Kuran kursu faciasında müftüye ceza istemi

Kulp'ta 6 çocuğun yaşamını yitirdiği Kur'an kursu yangınında dönemin İlçe Müftüsü Selahattin Özçelik'e 15 yıla varan hapis istemiyle dava açıldı.

Kuran kursu faciasında müftüye ceza istemi

Diyarbakır Kulp’ta Karaağaç Köyü Kuran Kursu’nda 1 Aralık 2015’te çıkan yangında 6 çocuğun yaşamını yitirmesine ilişkin dönemin İlçe Müftüsü Selahattin Özçelik hakkında soruşturma izni verilmemesi kararının kaldırılmasından sonra dava açıldı. Diyarbakır 6’ıncı Ağır Ceza Mahkemesi’nde açılan davada, Kur'an kursu öğreticisi Faruk Işık’a 9 yıl 2 ay hapis cezası verilen karar duruşmasında, mahkemenin “suç duyurusunda” bulunduğu Özçelik hakkında, Kulp Cumhuriyet Savcılığı’nın soruşturma izni talebinde bulunduğu ve Kulp Kaymakamlığı’nın “soruşturma izni” vermemesi kararının Gaziantep Bölge Adliyesi tarafından kaldırılmasının ardından açılan soruşturma tamamlandı.

MÜFTÜ KUSURLU

Kulp Cumhuriyet Başsavcılığı’nın olayla ilgili hazırladığı fezlekenin gönderilmesiyle Diyarbakır Cumhuriyet Başsavcılığı’nın hazırladığı iddianamede, olaya ilişkin bilirkişi raporunun ilkinde Müftü Özçelik'in kusurlu bulunmadığı, ikinci bilirkişi raporunda Kulp Müftülüğü’nün binada iş sağlığı ve güvenliğinin sağlanmasına yönelik gerekli önlemleri almadığı, binada risk değerlendirmesi yaptırmadığı kaydedildi.

‘PERSONEL EĞİTİLMEDİ’

İş sağlığı ve güvenliği konularında personeli eğitmediği, gerekli denetim mekanizmasını oluşturmadığı için olayda Kulp Müftülüğü'nün sorumluluğu ve kusurunun olduğu vurgulandığı iddianamede, olay günü görevde olan müftü Özçelik’in yangının meydana geldiği binanın sorumlusu olarak olayda asli kusurlu olduğuna işaret edildi.

‘KURS YATILI DEĞİLDİ’

Kursa, Diyanet İşleri Başkanlığı tarafından faaliyet izni verildiği ve söz konusu kursun yatılı olmamasına rağmen öğrencilerin yatılıya bırakıldığına dikkat çekilen iddianamede, kursun sorumlu hocası Faruk Işık olduğu ve Kulp Müftülüğünden fahri Kur'an kursu eğiticisi olan Abdullah Taş isimli personelin öğrencilere eğitim verdiği, öğrencilerin kaldığı odanın soğuk olmasından dolayı öğrenciler tarafından “UFO” diye tabir edilen elektrikli ısıtıcıyla ısınmaya çalıştıkları, bunun sonucunda gece yangın çıktığı ve 6 öğrencinin yaşamını yitirdiği hatırlatıldı.

‘KİMSE ŞİKAYETÇİ DEĞİL’

Olayda ölen çocuklarının babaları ile yaralanan öğrencilerin kimseden şikayetçi olmadığı belirtilen iddianamede, hazırlanan ilk bilirkişi raporunda müftülüğün kusurlu bulunmadığına vurgu yapılarak, soruşturma safhasında yaşanan gelişmeler ile mağdur, tanık ve şüphelilerin ifadelerine yer verildi.

15 YIL ARASI HAPİS İSTEMİ

Müftü Özçelik’in ifadesinde, “Kusuru olmadığını, üzerine atılı hiçbir suçlamayı kabul etmediğini” beyan ettiği belirtilen iddianamede, müftü Özçelik hakkında "Taksirle birden fazla kişinin ölümüne ve yaralanmasına neden olma" suçundan 2 yıldan 15 yıla kadar hapis istemiyle cezalandırılması talep edildi.

Kaynak: Diyarbakır Söz