Görüş Bildir

Küsen oylar toparlanıyor

Toplumsal Etki Araştırmaları Merkezi'nin yaptığı son anket çalışmasına göre, Cumhur İttifakı ve Tayyip Erdoğan oylarında yükselme başladı.

Küsen oylar toparlanıyor

Toplumsal Etki Araştırmaları Merkesi (TEAM) Ocak ayının ikinci haftası tamamladığı araştırmanın sonuçlarını yayınladı. Araştırma, Adana, Ankara, Balıkesir, Bursa, Diyarbakır, Erzurum, İstanbul, İzmir, Kayseri, Samsun, Trabzon ve Van’da 1594 kişi ile yüz yüze gerçekleştirildi.

TEAM'dan yapılan açıklamada, araştırmanın verilerinin hem kurdaki dalgalanmadan hem de hükümetin ekonomi alanındaki hamlelerinden sonra, Ocak’ın ilk haftasında gerçekleştirilen saha çalışmasına dayandığı belirtildi.

OCAK AYININ LK ANKETİ

Şirket, "Erdoğan ve Cumhur İttifakına verilen destekteki artış Aralık ayında açıklanan ekonomik önlemlerin Cumhur İttifakı seçmeninde büyük beklenti yaratması ile ilgili olup, kalıcı olmayabilir. Alınan önlemler enflasyonu düşürmezse bugün kaydedilen artış geçici olabilir" notunu da düşen şirketin elde ettiği sonuçlar şöyle:

 KASIM AYINA GÖRE ARTTI

1) Kararsızlar dağıtılmadan oy dağılımlarına bakıldığında: AK Partinin oylarını Kasım ayına göre 4.3 puan artırarak yüzde 32.1’e çıkardığı görülüyor. Bu oyların yaklaşık 1 puanı MHP’den, kalanı da büyük oranda kararsızlardan geliyor.

CUMHUR İTTİFAKI OYLARI

2) Kararsızlar dağıtıldığında, AK Parti oylarındaki toparlanma ile birlikte Cumhur ittifakı oy oranı yüzde 45.8.

KARARSIZLAR NETLEŞİYOR

3) Kasım ayı ile karşılaştırıldığında: a- Cumhur ittifakı oyları yüzde 43.9’dan yüzde 45.8’e yükselmiş, b- kararsız ve protesto oylarının toplamı yüzde 18.7’den yüzde 15.3’e düşmüş, c- kararsızların azalması ve AK Partiye dönmeleri sonucunda CHP oy oranı da 1.8 puan gerilemiş.

UZAŞMA EĞİLİMİNDEKİ SEÇMEN

4) Uzun zamandır düşme eğiliminde olan Cumhur ittifakı oylarında kısa zamanda gerçekleşen toparlanma, ittifaktan uzaklaşma eğilimdeki seçmenlerin geri dönüş potansiyeline işaret ediyor.

ERDOĞAN'IN TEK BAŞINA OYU

5) Erdoğan’a destek, kararsızlar dağıtılmadan yüzde 37.9. Kararsızlar dağıtıldıktan sonra Erdoğan’ın oy oranı, Cumhur İttifakı’nın oyuna denk: Yüzde 45.6.

MUHALEFETE YÖNELİK GERİLEDİ

6) Kasım ayına göre: Erdoğan’a destekteki artışa kararsızlardaki artış da eşlik edince, muhalefetin adayına destek 5 puanın üzerinde gerilemiş. Muhalefete yönelik 2021’in ikinci yarısında giderek yükselen ilgi kısmen azalmış görünüyor.

GÖREVİN YERİNE GETİRİLMESİ

7) Erdoğan’ın Cumhurbaşkanlığı görevini ne kadar iyi yapabildiğine dair seçmenin 10 üzerinden yaptığı değerlendirmede, Kasım ayında ilk kez 5’in altına düştüğünü ve geçer not alamadığını gözlemlemiştik. Seçmenin Erdoğan’a notu, toparlanmaya rağmen halen 5’in altında.

ERDOĞAN KAZANIR DİYENLER

8) Kasım’da Erdoğan’ın seçimi kaybedeceğini düşünenler ilk kez yüzde 50’inin üzerinde idi. Ocak’ta "Erdoğan kazanır" diyenler yeniden yüzde 50’nin üzerine çıkmış durumda.

9) Seçmenlerin büyük çoğunluğu ekonominin kötüye gittiği ve geçmişe göre daha kötü olduğu kanaatinde. Kasım ayında bu oran yüzde 75.5’i bulmuştu. Ocak ayında az da olsa bir değişim olmakla birlikte halen büyük çoğunluk ekonomik gidişatın kötü olduğunu düşünüyor: Yüzde 68.6.

ENFLASYON ORANLARINA İLİŞKİN

10) Seçmenler TÜİK’in açıkladığı enflasyon oranına inanmıyor. Seçmenlerin sadece yüzde 18.5’i açıklanan oranın doğru olduğuna ikna olmuş. Seçmenlerin tahminlerine göre 2021 enflasyon oranı: Yüzde 57.7. Bu oran AK Partili seçmenlere göre yüzde 54.2, MHP’lilere göre yüzde 49.3.

Kaynak: Diyarbakır Söz

Etiketler:

Editor Hakkında

Haber Merkezi