Baluken: PKK'nın kaçırdığı asker ve polisler için insiyatif almaya hazırız

HDP Grup Başkanvekili İdris Baluken, PKK'nın kaçırdığı asker ve polislerin kurtarılması için çatışmaların ve operasyonların durdurulması halinde insiyatif almaya hazır olduklarını söyledi.

Baluken: PKK'nın kaçırdığı asker ve polisler için insiyatif almaya hazırız

HDP Grup Başkanvekili İdris Baluken, PKK'nın kaçırdığı asker ve polislerin ailelerini Meclis'te HDP Grup Yönetim Salonu'nda kabul etti. Astsubay Semih Özbey'in babası Gürsel Özbey, polis memuru Vedat Kaya'nın babası Şeyhmus Kaya, abisi Asaf Kaya, annesi Emine Kaya; Diyarbakır-Bingöl yolunda terör örgütü PKK tarafından kaçırılan polis memuru Sedat Yabalak'ın eşi Burcu Yabalak, annesi Ünzile Yabalak, asker Müslüm Altıntaş'ın babası Şevket Altıntaş ve annesi Songül Altıntaş görüşmede hazır bulundu.

Baluken ise konuşulanlara çok ekleyecek bir şey olmadığını ifade etti. Bütün cümleleri ailelerin duygularıyla döktüklerini belirten Baluken, şunları kaydetti: "Bunların üzerine, kendisine 'insanım' diyen birinin bu duruma duyarlılık göstermesi gerekiyor. Parlamento'nun çözmesini istiyorlar. Araştırma önergesi verdik konuya ilişkin. Bu mesele sadece HDP'nin üzerinde duracağı bir mesele midir? Komisyon kurulsaydı belki bugün bu çocuklar evlerinde olacaktı. Bugüne kadar Kandil, PKK-KCK çağrılarımızı cevapsız bırakmadı. Bu ailelerin duygularını anlamayı denemiyorlar. 'Biz HDP olarak insiyatif almak istiyoruz' dedik. 'Bunun için çatışmaları, operasyonları durdurmanız lazım. Kandil'le temasımızı sağlamanız lazım' dedik. Bırakın operasyonları, kent merkezlerini mezarlık haline getirdiler. Silopi sokaklarında bir haftadır ölmüş insanlar, 12 ailenin yaşamış olduğu dram var. Bu savaş koşullarında kiminle diyalog kurabiliriz? Bu savaşı bitirmek için bir akıl niçin devreye girmiyor."

'İSRAİL ASKERİNİN KURTARILMASI İÇİN TEMASA GEÇENLER, KENDİ ASKERİ İÇİN KILINI KIPIRDATMIYOR?'

Türkiye'nin hızla Suriye'lileşmeye, Lübnan'laşmaya gittiğini savunan Baluken, bu ailelerin sorunlarını çözecek şeyin operasyonları, terörü sonlandırmak ve masaya dönmek olduğunu ifade etti. Türkiye'nin bir İsrail askerinin serbest bırakılması için Hamas ve İsrail arasında mekik dokuduğunu dile getiren Baluken, "Kendi askerin, polisin için niye kılın kıpırdamıyor? Devlet isterse bir hafta içinde bu çocukların kendi ailelerinin yanına gelebileceğini çok iyi biliyor ama istemiyor. Bu aileleri önemsemek için çocuklarının ölmesi mi gerekiyor?" diye konuştu.

"Operasyonların durdurun biz insiyatif almak istiyoruz." diyen Baluken, Öcalan ile de görüşülmesi gerektiğini söyledi. Öcalan'ın tek bir cümlesiyle bu kişilerin serbest kalabileceğini dile getiren Baluken, gümrük memurlarının bırakılmasını örnek verdi. Baluken, PKK-KCK'nın geçmişten bugüne asker ve polisin kılına bile zarar vermediğini öne sürdü.

BAŞBAKAN 'HDP İLE ARKADAŞLARIMIZ GÖRÜŞÜYOR' SÖZÜNÜ TEPKİNİZİ AZALTMAYA YÖNELİK SÖYLEMİŞ, KEŞKE GÖNDERSELER DE KONUŞSAK

Terör örgütü PKK tarafından kaçırılan polis memuru Sedat Yabalak'ın eşi Burcu Yabalak ise Baluken'e "Bu çatışma süreci devam ederse bırakılmayacaklar mı; biz bir iki yıl sürerse bekleyecek miyiz?" diye sordu. Astsubay Semih Özbey'in babası Gürsel Özbey de HDP'nin insiyatif alma talebini Başbakan Ahmet Davutoğlu'na ilettiğini belirterek Davutoğlu'nun 'Arkadaşlar HDP ile görüşüyor' karşılığını verdiğini aktardı. Bu açıklamalar üzerine Baluken, "Ona sormak lazım. Bizim böyle bir görüşmeden haberimiz yok." dedi. Burcu Yabalak ise "Ne olur Allah aşkına bizim için bir kapılarını çalın." diye konuştu. Bunun üzerine Baluken, şunları kaydetti: "Bir iki hafta savaşa ara versinler; ne kaybedecekler? İnsiyatif almaya hazırız. Bu operasyonları durdursunlar; derhal heyetimizi oluşturup girişimleri başlatacağız. Bekleyip görelim, umarım bugün hemen durdururlar, yarın durdururlar. Ama böyle bir umudum yok. Sadece Başbakan sizin tepkinizi azaltmaya yönelik söylemiş. Keşke heyet gönderseler de konuşsak."

Kaynak: Diyarbakır Söz