Kayyum eylemi 21'inci gününde

Diyarbakır’da 21 gündür devam eden Demokrasi Nöbeti’nde konuşan TTB Merkez Konseyi üyesi Selma Güngör, HDP’li eşbaşkanlarının yerine kayyum atanmasının hem seçme ve seçilme hem de çalışma hakkına “darbe” olduğunu söyledi.

Kayyum eylemi 21'inci gününde

İçişleri Bakanlığı kararıyla Halkların Demokratik Partisi’nin (HDP) 3 büyükşehir belediyesine kayyum atanmasına karşı Diyarbakır Büyükşehir Belediyesi (DBB) karşısında bulunan Lise Caddesi’nde başlatılan Demokrasi Nöbeti,  21’inci gününde devam etti.  Diyarbakır Tabipler Odası ve KESK Diyarbakır Şubesi üyelerinin Ziya Gökalp Anadolu Lisesi’nden (ZGL) Lise Caddesi’ne yürüdükleri sırada açtıkları “İrademe dokunma” pankartı nedeniyle polislerce engellenmeye çalışıldı.

Uyarılara ve yasak olduğu yönündeki polisin bildirimlerine rağmen yürüyüşüne devam eden sağlıkcılar, nöbet yerine yürüdü. Kayyum politikalarının düdük, slogan ve direniş şarkılarıyla protesto edildiği nöbette, polisin yoğun önlem alması dikkat çekti. Nöbete, HDP milletvekilleri ve belediye eşbaşkanları, Ezilenlerin Sosyalist Partisi (ESP) yöneticileri, Barış Anneleri Meclisi üyeleri katıldı.

EYLEM 21'İNCİ GÜNÜNDE

Katılımın düşük olması dikkat çekerken, oturma eyleminin ardından açıklama yapan HDP Diyarbakır İl Eşbaşkanı Zeyat Ceylan, kayyum zihniyetine karşı 21 gündür alanlarda olduklarını öne sürerek, “Kayyumları gönderene kadar buradayız" iddiasında bulundu.

HAKLARIN KULLANIMI

Türk Tabipleri Birliği (TTB) Merkez Konseyi üyesi Dr. Selma Güngör, “Haklarımızı kullanırken saygı görme hakkına da sahibiz. Bu nedenle gerek Selçuk Mızraklı'nın gerek Mardin ve Van belediye eşbaşkanlarının görevlerinden alınması hem seçme ve seçilme hakkına hem de çalışma haklarına darbedir. Bu hukuksuzluğu kabul etmiyoruz. Bu hukuksuzluğun önüne geçilmezse gelenek haline gelir” şeklinde konuştu.

Kamu Emekçileri Sendikaları Konfederasyonu (KESK) Şubeler Platformu’ndan Baki Öndeş ise, “Bu ülkeyi kutuplaştırarak yönetemezsiniz” diyerek, kayyumlar gidene kadar mücadelelerini sürdüreceklerini söyledi. 

Devrimci Demokrat Kültür Derneği (DDKD) Yöneticisi Abdulhey Okumuş da, kayyum politikalarına tepki göstererek, “Bu sorun Kürt halkının sorunudur. Kayyumla Kürt halkının iradesini gasp ediyorlar, milletvekillerini cezaevine koyuyorlar. Kürt halkı kayyumları tanımıyor” dedi.  Nöbet, konuşmaların ardından 10 dakikalık oturma eylemiyle son buldu.

Kaynak: Diyarbakır Söz