Diyarbakır tek yürek oldu

Onbinlerce kişisokağa dökülüp terörü lanetledi, milli birlik vurgusu yaparak, "Zalimler için yaşasın cehennem" dedi.

Diyarbakır tek yürek oldu

Türkiye'nin dört bir tarafında olduğu gibi Güneydoğu'da özelliklen de Diyarbakır'da binlerce kişi, Beşiktaş ve Kayseri'deki bombalı saldırıları lanetlemek üzere, meydanlara çıktı. 7'den 70'ine ellerinde ay-yıldızlı bayraklarla sokağa dökülen vatandaşlar Diyarbakır'da, Memir-Sen İl Temsilciliğinin öncülüğünde bir araya geldi. Diyarbakır'da son yılların en büyük protesto gösterisinde yüzlerce metrelik ay-yıldızlı bayrak açarak yürüyenler "Şehitler ölmez vatan bölünmez", "Bayrağa uzanan eller kırılsın" , "Vatan sana canım feda" ve "Zalimler için yaşasın cehennem" sloganları attı.

TARİHİ BİR BULUŞMA

İstanbul Beşiktaş'ta 10 Aralık cumartesi günü maç sonrası Çevik Kuvvet polislerine ve Kayseri'de 17 Aralık cumartesi sabahı Komando Tugayı'ndan çarşı iznine çıkan askerlere yönelik bombalı terör saldırıları tüm yurtta olduğu gibi Diyarbakır'da da dün büyük bir gösteriyle protesto edildi.

7'DEN 70'E HERKES

Memur-Sen Diyarbakır Temsilciliği ile Anadolu Güvenlik Korucuları ve Şehit Aileleri Konfederasyonu öncülüğünde merkez Yenişehir ilçesindeki Şehitler Anıtı önünde 7'den 70'e binlerce kişi toplandı. Gösteri için gelenler, yoğun güvenlik önlemi alan polis tarafından üst aramasından geçirildikten sonra alana girebildi. Ak Parti Diyarbakır milletvekilleri Galip Ensarioğlu ve Ebubekir Bal'ın yanı sıra, çok sayıda sivil toplum kuruluşunun temsilcisinin de katıldığı gösteri için Şehitler Anıtı'nda kısa sürede ellerinde Türk bayraklarıyla binlerce kişi toplandı.

"ALÇAKLIKTA SINIR TANIMAYANLAR"

Burada sivil toplum örgütleri adına basın açıklaması yapan Memur-Sen Diyarbakır İl Başkanı Yunus Memiş, ülkemizin, insanlıktan nasiplenmemiş melun terör örgütleri tarafından dize getirilmeyecek kadar büyük olduğunu söyledi. Milletin, hainlerin oyununa gelmeyecek kadar feraset ve dirayet sahibi olduğunu belirten Yunus Memiş, "Alçaklıkta sınır tanımalar, beyinlerini uyuşturarak canlı bomba haline getirdikleri zavallıları, asker, polis, sivil, yaşlı, çocuk ayırımı yapmadan insanlarımızın arasına sürmekte ve onlarca mazlumun canına kıymaktadırlar" dedi.

BİRŞEY ELDE EDEMEYECEKLER

Diyarbakır'ın Bağlar ilçesinde, İstanbul'da ve Kayseri'de gerçekleştirilen terör saldırılarında güvenlik güçlerinin ve sivillerin yaşamını yitirdiğini anımsatan Memiş, PKK'nın bu saldırılarla bir şey elde edemeyeceğini vurguladı.

Memiş, "Türkiye, dünyanın görmediği, görmezden geldiği Halep’te insanlığı kurtarmaya çalışırken, insanlığını ortaya koyarken birileri içeride taşeron uzantıları vasıtasıyla birlik ve beraberliğini zaafa uğratmak istiyor. Bunun farkındayız. 15 Temmuz gecesi vatan sevgisini en üst seviyede gösteren milletimizin bu bilincini zaafa uğratmak, toplumsal kırılganlık meydana getirmek hedefiyle yapılan bu insanlık dışı saldırıları, yine milletimiz büyük bir kararlılık ve basiretle bertaraf edecektir." ifadelerini kullandı.

15 TEMMUZ'DA GÖSTERİLEN DURUŞ

15 Temmuz gecesi yaşananlara sessiz kalanların kendi demokrasileri ile çelişen iki yüzlü tavırlarının kabul edilemez olduğuna işaret eden Memiş, şunları kaydetti:

"Tüm bu saldırılar halkımıza yöneliktir. 15 Temmuz'da tanklara karşı duran milletimiz, teröre karşı da aynı tavrı gösterecektir. Bizler Selahattin Eyyubi ve Fatih Sultan Mehmet’in torunları olarak haçlı zihniyetini taşıyan Batılı güçlerin 21. yüzyılda masada oluşturduğu bölgemizle ilgili projeleri beraber bozacağız. Şimdiye kadar olduğu gibi bundan sonra da kararlılığımız ve ortaya koyacağımız milli duruş, teröre vereceğimiz en anlamlı ve en etkili karşılık olacaktır."

Türkiye'de kardeşlik ile birlik ve beraberliğin kazanacağına dikkati çeken Memiş, bütün terör örgütlerini ve onların kalleşçe saldırılarını bir kere daha lanetlediklerini aktardı. Memiş, terör saldırılarında hayatını kaybeden tüm şehitlere Allah’tan rahmet, yaralılara acil şifa, yakınlarına ve millete de başsağlığı dilediklerini sözlerine ekledi.

BİNLERCE KİŞİ YÜRÜDÜ

Memiş'in açıklamalarının ardından alanda bulunan binlerce kişi, Türkçe ve Kürtçe ilahiler eşliğinde yürüyüşe geçti. Diyarbakır'ın en merkezi yeri olan Yenişehir İlçesi Gevran Caddesi'nde, yüzlerce metrelik bayrak açıp ellerine de bayraklar alarak yürüyen vatandaşlar, sık sık 'Kahrolsun PKK, işbirlikçi ABD', 'Şehitler ölmez vatan bölünmez', 'Polise uzanan eller kırılsın', 'Askere uzanan eller kırılsın' sloganları attı.

Gevran Caddesi'nden sonra Ekinciler Caddesi'ni takip eden binlerce kişi Diyarbakır Valiliği önüne geldi. Burada şehitler için bir dakikalık saygı duruşunda bulunuldu, ardından Fatiha suresi okudu.  Diyarbakır'da son yılların en büyük gösterisi olan terörü protesto yürüyüşü, İstiklal Marşı'nın okunmasıyla sona erdi.

MİTİNGE KATILAN VATANDAŞLAR

Soğuk havaya rağmen toplanan 7'den 70'e her yaştan vatandaş yer alırken, vatandaşlardan Veysi Dönmezdil, terörle mücadelede devletin yanında olduklarını söyledi. "Terörü, PKK'yı lanetliyorum. Bu ülke bizimdir. Başka gidecek yerimiz yoktur." diyen Dönmezdil, terör saldırılarından duydukları üzüntüyü dile getirdi. Veysi Dönmezdil, "Irak ve Suriye'den gelenleri Türkiye misafir etti. Bize bir şey olursa bizi misafir edecek hiçbir ülke yok. Biz ölürsek de buradayız, kalırsak da buradayız. Bir şehidimiz olduğu zaman o gün yemek yiyemiyorum. Kahrolsun PKK." dedi.

BU ÜLKEYİ KİMSE ELE GEÇİREMEZ

Mehmet Fuat Ekinci ise terörü lanetlemek için yürüyüşe katıldığını belirtti. "Eskiden 7'den 70'e derlerdi. Biz değiştiriyor ve 7 aylıktan 77 yaşına kadar kim varsa herkesi burada istiyoruz. Çünkü biz bu işi durdurabiliriz. Biz Kürt halkı olarak Türk kardeşlerimizle burada sonuna kadar var olacağız. 3-5 zibidi ülkemizi ele geçiremeyecek." ifadelerini kullandı.

KÜRT TÜRK HEPİMİZ KARDEŞİZ

Veysel Bağıran da Kayseri'deki terör saldırısına tepki gösterdi. Terör saldırılarından rahatsızlık duyduklarını anlatan Bağıran, "Kürt-Türk hepimiz kardeşiz. Hep beraber, göğüs göğüse bir olmak için buradayız. Tepkimizi göstermeye geldik. Bütün samimiyetimizle bu yürüyüşe katıldık." diye konuştu.

Buket Demir de teröre tepki mitingleri ve yürüyüşleri yapılmasından mutluluk duyduğunu dile getirdi. Bu yürüyüş ve mitinglerin yapılmasını beklediğini ifade eden Demir, teröre duydukları öfkeyi açığa vurmak için geldiklerini belirtti. Buket Demir, teröre karşı yılmayacaklarına işaret ederek, "Bundan sonra hiçbir terör örgütü bu ülkeyi bölemez." şeklinde konuştu.

GÜNEYDOĞU İLLERİNDEKİ ETKİNLİK

Buarada,  Doğu ve Güneydoğu Anadolu bölgelerindeki illerde, ellerinde ay-yıldızlı bayraklarıyla meydanlara akın eden binlerce vatandaş, dondurucu soğuğa aldırış etmeden gerçekleştirdikleri yürüyüşlerle terörü lanetledi.

Terör saldırılarından en çok zarar gören Hakkari'nin Yüksekova ve Çukurca, Şırnak'ın Cizre ilçeleri başta olmak üzere birçok yerde düzenlenen yürüyüşlere katılan vatandaşlar, attıkları sloganlarla terör örgütü PKK'ya tepkilerini yüksek sesle haykırdı. Yürüyüşlerin yanı sıra bölge illerinin tamamında basın açıklaması yapan kurum, dernek, sivil toplum kuruluşları da güvenlik güçleri ve sivillerin hedef alındığı terör saldırılarını kınadı.

ŞEHİTLER İÇİN MEVLİT OKUTULDU

Kayseri'deki terör saldırısında şehit olan askerler için Bitlis'in Hizan ilçesinde mevlit okutuldu. Siirt'te ise Kayseri ve İstanbul'daki terör saldırılarında şehitler, Şirvan'daki maden faciasında hayatını kaybeden işçiler ve Halep'te yaşamını yitiren Suriyeliler için mevlit okutuldu. Muş, Malatya ve Batman'ın da aralarında bulunduğu birçok ilde ise sivil toplum örgütlerinin temsilcileri, yaptıkları açıklamalarla terörü lanetledi.

Kaynak: Diyarbakır Söz