Cezası belli oldu; 9.5 yıl

HDP'li eski başkan Mızraklı'ya 9 yıl 4 ay hapis cezası vedildi. Mızraklı "silahlı terör örgütüne üye olmak" suçundan yargılanıyordu.

Cezası belli oldu; 9.5 yıl

İçişleri Bakanlığı tarafından yürütülen terör soruşturması kapsamında, 19 Ağustos 2019'da Diyarbakır Büyükşehir Belediye Başkanlığı görevinden alınan ve 22 Ekim 2019’da 'terör örgütü üyesi olmak ve örgüt propagandası yapmak' suçundan tutuklanan HDP'li Adnan Selçuk Mızraklı'nın yargılandığı davadan karar çıktı.

9 YIL 4 AY HAPİS CEZASI VERİLDİ

Mızraklı, dün görülen duruşmaya tutuklu bulunduğu Kayseri 2 No'lu T Tipi Kapalı Ceza İnfaz Kurumu'ndan SEGBİS ile katılmayı reddetti. Savcı, Mızraklı'nın cezalandırılması ve tutukluluk halinin devamı yönünde görüş bildirirken, avukatları ise Mızraklı'nın tahliyesi yönünde karar verilmesini talep etti. Mahkeme heyeti, Mızraklı'yı 9 yıl 4 ay 15 gün hapisle cezalandırdı.

BERMAL KOD ADLI PKK'NIN İFADESİ

Öte yandan Mardin'in Nusaybin ilçesinde güvenlik güçlerine teslim olan, 'Bermal' kod adlı PKK'lı H.B.A.'nın, Selçuk Mızraklı hakkında hazırlanan iddianamede verdiği ifadede, PKK'nın yasama organı konumunda olan DTK'nın toplantılarına Mızraklı'nın katıldığını öne sürdü. H.B.A., Mızraklı'nın, özel hastanede Hogır' kod adlı örgüt üyesine müdahale ettiğini iddi etti.

HABER MERKEZİ

"Terör soruşturması kapsamında" İçişleri Bakanlığı tarafından görevden uzaklaştırılarak yerine kayyım atanan ve tutuklu yargılanan Diyarbakır Belediyesi Başkanı Adnan Selçuk Mızraklı’nın yargılandığı davanın duruşması Diyarbakır 9. Ağır Ceza Mahkemesi’nde görüldü.  Mızraklı, 'silahlı terör örgütüne üye olmak" suçundan, 9 yıl 4 ay hapis cezasına çarptırıldı.

MIZRAKLI SEGBİS'İ REDDETTİ

Kayseri Bünyan Cezaevi’nde tutuklu bulunan Mızraklı, duruşmaya Ses ve Görüntü Bilişim Sistemi (SEGBİS) ile savunma yapmayı kabul etmeyerek duruşmaya katılmadı. Mızraklı’nın duruşmaya SEGBİS ile katılmak istemediğine ilişkin tutanak okunduktan sonra Mızraklı'yla ilgili mülatasını veren Savcı, Mızraklı'nın cezalandırılması ve tutukluluk halinin devamı yönünde görüş bildiridi.

Avukatları ise Mızraklı'nın tahliyesi yönünde karar verilmesini talep etti.

MIZRAKLI SEGBİS İLE KATILMAYI KABUL ETMEDİ

Mızraklı avukatlarından Diyarbakır Baro Başkanı Cihan Aydın, Mızraklı hakkında mütalaasını açıklayan savcıyı eleştirdi. İddia makamının bu hatadan dönme hakkının olduğunu belirten Aydın, bundan geri dönülmemesi durumunda savcı hakkında görevi kötüye kullanmaktan suç duyurusunda bulunacaklarını ifade ederek, tehdit etti. Mahkemeye heyetine yönelikte konuşan Aydın, “Sizde karar vereseniz mahkeme hakkında da şikayette bulunacağız. Burada yargılama yapılmıyor çünkü. Kararınızın hazır olduğunuzun farkındayız” iddiasında bulundu.

DTK'nın sivil toplum örgütü olduğunu öne süren Aydın, “DTK’yi bir terörist organizasyon olarak gösterirseniz geçmişte DTK ile iş tutan kişileri de bu işten sorumlu tutmanız gerekir. Daha önceki mahkemeyi uyardık bizi dinlemediler şimdi içerdeler. Sizin sonunuz neye gebe, onu Allah bilir” diye konuştu. Telefon dinlemelerinin de usulsüz olduğunu ifade eden Aydın, “Telekulak krizi ilerde sizin başınıza da iş açacak. Bu konuda sizde bir yok ayrımındasınız” diyerek hukuka aykırı olan bu delillerin hiç bir şekilde dosyaya girmemesi gerektiğini söne sürdü. Cumhuriyet Savcısı için yaptığı uyarıyı mahkeme içinde yaptığını belirten Aydın, görevi kötüye kullanma suçundan HSYK ya şikayette bulunacaklarını söyledi.

MAHKEME HAPİS CEZASI VERDİ

Avukatların beyanın ardından Mahkeme heyeti kısa bir aradan sonra kararını açıkladı. Mahkeme, Mızraklı'yı "silahlı terör örgütüne üye olmak" suçundan 9 yıl 4 ay 15 gün hapisle cezalandırdı.

Mızraklı hakkında hazırlanan iddianamede, Mardin'in Nusaybin ilçesinde güvenlik güçlerine teslim olan "Bermal" kod isimli terörist H.B.A'nın ifadeleri yer almış, H.B.A, ifadesinde Mızraklı'nın terör örgütü PKK'nın yasama organı konumunda olan Demokratik Toplum Kongresi'nin (DTK) toplantılarına katıldığını gördüğünü ileri sürmüştü.

"Diyarbakır'da özel hastanede kırsal alandan gece geç saatlerde getirilen 'Hogır' kod isimli teröristi Mızraklı, ameliyat ettikten sonra güvenlik güçlerine teslim etmeden taburcu edip serbest kalmasını sağladı." ifadesini kullanan H.B.A, şunları kaydetmişti:

MIZRAKLI HAKKINDAKİ İDDİALAR

"Bu ameliyatın dışında gece saatlerde hasta ve yaralı örgüt mensupları gizlice hastahaneye getirilerek Mızraklı'nın kontrolünde, dahil olduğu ameliyatlar ve tedavilerinin yapıldığını sık sık duyuyordum. Mızraklı'nın hasta ve yaralı örgüt mensuplarına yönelik bu ameliyatı, tedavileri DTK ve KCK/TM yapılanması içinde biliniyor ve konuşuluyordu. Terör örgütü PKK/KCK'nın Diyarbakır'da en güvendiği doktorlardan biri de Mızraklı'dır."

Mızraklı'nın, milletvekilliği ve belediye başkan adaylığı için sürekli terör örgütü PKK/KCK yöneticileri ile görüşmek maksadıyla legal yollardan Irak ve Avrupa'ya gittiğini iddia eden H.B.A, bu seyahatlerin bir kısmının "tıp kongresi", "sempozyum" gibi gerekçelerle gerçekleştirdiğini, gittiği yerlerde örgütün üst düzey yöneticileri ile görüştüğünü öne sürmüştü.

İddianamede, Mızraklı'nın terörist cenazesi, taziyesi ve terör örgütü PKK'nın propagandasına dönüşen birçok eylem ve toplantılara katıldığı belirtilmişti.

MIZRAKLI KARARA İLİŞKİN MESAJ YAYIMLADI

Halkların Demokratik Partisi (HDP) Basın Bürosu, “örgüt üyesi olmak” iddiasıyla 9 yıl 4 ay hapis cezası verilen Selçuk Mızraklı’ya ait bir mesaj paylaştı. Mesajda “Verilen kararlar hukukun, yargılamanın iğdiş edildiği, siyasetin sopası ve gölgesine dönüşmüş kararlardır; saygı duymuyorum. Hakikat her zaman olduğu gibi, bütün bu süreçleri bitirecek ve aydınlığa vesile olacaktır” ifadelerine yer verildi.

Kaynak: Diyarbakır Söz