa Birliğine üye olmak zorunda da değiliz. Halkımızın bu konuda bilinçlenmesi gerek ve yerli yatırıma ağırlık vermesi lazım. İç yatırımı artırıp dış yatırıma kapalı olalım. İçimizde büyüyüp daha sonra dışarı açılalım, bu da üretimle olur. Bizim dolarla işimiz yok bizim paramız neden kıymetlenmesin şuan kendimizi sömürü altında hissediyoruz. Psikolojik olarak ekonomiyi de kullanarak baskı yapıyorlar ama atlatacağız bu süreci.2023 yaklaşıyor ve Lozan Antlaşmasının süresi bitiyor. Haliyle dış ülkeler bizim ülkemizdeki yer altı kaynaklarına sahip olmak için bu tür kirli oyunlar oynuyorlar. Irak ve Suriye’ye yaptıklarını bize de yapmaya çalışıyorlar. Türkiye isterse NATO gibi bir birim kurabilir kaldı ki zaten otuz iki ülkeden oluşan Birleşik İslam Devletleri kuruldu zaten ve NATO’dan daha güçlü. NATO’nun emri altında olmak zorunda değiliz.”

“BU KADAR GÜÇLENMİŞKEN NATODAN ÇIKMAK DOĞRU OLMAZ”

Mehmet Ali Arslan, “Bilindiği üzere Türkiye’nin aleyhine bir darbe girişimi oldu. Darbeyi püskürttük çok şükür. Şimdide bizi ekonomi ile vurmaya kalkıyorlar inşallah halkımızla beraber bununda üstesinden sayın cumhurbaşkanımız önderliğinde geleceğiz. Bence Türkiye NATO’dan çıkmamalı çünkü biz bu kadar güçlenmişken çıkmak doğru olmaz.”

“DİK DURUŞUMUZDAN TAVİZ VERMEMİZ LAZIM”

Bilgen Aycan, “Dolar ne kadar yükselirse her ne kadar zorlansak da bu durum karşısında birlik ve beraberliğimizi bozmadan dışarıya da yansıtmadan bu zorlu süreci atlatmalıyız. Dik duruşumuzdan taviz vermemeliyiz. Muhalefetin de sağduyu ve birlik içersinde olması gerek, eleştirileri bu süreci atlattıktan sonra yapmalılar.”

Kaynak: Diyarbakır Söz