Polis kurşunuyla ölen gencin davası

Diyarbakır'ın Sur ilçesinde, geçen yıl polisin 'dur' ihtarına uymayarak kaçan araca açılan ateş sonucu hayatını kaybeden Nurhak Çartay ile ilgili davanın duruşması görüldü.

Polis kurşunuyla ölen gencin davası

Diyarbakır Cumhuriyet Başsavcılığı tarafından hazırlanan iddianamede, şüpheli araca ateş açan polis memuru hakkında 'olası kastla adam öldürmek' suçundan 25 yıla kadar hapis cezası istendi. Mahkeme heyeti, sanık ve mağdur sıfatı taşıyan polis memuru Önder G.G.'nin tutuksuz yargılanmasına karar verdi.

Diyarbakır'da polisin "dur" ihtarına uymadığı iddiasıyla açılan ateş sonucu 18 yaşındaki Nurhak Çartay'ın hayatını kaybettiği olayla ilgili olarak 1 polis memurunun yargılanmasına başlandı.

Diyarbakır 1. Ağır Ceza Mahkemesi'nde görülen duruşmaya, tutuksuz yargılanan sanık polis memuru Ö.G.G. ile olay esnasında maktulün yanında havaya silahla ateş açtığı için "Silahla görevi yaptırmamak için direnme" suçunu işlediği gerekçesiyle tutuksuz yargılanan M.D. katıldı.

Duruşmada, mağdur sıfatıyla polis memuru M.Ç. ile maktulün yakınları Sıdıka Çartay, Levent Çartay, Sitem Çartay ve avukatları da hazır bulundu.

SAVCININ İDDİANAMESİ

Cumhuriyet savcısı hazırladığı iddianameyi okudu. İddianamede, olay günü polis memuru Ö.G.G'nin açtığı 2 el ateşten birinin maktul Nurhak Çartay'a isabet ettiği, ağır yaralanan Çartay'ın kaldırıldığı hastanede öldüğü belirtildi.

İddianamede, polis memuru Ö.G.G. hakkında "olası kast altında kasten öldürmek" suçundan TCK'nın 81/1, 21/2 maddeleri gereği 20 ile 25 yıla kadar hapis cezası istenirken, olay sırasında arabada bulunan ve havaya silahla ateş açan M.D. hakkında ise "silahla görevi yaptırmamak için direnme" suçlamasıyla TCK'nın 265/1, 265/4 maddeleri gereği 2 ile 4 yıl arasında hapis cezası istendi. İddianamede, polis memuru M.Ç. de mağdur olarak yer aldı.

SANIK POLİSİN SAVUNMASI

Sanık polis memuru Ö.G.G., savunmasında "olası kastla" kimseyi öldürmediğini savundu.

Aile içi kavga anonsu üzerine olay yerine gittiğini ve olay yerinde iken 4 ayaklı minarenin olduğu taraftan 3-4 el silah sesi geldiğini ileri süren Ö.G.G, şöyle konuştu:

"Silah seslerinden yaklaşık 2 dakika sonra bir araba zikzak çizerek gelmeye başladı. Araç yaklaştığında şüphe taşıdığı için durdurmak istedim. Araç bize yaklaştığında yavaşladı. Polis memuru arkadaşım M.Ç. aracın durması için işaret yaptı. Araç durma noktasına yaklaştığı anda bir el silah sesi duyduk. Silah sesi araçtan geldi. Silah sesinin gelmesiyle sürücü aracı polis arkadaşım M.Ç'nin üzerine kırmaya başladı. O sırada ikimiz de kendimizi yere attık. Arkadaşımın yaralandığını düşünerek birkaç el ateş ettim. Olay yerine diğer arkadaşlar intikal ettikten sonra güvenli bölge olarak karakola çekildik."

MOBESE KAMERALARINA GÖRE

Olay anında arabada bulunan ve hakkında "silahla görevi yaptırmamak için direnme" suçlamasıyla dava açılan M.D. ise savunmasında olay yerinde mobese kameralarının olduğunu belirterek, "Olayın yaşandığı yer Diyarbakır'ın en işlek yeridir. Arabadan ateş açılmadı. Arabanın camları filmli, arabada 3 kişi olduğunu polis nasıl görmüş. Biz polislerin silah çektiklerini görünce panikledik. Olay yerinde uygulama diye bir şey yoktu. Giderken polisler aniden yola atladı ve el feneri ile durdurmak istediler. Arka koltukta oturan Nurhak'ın yaralı olduğunu gördük. Onu hastaneye götürdük. Mahalledekilerden duyduğum kadarıyla polisler boş kovanları toplamış. Biz de silah yoktu. Suçlamaları kabul etmiyorum" dedi.

Mağdur olarak dosyada yer alan polis memuru M.Ç. ise olay gecesi şüpheli gördükleri aracı durdurmaya çalışırken araçtan kendisine doğru ateş açıldığını anlatarak, kurşunun kendisine isabet ettiğini düşünerek kendisini yere atıp aracı durdurmak amacıyla yaklaşık 5 el ateş ettiğini söyledi.

ÇARTAY’IN ANNESİ CEZA İSTEDİ

Dosya kapsamında tanık olarak dinlenen Nurhak Çartay'ın annesi Sıdıka Çartay, Sitem Çartay ve Levent Çartay, sanık Ö.G.G'nin cezalandırılmasını istedi. Duruşmada ayrıca 3'ü polis 8 kişi daha tanık olarak dinlendi.

Müşteki avukatı Kenan Sidar, dosyadaki bilirkişi raporunun taraflı olduğunu, yapılan araştırma ve tutulan tutanaklarda araçta barut izine rastlanılmadığının söylendiğini hatırlatarak, bu rapora karşı ek bir rapor hazırlanması gerektiğini ifade etti.

TUTUKLAMANIN REDDİNE KARAR

Mağdur sanık polis memuru Ö.G.G'nin avukatı Serdar Balık ise müvekkilinin meşru müdafaa sınırları içerisinde görevine yerine getirdiğini ve gerekli delillerin toplandığı göz önüne alınarak, tutuklama talebinin kabul edilmemesi gerektiğini savundu.

Mahkeme heyeti verdiği aranın ardından polis memurunun tutuklanmasına ilişkin talebin reddine karar vererek duruşmayı erteledi.

Sur ilçesi Melikahmet Caddesi Alipaşa Mahallesi'nde, 17 Temmuz 2012 saat 02.00'de, seyir halindeki bir aracın polisin "dur" ihtarına uymadığı iddiasıyla açılan ateş sonucu araçta bulunan Nurhak Çartay hayatını kaybetmişti.

Kaynak: Diyarbakır Söz