Baro yönetimi yürümek istedi

Diyarbakır Barosu, 'çoklu baro' teklifini protesto için yürümek istedi. Polis yürüyüşü engelledi. Avukatlar sloganlar atarak oturma eylemi gerçekleştirdi.

Baro yönetimi yürümek istedi

Çoklu baro sistemini getiren yasa teklifi Diyarbakır Barosu tarafından protesto edilmek istendi.

Diyarbakır Barosunun bir grup üyesi avukatlar, avukatlık yasasına yönelik değişikliği kabul etmediklerini ifade etmek için adliye önünde toplandı. Dört Ayaklı Minareye yürümek isteyen avukatların önüne polis barikat kurdu. Baro Başkanı Cihan Aydın’ın barikatın kaldırılması için polis amirleriyle yaptığı görüşme sonuçsuz kaldı. Avukatlar Adliye’nin önünde oturma eylemi gerçekleştirdi. Aydın, baroların yasa değişikliğine karşı verdiği mücadeleyi şöyle özetledi:

‘AVUKATLAR ÖRGÜTSÜZ BIRAKILMAK İSTENİYOR’

“Barolar; kolluk birimlerinde, cezaevlerinde, keşif ve haciz mahallinde, adliyelerde ve hatta duruşma salonlarında şiddete uğrayan, hakarete maruz kalan, görevini yapması engellenen avukatların ilk başvuracağı kurumlardır. İşte bu değişiklik ile Baroları 1,2,3 diye numaralandırarak avukatları ayrıştırmayı, kutuplaştırmayı ve örgütsüz bırakmayı amaçlıyorlar. Barolar yaşamın her alanında şiddete uğrayan, cinayete kurban giden kadınların ve onların yakınlarının bir telefon uzağındadır. Bu bağlantıyı koparmayı hedefliyor bu yasa değişikliği. Barolar, istismar mağduru çocukların son sığınağıdır. Bu sığınağı yıkmayı hedefliyorlar. Sistematik bir hal alan işkence ve kötü muameleye karşı susmamızı; mağdurlarla, dayanışmamızı bu insanlık suçu ile mücadele etmemizi engellemek istiyorlar."

‘DİYARBAKIR BAROSU’NUN TARİHİNE BAKSINLAR’

“Biz avukatlar toplumun vicdanıyız” iddiasında bulunan Aydın, konuşmasına şöyle devam etti: “Bunu bilmeyenler, ya da şu anda işlerine gelmediği için çarpıtan yetkilere bir kez daha hatırlatıyoruz. Bizler 12 Eylül darbesine, 15 Temmuz darbe girişimine de karşı çıktık ve halk iradesine her koşulda saygı duyduk. Biz genç kadınlarımız başörtüleri nedeniyle üniversite kapılarından kovulduğu, kamu hizmetine alınmadığı zamanlarda da bu yasakçı zihniyete aynı kararlılıkla sahip çıktık. Biz her koşulda inanç ve ifade özgürlüğüne sahip çıktık. Bunu bilmeyenler, bilip de çarpıtanlar Diyarbakır Barosu’nun tarihine baksınlar. Çünkü biz temel hak ve özgürlüklere konjonktürel olarak değil; her zaman ve her koşulda savunulması gereken insani, hukuki ve ahlaki bir sorumluluk olarak yaklaşıyoruz. Bu ilkelerden hareketle hak, hukuk ve adalet mücadelemizi aynı kararlılıkla sürdüreceğiz. Yandaş ve temel amaçlarından uzaklaşmış baroları asla kabul etmeyeceğiz. Savunma susmadı, susmayacak.”

ANKARA MİTİNGİNE DAVET

Oturma eylemine katılan avukatlar “direne dinine kazanayacagız” sloganı atarak, alkış ve zılgıtlarla Cihan Aydın’ın yaptığı açıklamaya destek verdi. Oturma eyleminin ardından avukatlar Tahir Elçi Konferansı’na kadar yürüdüler. Burada konuşan Diyarbakır Barosu Başkanı Cihan Aydın, Ankara’da gerçekleştirilecek Büyük Savunma Mitingi’ne katılacaklarını ifade ederek bütün avukatları mitinge katılmak üzere Ankara’ya davet etti. Diyarbakır Barosu’nun savunma eylemi alkış ve zılgıtlarla son buldu. Avukatlar “Savunma susmadı, susmayacak” ” hak hukuk adalet” sloganı atarak Tahir Elçi Konferans Salonunu önüne geldi.

Kaynak: Diyarbakır Söz