Koca: Vakaların tüm Türkiye'ye yayıldığını söyleyebilirim

Sağlık Bakanı Fahrettin Koca, Bilim Kurulu'nun korona virüsü salgını toplantısının basın toplantısı düzenledi. Testlerin hızla yapılmasına önem verdiklerini söyleyen Koca, daha sonrasında hastaları izole ettiklerini söyledi. 30 bin 305 test yapıldığını hatırlatan Koca, ölen hastaların ileri yaşta olduğu ifade etti.

Koca: Vakaların tüm Türkiye'ye yayıldığını söyleyebilirim

“Büyüklerimize seslenmek istiyorum. Onların korna virüsünden etkilenmemesi bizim sorumluluğumuz da, onlara sözlerimize kulak vermelerini istirham ediyorum” diyen Koca, “Evden çıkmanız bir süreliğine kısıtlandı. Bu kurala uyun” ifadelerini kullandı.

Salgına karşı halkın tüm kesimleriyle dayanışma konusunda dünyaya örnek olduğunu söyleyen Koca, “Bu dönemde sağlık personelinin ek ödemelerini iyileştirme gayretindeyiz. Kadromuza 32 bin personel dahil ediyoruz” dedi. Malzemelerin yetersizliği konusundaki iddialara değinen Koca, tüm hastanelere malzeme desteği sağlandığını belirtti.

‘FARKLI DAVRANANLARA EL KOYMA DAHİL TEDBİRLER UYGULANABİLİR’

Firmaların denetlendiğini aktaran Fahrettin Koca, şunları söyledi: “Özellikle istismar etmek isteyen firmaların yurt dışına bağlantılar yaptığını biliyoruz. Hem MASAK, hem İçişleri Bakanlığımız devrede oldu. Üreticilerin ve satıcıların depolarına baskınlar yapıldı. Yoğun bir şekilde depoladıkları görüldü. Bakanlık olarak olması gereken ücretle almak istediğimizi ifade ettiğimiz halde bunun yapılmadığını gördük. Bugün itibarıyla bu firmaları teker teker çağırarak, hepsiyle günlük olarak ne kadar ürün yapabilecekleriyle ilgili sözleşme yaptık. 20 firma ile anlaştık. Farklı davranmak isteyenlere de el koyma dahil bir takım tedbirlerin devrede olacağını söylemek istiyorum.

Bugün sabah itibarıyla Çin’de kullanılmış olan özel bir ilaçtan sonuç aldıkları iddiası olan, bu konuda yayınları yapılmış olan, özellikle yoğun bakım hastalıklarında kullanılmasının 11 günden 4 güne düşürüldüğüne dair bilgilerin olduğunu bildiğimiz ilaçla ilgili bu sabah yeterli miktarda getirmiş olduk. Çin büyükelçiliği ile görüştüm. Sabah gelen ilacın yoğun bakım şartlarında tedavileri devam eden hastalarımıza bugün itibarıyla başlandığını ifade etmek istiyorum.”

‘AŞI ENSTİTÜSÜ KURULDU’

Korona virüsü aşısı için çalışmalar yapıldığını belirten Koca, “6 üniversite ve bir merkeze çağrı yapıldı. Önümüzdeki günlerde ihtiyaçlara göre herhangi kısıtlamaya gitmeden hepsinin önünü açacak şekilde destek sağlayacağımızı, Maliye Bakanlığımızın bunun karşılanabileceğini ifade ettikleri için de ayrıca teşekkür etmek istiyorum. Aşı Enstitüsü kuruldu” ifadelerini kullandı.

‘ÇİN’DEN 50 BİN HIZLI TARAMA KİTİ GELDİ’

Çin’den hızlı tarama kiti alındığını kaydeden Koca, “Çin’den 50 bin hızlı tarama kiti geldi. Perşembe günü ilave 300 bin hızlı tarama kiti gelmiş olacak ve 1 milyona kadar hızlı tarama kitlerini kullanmak üzere bağlantı yaptığımızı ifade etmek istiyorum” diye konuştu.

‘HERKES KENDİ OLAĞANÜSTÜ HALİNİ İLAN EDEBİLİR’

Soru üzerine iyileşen hastalar olduğunu aktaran Koca, buna ilişkin sayıların ise ilerleyen günlerde paylaşılacağını dile getirdi.

Sokağa çıkma yasağı konulacağı iddiaları sorulan Koca, herkesin alması gereken önlemleri açıkladıklarını hatırlattı. “Herkes kendi olağanüstü halini ilan edebilir. Bunu illa devletin ilan etmesi gerekmiyor. Mücadelenin esası tek tek herkesin kendisini izole etmesi” yanıtını verdi.

Virüs nedeniyle ölen hastaların yaşlarıyla ilgili bilgi veren Fahrettin Koca, “91 yaşa kadar var, 60’ın altında iki hasta var yani 50-60 arası, onun dışındaki bütün hastalar 61’in üzerinde. İleri yaş ve kronik hastalığı da olan grup. Zaten önümüzdeki günlerde bütün vakalarla ilgili yaş aralığı dahil olmak üzere paylaşacağız” dedi. Koca, sağlık çalışanları arasında da korona virüsü bulaşanlar olduğunu söyledi.

Vaka sayısıyla ilgili bir soru üzerine Koca, “Tüm Türkiye’ye yayıldığını söyleyebilirim. Şimdi biz bu anlamda OECD ortalamasına göre yoğun bakım yatak sayısı en fazla olan ülkeyiz. Önemli olan vatandaşımızın kendilerini izole etmeleri, erken dönemde pozitif çıkanlara ilacın başlanır olması ve kişide solunum sıkıntısını önlemek” diye konuştu.

Kaynak: Diyarbakır Söz