Newroz'a özgürlük!

‘Açlıktan insanların intihar etmediği, eşit ve insanca bir yaşamın tesis edildiği sömürünün olmadığı bir dünya talebimizi yeniden haykıracağız.'

Newroz'a özgürlük!

Her yıl yüz binlerce kişinin katıldıği Diyarbakır Newroz'u programı netleşti. 'Demokrasi, Adalet ve Özgürlük' şiarıyla duzenlenecek olan Newroz 2020 programı HDP Eş Genel Başkanları Pervin Buldan, Mithat Sancar ve Kurdistani İttifak partilerinin katılımı ile açıklandı.

21 Mart’ta Diyarbakır’daki Newroz Parkı’nda yapılması planlanan kutlamalara ilişkin açıklama yapmak üzere Sur ilçesindeki bir otelde bir araya gelen siyasi parti ve kurumlar adına açıklama Türkçe ve Kürtçe ortak açıklama yapıldı. Türkçe açıklamayı Demokratik Toplum Kongresi (DTK) Eş Başkanı Berdan Oztürk okudu.

“Kürdistan coğrafyası, binlerce yıldır bütün savaş, kıyım ve göçlere rağmen bereketli toprakları sayesinde halklara, inançlara ve kültürlere ev sahipliği yapmış kadim bir coğrafyadır. Bu coğrafyanın en kadim halklarındanbiri olan Kürt halkı, asırlardır komşu halklarla barış içinde yaşamasını bilmiş, kimsenin diline, kültürüne, toprağına göz dikmemiş ve yaşamını onurlu bir şekilde sürdürmüştür” ifadeleriyle açıklamaya başlayan Öztürk, bu toprakların tarihinin bir tarafında zulüm ve kıyımlar öbür tarafında zulme karşı bir direniş geleneği olduğunu belirtti

“Kürt milleti zalime karşı direnişte bu toprakların öncü güçlerinden biri olmuş, bin yıllardan beridir zalim Dehak’lara karşı direnen binlerce Kawa’yı bağrından çıkarmıştır” diyen Öztürk, Kürt halkının bin yıllardan bu yana direnişi yeniden büyütmek için her yıl Mart ayının 21’ini baharın, yeniden doğuşun, yenilenmenin, direnişin ve umudun bayramı olarak kutladığını hatırlattı.

‘NEWROZ KÜRT HALKI İÇİN HEM DİRENMENİN HEM ARINMANIN SEMBOLÜ’

“Newroz ateşi, binlerce yıldır Kürt halkı için hem direnmenin hem de arınmanın sembolü haline gelmiştir” diyen Berdan Öztürk, açıklamanın devamında şunları dile getirdi: “Savaşlara, ölümlere, zulüm, baskı, inkâr, imha ve tutuklamalara karşı bu yıl Kürt Milleti yeniden barışın, kardeşliğin, özgürlük ve eşitliğin sesi ve soluğu olmak için meydanlara, sokaklara ve alanlara inecek. Kendi taleplerini ve nasıl bir yaşam kurmak istediğini ve mücadele kararlılığını yeniden dünyaya duyuracak ve milyonlarca kişinin aynı anda etrafında halaya durduğu Newroz ateşini harlayacak ve gürleştirecek. Amed’ten Mahabad’a, Hewlêr’den Kobanê’ye kadar Kürtler komşu halklarla birlikte dayatılan tekçiliğe karşı eşitliğin, özgürlüğün ve çok sesliliğin imkansız olmadığını yeniden haykıracak.”

Kaynak: Diyarbakır Söz