Görüş Bildir

Grip ve soğuk algınlığında kahve ve alkol tüketimine dikkat

Havaların soğumasıyla birlikte artış gösteren grip ve soğuk algınlığı vakalarına karşı korunma yollarını anlatan Beslenme ve Diyetetik Uzmanı Gül Nihal Hazar, kahve ve alkol tüketiminin sıvı kaybına neden olduğu ve bu ikisinin tüketimine dikkat edilmesi gerektiğini ifade etti.

Grip ve soğuk algınlığında kahve ve alkol tüketimine dikkat

Beslenme ve Diyetetik Uzmanı Gül Nihal Hazar, havaların soğumasıyla birlikte artış gösteren grip ve soğuk algınlığı vakalarına karşı önerilerde bulundu. Grip virüsünün özellikle çocuklarda, yaşlılarda, kalp, akciğer veya diyabet gibi kronik hastalığı olan kişilerde çok daha ağır seyreden ve ciddi sonuçlara yol açabilen bir hastalık olduğuna dikkat çeken Hazar, enfeksiyondan korunmanın başlıca yolunun vücut direncinin korumak olduğunu söyledi. Gribe yakalananların bol sıvı tüketmesi gerektiğini belirten Hazar, kahve ve alkol tüketiminin sıvı kaybına neden olduğu ve bu ikilinin enfeksiyon durumunda tüketilmemesi gerektiği uyarısında bulundu.

GRİP BİR VURÜSÜN OLUŞUMUDUR

Gribin bir virüs tarafından oluşturulan ani ateş, şiddetli kas ve eklem ağrıları, halsizlik, bitkinlik, titreme, baş ağrıları ve kuru öksürük gibi belirtilerle başlayan bir enfeksiyon hastalığı olduğunu kaydeden Hazar, “Özellikle çocuklarda, yaşlılarda, kalp, akciğer veya diyabet gibi kronik hastalığı olan kişilerde çok daha ağır seyreden ve ciddi sonuçlara yol açabilen bir hastalıktır. Kış mevsiminin gelişiyle birlikte artan gribal enfeksiyonlardan korunmanın başlıca yolu vücut direncinin düşmesini engellemekten geçer. Vücut direncinin düşmesini engellemek için günlük 2 gram C vitamini alınmalı. Sigara içen kişilerde bağışıklık sistemi zayıfladığı için bu miktar iki katına çıkarılmalı” dedi.

KAHVE ALKOL TÜKETİMİNE DİKKAT

Günlük C vitamini ihtiyacını karşılamak için ise taze ve mevsiminde portakal, mandalina, nane, limon, ananas ve kivi gibi C vitamini içeriği yüksek meyve, sebze tüketiminin arttırılması gerektiğini söyleyen Hazar, konuşmasına şöyle devam etti:

“Doğal besinlerle beslenmeye özen gösterilmeli. Beslenmemizde baharatlara yer verilmeli. Örneğin karabiber, grip ve soğuk algınlığı gibi hastalıklarda vücut direncini arttırmakta özellikle boğaz ağrısında, boğazdaki lokal mikroplara tesir etmektedir. Taze zencefil gribal enfeksiyona neden olan virüsün gelişimini yüzde 70 önlemektedir. Nane içerisindeki C vitamini sayesinde bağışıklık sisteminin güçlendirmektedir. Baharatların bu ve bunun gibi etkilerinden faydalanabilmek için sofralarımızda yer vermeliyiz. Ayrıca tüm bunların dışında günde 1-2 kilometre yürüyüş yaparak güneş ışınları sayesinde D vitamini alıp bağışıklık sistemi güçlendirilebilir.”

Gribal enfeksiyona yakalananlara tavsiye ve önerilerde bulunan Hazar, “Gribal enfeksiyonlardan korunmak için tüm bunlara dikkat edilmeli fakat gribe yakalananların ise öncelikli yapması gerekenler bol sıvı tüketmek, su, taze sıkılmış meyve suları, ılık limonlu su içmek ateş esnasında kaybedilen sıvının yerine konmasına yardımcı olur. Bunun dışında tavuk suyuna çorba yapılabilir. Tavuk çorbası grip ve soğuk algınlığı belirtilerinin azaltılması iki şekilde yardımcı olur. İlk olarak o bölgedeki ağrı şişkinliği giderir. İkinci olarak burundaki salgının geçişinin hızlandırarak burun içerisine yerleşmiş virüslerin vücuttan daha hızlı bir şekilde atılmasını sağlar. Ayrıca gribe yakalananlar alkol ve kahve tüketiminden uzak durmalı. Alkol ve kahve sıvı kaybına neden olur ve en önemlisi sigara hastalığın belirtilerini arttırabilir. Bu nedenle sigara tüketilmemeli ve sigara içilen ortamlarda bulunulmamalıdır” diye konuştu.

Kaynak: Diyarbakır Söz

Etiketler:

Editor Hakkında

Haber Merkezi