Erdoğan: Kuzey Irak'la enerji alanında yeni anlaşmalar imzalanacak

Bölgesel yönetimin kendi yetki ve tasarrufunu kullandığını aktaran Erdoğan, merkezi hükümetin rahatsız olacağı bir durum olmadığını ifade etti.

Erdoğan: Kuzey Irak'la enerji alanında yeni anlaşmalar imzalanacak

Başbakan Recep Tayyip Erdoğan, Mısır seyahati öncesi Atatürk Havalimanı Devlet Konukevi’nde basın toplantısı düzenledi. Toplantıda Mısırı ziyareti ile ilgili bilgi veren Erdoğan ardından basın mensuplarının gündeme ilişkin sorularını cevapladı.

Basın mensuplarının kış aylarının yaklaşmaya başladığını ve Suriye konusunda nasıl bir gelişme yaşanacağını sorması üzerine Erdoğan, gerek konteyner gerek çadır kamplarla ilgili alabilecekleri azami tedbirleri almaya devam ettiklerini söyledi. Erdoğan, Van depremi sonrasında kurulan ve kalıcı konutların tesliminin ardından boşta kalan konteynerlerin de Kahramanmaraş ve Gaziantep’e yönlendirildiğini aktardı.

Dolmabahçe Çalışma Ofisi’nde Irak’ın Kuzeyi’ndeki Bölgesel Kürt Yönetimi Başbakanı Neçirvan Barzani ile yaptığı görüşmenin hatırlatılıp Kuzey Irak’la yeni bir işbirliği olup olmayacağını sorması üzerine Erdoğan, dün Neçirvan Barzani ile bu konuları ele aldıklarını ve değerlendirmeleri yaptıklarını kaydetti. Enerji ve Tabii Kaynakları Bakanı Taner Yıldız’ın, Kuzey Irak'ın Doğal Kaynaklar Bakanı Ashti Hawrami ile çalışmalarını yaptıklarını ve imzaların büyük atıldığını aktaran Erdoğan, “Gerek doğalgaz da gerek ham petrole yönelik neler yapılabilir bunun üzerine çalışmalar yapıldı. Burada merkezi yönetimi aslında sıkıntıya düşürecek bir şey söz konusu değil. Kuzey Irak kendi potansiyeli içinde, kendi tasarruf alanı içinde yapması gereken neyse bunu yapıyor. Bunun dışında herhangi bir şey zaten söz konusu değil. O tasarruf alanı içinde yaptıklarını yaparken de kendisi bize ham petrolü verirken bizden benzin, mazot gibi işlenmiş ürünleri alıyor. Kendileriyle bu konuda bu çalışmalarımızı sürdüreceğiz.” dedi.

Doğalgaz çevrim santrallerinden elektrik üretme konusunun da önemli olduğunu aktaran Erdoğan, Kuzey Irak’ın Süleymaniye gibi bölgelerinde ciddi enerji sıkıntıları olduğunu aktardı. Sıkıntıların aşılması için yatırımların süratle yapılması gerektiğini vurgulayan Erdoğan, Türkiye’den yatırımcı kuruluşların adımlarını attığını ifade etti.

Kaynak: Diyarbakır Söz