HDP'den iktidara dört maddelik çağrı

HDP Eş Genel Başkanı Sezai Temelli "iktidarın Türkiye’yi yıkıma sürüklediğini" söyleyerek, “Türkiye halklarına ve demokratik kamuoyuna açık çağrımızdır: Geç kalmayalım. Herkesi savaşa karşı harekete geçmeye ve savaş karşıtı demokratik bir cepheyi oluşturmaya çağırıyoruz” dedi.

HDP'den iktidara dört maddelik çağrı

Halkların Demokratik Partisi (HDP) Eş Genel Başkanı Sezai Temelli, Merkez Yürütme Kurulu (MYK) ve milletvekillerinin katılımıyla Parti Genel Merkezi’nde, Suriye operasyonuna dair basın toplantısı düzenledi. Temelli: “Bu tezkereye evet diyenler halkların vicdanında, çocukların masum geleceğinde ve tarihin belleğinde mahkûm olacaklardır” diyerek CHP’ye tepki gösterdi.

‘EVET DİYENLER HALKLARIN VİCDANINA MAHKUM OLACAKLAR’

“Bu savaş Türkiye halklarının savaşı değildir” diyen Temelli, şu ifadeleri kullandı: “Yıkıma uğrattığı hayatlarımızı, yok ettiği birikimlerimizi, eğitim ve sağlık dünyamızı, insan haklarımızı, emekçilere reva gördüğü açlığı, yoksulluğu ve kölece yaşamı, kadınlara uyguladığı şiddeti, talan ettiği doğayı, sayısını artırdığı zindanları, geri getirdiği işkence yöntemlerini görünmez kılacak! Buna izin vermeyelim. Ne var ki, iktidar bloğunun savaş hezeyanları karşısında bölge halklarıyla barış içinde yaşamı bir ilke olarak benimsemesi gereken muhalefet partileri HDP dışında Suriye ve Irak’a yönelik savaş tezkeresine evet oyu vermekte bir beis görmemişlerdir. Oysa ki bu savaş Türkiye’nin savaşı değil, Erdoğan ve ortaklarının siyasi gelecek savaşıdır. Bu tezkereye evet diyenler halkların vicdanında, çocukların masum geleceğinde ve tarihin beleğinde mahkûm olacaklardır.”

Temelli açıklamasında CHP’yi de eleştirerek, “Özellikle bir kez daha sınır ötesi askeri operasyonların yolunu açan tezkereye evet oyu kullanan CHP merkezini ‘anayasaya aykırı ama evet’, ‘içimiz yana yana evet’ gibi dönüp kendisini de vuran müzmin tutarsızlıktan bir an önce sıyrılmaya davet ediyoruz” dedi.

İKTİDARA DÖRT MADDELİK ÇAĞRI

“Bu savaş demokratik kamuoyuna kurulmuş bir tuzaktır. HDP Merkez Yürütme Kurulu olarak bu saptamalardan hareketle iktidara bir kez daha şu çağrıyı yapıyoruz” diyen Temelli, iktidara dört madde açıkladı:

İktidar tek taraflı bu askeri harekata derhal son vermeli ve barışçıl bir dış politikaya dönüş yapmalıdır.

Kayıtsız ve şartsız olarak askeri varlığı dahil bütün varlığıyla Suriye topraklarından çıkmalı, kendi sınırlarına çekilmelidir.

Suriye’nin siyasi geleceğine Suriye halkları karar vermeli, Türkiye de buna saygılı olmalıdır.

Türkiye, sekiz yıl boyunca süren savaşta büyük bir yıkıma uğramış Suriye’nin yeniden inşasında gerekli destek ve dayanışmayı göstermeli, insani yardımı yapmalıdır.

‘GEÇ KALMAYALIM’

Açıklama şu sözlerle son buldu: “Başta Birleşmiş Milletler (BM) ile Avrupa ve Amerika demokratik kamuoyu olmak üzere bütün uluslararası kamuoyunu bu savaşı önleyecek adımları atmaya, girişimlerde bulunmaya davet ediyoruz. Türkiye halklarına ve demokratik kamuoyuna açık çağrımızdır: Geç kalmayalım! Herkesi savaşa karşı harekete geçmeye ve savaş karşıtı demokratik bir cepheyi oluşturmaya çağırıyoruz. Harekete geçilmezse merhameti olmadan güce, siyasi etiği olmadan kudrete, kavrayışı olmadan kuvvete sahip olanların yaratacağı bir karanlık içinde sıkışıp kalacağız.”

Kaynak: Diyarbakır Söz