Gasp Var, Hukuksuzluk Var…

Dicle Edaş'a isyan bayrağı açan Çiftçiler ve Sulama Birlikleri; 4 bin çiftçinin tarımsal destekleme hesaplarını "bloke" konulmasının, açıkça gasp olduğunu iddia ederek, "hukuksuzluk var" dedi.

Gasp Var, Hukuksuzluk Var…

Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanlığının çiftçilere yönelik hesaplarına yatırılan "Tarımsal Desteklemelerin" Dicle Edaş tarafından, 4 bin civarındaki çiftçinin hesabına bloke konulmasıyla ilgili, yaşanan "gasp ve hukuksuzluk" iddiaları yeni bir boyut kazandı. İsyan bayrağı açan Yenişehir ve Sur İlçesi Ziraat Odası Başkanlarının, Dicle Edaş'ın elektrik tüketmeden kendi imkânlarıyla arazilerini sulayan çiftçilere de, elektrik faturası düzenleyip hesaplarına bloke konulmasına veryansın ederek, tepki gösterirken, Sulama Birlikleri de skandal gelişmelere katılarak, Dicle Edaş'ı suçladı.

Önceki gün, Deve Geçidi Sulama Birliğini ait sulama kanallarına ait görüntüleri kamuoyuyla paylaşarak bölgedeki çiftçileri "kaçak elektrik" kullanmakla suçlayan Dicle Edaş'a Deve Geçidi Sulama Birliğinden yanıt geldi. Söz haber ekibiyle, Dicle Edaş'ın gündeme getirdiği kaçak trafo ve dinamolar ile kırılan kanalları yerinde inceleyen Deve Geçidi Sulama Birliği Başkanı Mehmet Şefik Yakar sert tepki gösterdi.

"Hodri meydan" diyen ve Dicle Edaş yetkililerini, Deve Geçidi Sulama Birliğinin alanında yer alan arazilerde "kaçak elektrik veya kaçak trafo olduğuna" yönelik, denetimleri birlikte yapmaya davet eden Birlik Başkanı Yakar, DEDAŞ Müdürüyle bizzat görüştüğünü ve bu konuyu kendisine arz ederek gelin beraber kontrol edelim dediğini ifade ederek şöyle dedi;

"HAK, HUKUK TANIMIYORLAR”

“Benim şuan ailemin yüzde 90’ı arazilerine bloke konulduğundan dolayı bankada ki paralarını çekemiyorlar. Ben dâhil Dicle Edaş'ı mahkemeye vermişim. Şahsım olarak, Dedaş Müdürüyle bizzat görüştüm. Dedim gelin beraber sahayı gezelim. Çiftçinin malına bloke koyuyorsun utanmıyor musun? Ben bu kanalı 2000 metreye götürüyorum. Tanışık köyüne bir kastı varsa söylesin, bence bir kastı var. Zaten bu köy 12 Mayıs 2016’ da 16 şehit verdi, bomba katliamından dolayı. Zaten biz mağduruz. Bu yetmezmiş gibi birde Dedaş üstümüze geliyor. Allahtan korksun biraz. Yeter artık. Buradan Cumhurbaşkanı başkanına, Başbakanımıza sesleniyorum onlar duysun sesimizi şuan ki duruma bir el uzatmalarını istiyorum. Şuradan sadece ben 3000 metre su yeraltı kanalında götürüyorum ve 20 yıldır kırıktır bu kanal. DSİçilerde biliyor genel müdürde biliyor, bakan bile biliyor. Veysel Eroğlu bize söz verdi yapamadı. Ama Dedaş bölge de iki tane dinamo bulmuşsa kalkıp buraya gelip bizim çiftçilerin hesabına bloke koyma hakkı yoktur. "

Deve Geçidi Sulama Birliği Genel Sekreteri Akif Karakoyun ise üyelerinin haklarını sonuna kadar koruyacağını belirterek, Dicle Edaş'ın iddiaları yalanlayarak şöyle konuştu.

"ÇİFTÇİMİZİ MAĞDUR ETMESİN”

“Deve geçişti sulama alanı 58 bin dönüm olup 2016 yılında biz 4600 dönüme su götürebildik. Bunun içinde 5 bin dönümü pamuktu, 23 bin dönümü mısırdı,18 bin dönümü ise Buğdaydı ve bu sulama içinde 56 milyon metre küp su kulandık. Alanımız dediğim gibi iki sulama döneminde ekiplilerimiz devamlı su kontrol’ünü sağlamaktadır. Görebildiğiniz kadarıyla herhangi bir trafo burada mevcut değildir. Eğer Dedaş gerçekten bizim sulama alanının işlevsiz kaldığını iddia ediyorsa önümüzde ki hafta ben Buğday sulaması için suyu bırakacağım gelip beraber kontrol edelim suyun nereye kadar gittiğini beraber tespit edelim. Bizim çiftçilerimizi mağdur etmelerini istemiyoruz. İkincisi gerçekten trafo kullananlar Dedaş’ in izniyle trafoyu kullanmaktadır. O trafo kullananlarda Dedaş’ da izinleri mevcuttur. Yani biz deve geçidi sulama birliği olarak bu 5 aylık sulama sezonunda gece, gündüz suyu kontrol altında tutarak sulamamızı yapmaktayız ve bizim sulama işlemimiz kesinlikle işlevsiz değildir. Bize bağlı olan sulama birliklerinin üyelerini koruyup kollamaktır onlar haksızlığa uğradıkları zaman ‘da onların hakkını aramakla yükümlüyüz."

TRAFODAN SULAMA YAPMIYORUZ

ÇUKOBİRLİK Yönetim Kurulu Başkanı Talip Çakan ise hesaplarındaki blokeyi günler süren ve 3–4 dilekçe verdikten sonra ancak kaldırabildiğini ifade ederek şöyle dedi;

“Şuan bizim aile olarak 3 bin dönüm arazimiz var bu 3 bin dönümlük arazimiz deve geçidi sulama birliği tarafından sulanıyor. Hiçbir dönemde trafodan sulama yapmıyoruz Dedaş bizim hesaplarımıza bloke koyuyor 1 ay bazen 15 gün bloke bırakılıyor. Biz deve geçidi sulama birliğinden ne kadar belge götürdüysek ‘ de kabul etmediler. Mesela benim yeğenim Mehmet çakan onun da 300,  400 dönüm arazilerine şuan da bloke konulmuş ve kendisinin borcu olduğunu iddia ediyor ama hiçbir şekilde borcu bulunmamaktadır. Bu gördüğünüz tarlalar komple bizimdir ve hepsini deve geçidi sulama birliğiyle suluyoruz 3 dört sefer dilekçe verdim benim arazilerimden bloke kaldırıldı ama yine de şuan da çok kişin arazilerinde bloke bulunmaktadır. 

SULAMA BİRLİĞİYLE SULUYORUM

Bölgede çiftçilik yapan Erhan Çakan ise “ benim yaklaşık 150 dönüm arazim bulunmaktadır. Ve hepsini de deve geçidi sulama birliği ile sulamaktayım. Dedaş‘ın bizlere haksızlık yaptığını herkes görüyor yani bu durumda kendilerinden şikâyetçiyiz. Trafo olan yer tespitlidir, bunu sulama birliklerimizde biliyor yani herkesinkine koymak bana göre yanlıştır. Tespit etsinler 3 senedir o arkadaşlara bir düzenleme yapsınlar yani haksız yere bütün insanların hepsine bloke koymasına hakları yok bana göre.

YETER ARTIK HAKSIZLIK BİTSİN

Mustafa Çakan ise “ Köyün bütün tarlaları arsaları yaklaşık 10 bin dönüm hepsi deve geçidi sulama birliği ile sulanmaktadır. Ama bütün hesaplara bloke koyuldu biz müracaatta bulunduk geldiler baktılar faturalarımızı da gösterdik 1 hafta sonra blokelerimizi kaldırdık. Yani bu haksızlıktır, bu Güzel köyünde bulunan tarlaların hepsi sulama birliğidir ve hepsi de belgelidir. Dedaş’a defalarca herkes başvurmuş onlarda defalarca gelip fotoğraf çekmiş halada çiftçilere haksızlık yapıyor. Gelsin baksın buyurun nerde trafo var yeter artık yani bu haksızlığa bir son versinler."

Kaynak: Diyarbakır Söz