Rusya' nın Montrö Anlaşmasına uymaması savaş çıkacağını mı ifade ediyor?

Bugün gündeme düşen, Rus gemilerinin boğazda seyretmesi haberi ile adeta gerilen ortalık, Rusya'nın Montrö Boğazlar Sözleşmesi'ni ihlal etmesi ile tamamiyle rayından çıktı

Rusya' nın Montrö Anlaşmasına uymaması savaş çıkacağını mı ifade ediyor?

Bugün gündeme düşen, Rus gemilerinin boğazda seyretmesi haberi ile adeta gerilen ortalık, Rusya'nın Montrö Boğazlar Sözleşmesi'ni ihlal etmesi ile tamamiyle rayından çıktı

Ulaştırma, Denizcilik ve Haberleşme Bakanı Yıldırım, bugün bir Rus gemisinin boğazdan geçişi sırasında bir askerin karadan havaya atılan füzeyi boğaz geçişi boyunca omzunda atış pozisyonunda taşımasını, değerlendirdi.

İstanbul Boğazı'ndan geçiş yapan 112.5 metre uzunluğundaki Rus Savaş Gemisi Caesar Kunikov'un, Ege Denize'ne açılarak Akdeniz'e doğru yola çıktı. Rus bir askerin omuzdan havaya atılan füzeyi geminin Boğaz'dan geçişi boyunca omuzunda taşıdığı görüldü. Fotoğraflar Uluslararası İlişkiler Uzmanı Yörük ve Fotoğrafçı Emre Dağdeviren'e ait. İki isim de Boğaz gözlemcisi olarak tanınıyor. Rus gemisinin Boğaz'dan geçtiği sırada ise 3 NATO gemisi de İstanbul'a geldi.NATO gemileri Sarayburnu'nda Akdeniz 13 ülkenin savaş gemileriyle dolduSuriye'de sular iyice ısındı. BM'nin 1 Ocak için ateşkes çağrısına az bir zaman kala bu ülkede söz sahibi olmak isteyen ülkeler harekete geçti. Akdeniz Türkiye ve Suriye dışında 13 ülkenin savaş gemileriyle doldu. Amerikan, İngiliz, Fransız ve Rus jetlerinin her gün bomba yağdırdığı bölgeye Almanya, Kanada, Hollanda, Belçika ve İran'ın dışında Çin de geliyor. Türkiye ise çıkması muhtemel yangın için teyakkuza geçti. Video: Rus gemisiyle Boğaz'dan geçerken bunu yaptılar! Boğazdan masum geçiş hakkının tüm ticari gemiler için mevcut olduğunu dile getiren Yıldırım, ülkeye zarar verecek tutum ve davranış olmadığı sürece bu hakkı herkesin kullanabileceğini belirtti.

Boğazlardan geçişlerin Montrö Boğazlar Sözleşmesi ile düzenlendiğini hatırlatan Yıldırım, geçişlerin kurallara ve uluslararası anlaşmalara uygun yapıldığı sürece herhangi bir kısıtlamada bulunulmasının söz konusu olmadığını kaydetti.

Ancak açık bir tehdit, tahrik unsuru varsa kuşkusuz gerekli önlemlerin alınacağını anlatan Yıldırım, "Rus savaş gemisinin İstanbul Boğazı'ndan geçtiği sırada üzerinde füzeli askerlerin görülmesi hoş karşılanacak bir durum değildir. Bu açık bir tahrik unsurudur. Üstelik Montrö Boğazlar Sözleşmesi'nin ihlali anlamına da gelir" diye konuştu.

Bakan Yıldırım, provokasyon ve açık tacizkar tavırlar sergilendiği sürece Türkiye'nin gerekli önlemleri alabilecek kabiliyette olduğunu sözlerine ekledi.

Kaynak: Diyarbakır Söz