Evde kal Diyarbakır

Vali, Güzeloğlu, yeni tip koronavirüs (Kovid-19) tedbirleri kapsamında vatandaşlara görüntülü "evde kal" çağrısında bulundu.

Evde kal Diyarbakır

Güneydoğu illerinde "Evde Kal" çağrılarına ekseriyetiyle uymaya başlanırken, Diyarbakır'da Mobil Park polisi devreye girdi.

İl Valisi ve Büyükşehir Belediye Başkan Vekili Hasan Basri Güzeloğlu, yeni tip koronavirüs (Kovid-19) tedbirleri kapsamında vatandaşlara görüntülü "evde kal" çağrısında bulundu. Diyarbakır'daki "Mobil Park Polisi", tedbirler kapsamında parkta oturup, gezenlere uyarıda bulunuyor.

Hazırlanan videoda Güzeloğlu, koronavirüse karşı en önemli ve etkili tedbirin sosyal izolasyona uymak, sosyal mesafeyi korumak ve zorunlu olmadıkça evden çıkmamak olduğunu bildirdi.

"Önümüzdeki çok önemli ve kritik 3 haftalık süreç içerisinde lütfen sağlığınız, aileniz, sevdikleriniz, ilimiz, ülkemiz ve tüm milletimiz için bu çağrıya mutlaka uyalım." ifadesini kullanan Güzeloğlu, evden zorunlu olmadıkça çıkılmamasını istedi.

GÜZELOĞLU ÇAĞRISI

Güzeloğlu çağrısında, şunlara yer verdi:

"Ev içerisinde sosyal mesafeyi koruyarak hayatımızı sürdürelim. 65 yaş üstü büyüklerimizin, kronik hastalığı olan vatandaşlarımızın sokağa çıkması yasak. Bunların sokağa çıkmamaları kadar korunmaları da gerekiyor. Lütfen küçük çocuklarımızın, özellikle gençlerimizi de sokağa ve dışarıya bırakmayalım. Çünkü onların getireceği her virüs, evde sokağa çıkmayan büyüklerimizin, çok değerli yakınlarımıza hayati risk oluşturabilir. Sokağa zorunlu olarak çıkanların da sosyal mesafeye, kişisel hijyene uymaları ve ilan edilen bütün önlemlere uymaları da hayati derecede önemlidir. Siz lütfen evde kalın. Biz sizin için dışarıda hayatı kolaylaştırmak için çalışmaktayız."

MOBİL PARK POLİSİ

Koronavirüs ile mücadale kapsamında İlçe Emniyet müdürlükleri bünyesinde oluşturulan, parklardaki asayişi sağlamakla görevli "Mobil Park Polisi", gün boyu devriye geziyor.

Ekipler, Büyükşehir Belediyesi ve ilçe belediyelerine ait büyük parklarda asayişi sağlıyor, İçişleri Bakanlığınca yayımlanan genelge kapsamında 65 yaş ve üstü vatandaşlar ile kronik rahatsızlığı bulunduğu için sokağa çıkmaları kısıtlananlara yönelik denetim yapıyor.

Polisler, karşılaştıkları vatandaşlara koronavirüs salgınına ilişkin bilgi vererek evlerine dönmeleri ikazında bulunuyor.

Ekiplerin uyarıda bulunduğu çocuğu ile gezintiye çıkan Kadriye Susam, yaptığı açıklamada, bir aya yakındır evde olduğunu belirterek, "Hava almak için çıktık." dedi.

Susam, vatandaşlara uyarıda bulunmak için görev yapan polis ekiplerine ilişkin, "Aslında iyi oluyor. İnsanlar çok geziyor. Biz de bugün o kuralı çiğnedik ama evde olsak daha iyi olur." ifadelerini kullandı.

GÜNEYDOĞU EVDE Mİ?

Gaziantep, Şanlıurfa, Adıyaman, Kilis, Kahramanmaraş ve Malatya'da, "Evde kal" çağrısına uyulması ile 65 yaş ve üstü kişilere sokağa çıkma kısıtlaması getirilmesi sonucu normalde yoğunluk görülen alanlar en sessiz günlerini yaşıyor.

Gaziantep'te kentin en turistik noktası olan Gaziantep Kalesi ve etrafı boş kalırken, işlek caddelerde de sessizlik yaşanıyor.

Şanlıurfa'da tarihi Balıklıgöl Yerleşkesi'nde sessizlik hakim olurken, şehrin bazı noktalarında ise kısmen yoğunluk gözlemlendi.

Diyarbakır, Batman, Bingöl, Elazığ, Mardin, Siirt ve Şırnak'ta yeni tip koronavirüs tedbirleri kapsamında "Evde kal" çağrısına uyulması ve 65 yaş ile üstündekilere getirilen sokağa çıkma kısıtlaması sonucu normalde yoğunluğun yaşandığı kent meydanlarının boş kaldığı görüldü.

"Evde Kal Türkiye" çağrısına büyük oranda uyulan başta Diyarbakır olmak üzere bölge illerinde polis ve jandarma ekipleri de sık sık araçlardan vatandaşları evde kalmaları konusunda anonslarla uyarıyor.

Bölge genelinde vatandaşların tedbirlere uyması, 65 yaş ve üstü ile kronik rahatsızlığı bulunan kişilere uygulanan sokağa çıkma kısıtlaması sonucu işlek cadde, sokak, meydan ve parklarda sakinlik gözlendi.

İÇ ANADOLU BÖLGESİ

İç Anadolu Bölgesi'nde yaşayanlar "Evde Kal" çağrısına uydu. Konya'da Türkiye'nin en çok ziyaret edilen müzelerinden Mevlana Müzesi'nin bulunduğu Mevlana Meydanı, en sakin günlerini yaşıyor.

Ünlü meydanın yanı sıra Alaaddin Bulvarı, Zafer Meydanı, Kültür Park, Kılıçarslan Şehir Meydanı, Konya Büyükşehir Belediye Stadı çevresi ile Otogar ve Kule Kavşağı da vatandaşların salgın tedbirleri kapsamında evlerinden çıkmamasıyla sessizliğini korumaya devam ediyor.

Aksaray'da kent merkezi ve işlek güzergahlar boş kaldı, Ulu Cami ve çevresi ile Bankalar ve Kalealtı Caddesi çevresinde de sakin bir gün yaşanıyor.

Karaman'da Aktekke 15 Temmuz Demokrasi Meydanı'nın yanı sıra İsmet Paşa Caddesi, 1'inci ve 2'nci İstasyon caddeleri sessizliğe büründü.

Kayseri'de normal günlerde yoğunluk yaşanan Cumhuriyet Meydanı, Millet Caddesi, Sivas Caddesi, İnönü Bulvarı ve Mimar Sinan Parkı gibi alanlar da kısmen boş kaldı.

Kaynak: Diyarbakır Söz