Görüş Bildir

Mayıs ayında 37 kadın öldürüldü

Kadın Cinayetlerini Durduracağız Platformu (KCDP) tarafından hazırlanan rapora göre, Mayıs ayında katledilen 37 kadından 9’unun kim tarafından, 21'inin ise neden öldürüldüğü tespit edilemedi.

Mayıs ayında 37 kadın öldürüldü

Kadın Cinayetlerini Durduracağız Platformu (KCDP), 2019 Mayıs ayı Kadına Yönelik Şiddet Raporu’nu açıkladı. Rapora göre, geçtiğimiz Mayıs ayında 37 kadın erkekler tarafından öldürüldü.Basına yansıyan ve kendilerine doğrudan yapılan bilgilendirmeler doğrultusunda hazırlanan raporda, çocuk istismarı ve cinsel şiddetin basına yansıyanlardan daha fazla olduğuna dikkat çekildi.

21’İNİN ÖLÜM NEDENİ TESPİT EDİLEMEDİ

İşlenen kadın cinayetlerinden 5’i “şüpheli ölüm” olarak kayıtlara geçerken, 21 kadının neden öldürüldüğünün tespit edilemediği bilgisine yer verilen raporda, “2’si ekonomik bahaneyle, 8’i kendi hayatına dair karar almak isterken ve 1’i de boşanmak istemesi sonucu öldürüldü. Kadınların kim tarafından, neden öldürüldüğü tespit edilmedikçe; adil yargılama yapılmayıp şüpheli, sanık ve katiller caydırıcı cezalar almadıkça, önleyici tedbirler uygulanmadıkça şiddet boyut değiştirerek sürmeye devam ediyor” denildi.

KADINLARDAN 9’UNUN KATİLİ BİLİNMİYOR

Bilgilere göre, öldürülen 37 kadından 9’unun kim tarafından öldürüldüğü tespit edilemedi. Kadınlardan 11’i evli oldukları erkek,  5’i birlikte olduğu erkek, 4’ü ayrıldığı erkek, 1’i baba, 1’i kardeş, 4’ü oğlu, 2’si ise tanıdık/akrabalar tarafından öldürüldü.

İşlenen bu kadın cinayetleri illere göre dağılımı ise şöyle: “İstanbul 4, İzmir 4, Antalya 3, Kocaeli 3, Adana 2, Aydın 2, Diyarbakır 2, Kayseri 2, Samsun 2, Afyon 1, Bartın 1, Bingöl 1, Iğdır 1, Kütahya 1, Mersin 1, Niğde 1, Ordu 1, Osmaniye 1, Sakarya 1, Tekirdağ 1, Tunceli 1, Uşak 1.”

KADINLARDAN 14’ÜNÜN ÇOCUĞU VARDI

Öldürülen kadınların 14’ünün çocuğunun olduğu belirtilen raporda, Çocuk istismarlarının devam ettiğine de işaret edilirken, Mayıs ayında görülen kadın cinayetlerine ilişkin dava sonuçları da paylaşıldı.

Kaynak: Diyarbakır Söz

Etiketler:

Editor Hakkında

Haber Merkezi