Görüş Bildir

Kürt partiye uyarı geldi!

Diyarbakır’da kuruluşu ilan edilen Kürt Demokrat Partisi’nin faaliyetleri geçici olarak durduruldu.

Kürt partiye uyarı geldi!

Yeni bir Kürt partisi kurulacak tartışmalarının ardından Kasım ayında kuruluşunu kenri tarafından ilan eden Kürt Demokrat Partisi’nin (KDP) faaliyeti geçici olarak durduruldu. Diyarbakır’da bulunan il binasına giden polisler, kapatma talimatının İçişler Bakanlığından geldiğini bildirdi.

POLİS: SÖZLÜ TALİMAT GELDİ

Kürt Demokrat Partisi Genel Başkanı Reşit Akıcı, polisten kapatma talimatına ilişkin tebligatı istedi. Kapatma talimatının yazılı olmadığını belirten polis, İçişleri Bakanlığının kapatma talimatını sözlü olarak kendilerine ilettiğini bildirdi. Bina içinde “kapatma işlemi” ile ilgili tutanak tutan polis, binanın dışında bulunan tabelayı indirmek istedi. Bunu kabul etmeyen parti yöneticileri polis yöneticileriyle görüştü.  Yapılan görüşmenin ardından parti tabelası indirilmedi ancak tabelanın üzeri bantla kapatıldı.

AKINCI: BAKANLIĞA BİLDİRDİK

Kürt Demokrat Partisi’nin (KDP) Genel Başkanı Reşit Akıncı, kapatma isteğinin Diyarbakır Emniyeti’nden gittiğini iddia etti. Partinin kuruluşunun İçişleri Bakanlığına bildirildiğini, tüm işlemlerinin hukuki olduğunu belirten Akıncı,  tutumun kabul edilemez olduğunu söyledi. Polis “Sözlü talimat” gerekçesi ile bu işlemi gerçekleştirmek istediğini ileri süren Akıncı, işlemin durdurulması için girişimde bulunacaklarını belirtti.

2 OCAK’A KADAR SÜRE VERİLDİ

Polisin bina içinde işlemleri devam ederken, parti yöneticilerin yaptıkları girişimle faaliyetlerin durulmasına ilişkin işlem duruldu. Sadece parti tabelası ve logonun üzeri bantlarla kapatılacağı belirtildi. Kürt Demokrat Partisi’ne yasal işlemlerin tamamlanması için 2 Ocak’a kadar süre verildiği belirtilirken, parti yöneticilerin bu süre zarfında Ankara’ya giderek girişimde bulunacağı aktarıldı.

Bunun ardından binasının dışında bulunan tabela dahil tüm pankartlar polis gözetiminde kapatıldı.

AKINI VE GÜÇLÜ KONUŞTU

Öte yandan, Kürt siyasetçi ve avukat İbrahim Güçlü ile KDP Genel Başkanı Reşit Akıcı, basın toplantısı düzenleyerek karara tepki gösterdi. İbrahim Güçlü, “Kürt partilerinin kurulmasında sorunlar yaşanıyor. Her seferinde de buna itiraz ettik. Parti kuruluşu için siyasi partiler kanununa göre izin almak gerekmiyor. Siyasi partiler kanunu 5’inci maddesinde parti kurma şartlarını sağlayanların izin almasına gerek olmadığı belirtiliyor. İçişleri Bakanı’nın parti kuruluşlarını onaylama ya da onaylamama gibi bir yetkisi yok” dedi. Güçlü ayrıca, “Kurulan bir çok partinin alındı belgesi olmadan tabelalarını asıp faaliyetlerini devam ettirdiğ örnekleri var” dedi.

Kaynak: Diyarbakır Söz

Etiketler:

Editor Hakkında

Haber Merkezi