Saatler ne zaman ileri alınacak 2016 - Yaz saati uygulaması ne zaman başlayacak? Mart

Günleri daha da uzaması ve elektrikten tasarruf amaçlı her yıl uygulanan Saatler Ne Zaman Ileri Alınacak 2016 açıklaması detayda! Peki memurların başta olmak üzere saatlerin ileri alınacağı tarih ne zaman

Saatler ne zaman ileri alınacak 2016 - Yaz saati uygulaması ne zaman başlayacak? Mart

Günleri daha da uzaması ve elektrikten tasarruf amaçlı her yıl uygulanan Saatler Ne Zaman Ileri Alınacak 2016 açıklaması detayda! Peki memurların başta olmak üzere saatlerin ileri alınacağı tarih ne zaman

Yaz saati uygulamsına ne zaman geçiliyor? Gün ışığından daha fazla yararlanmak amacıyla saatlerin  değişikliğine ilişkin Bakanlar Kurulu kararı Resmi gazete'de yayımlandı. Buna göre, saatler 27 Mart Pazar günü 03.00'ten itibaren bir saat  ileri alınacak. Saatler 30 Ekim Pazar günü ise 04.00'ten itibaren bir saat geri  alınacak..

SAATLER NE ZAMAN İLERİ ALINACAK?

Türkiye gün ışığından daha fazla faydalanmak amacıyla birçok dünya ülkesiyle birlikte yaz saati uygulamasına geçecek. Mart ayının son Pazar günü olan 27 Mart günü saatler gece 03.00'ı gösterdiğinde bir saat ileri alınacak. Yaz saati uygulamasıyla birlikte memurların mesai saatleri de değişecek. İstanbul Valiliği kış saati uygulamasıyla birlikte memurların mesai saatlerini 08.00-12.00 ile 12.30-16.30 olarak belirlemişti. Yaz saati uygulamasıyla birlikte çalışma saatleri 28 Mart Pazartesi gününden itibaren yeniden 08.30-12.00 ile 13.00-17.00 arasında başlayacak.

Türkiye'de yaz saati uygulaması ilkbaharda başlıyor ve sonbaharın ortasında bitiyor. 7 ay süresince ileri saat uygulaması yapılıyor. Saat değişiminden beklenen fayda ve tasarruf yaz saati uygulamasında gerçekleşiyor. Bütün bu değişimler, AB'deki saat düzenlemesine paralel yapılıyor.

YAZ SAATİ UYGULAMASI NEDİR?

Yaz saati uygulaması bir ülkede veya bölgede gün ışığından sabahları daha az öğleden sonra ise daha fazla yararlanmak üzere saatlerin değiştirilmesi işlemine verilen isimdir. Yaz saati uygulaması genellikle ilkbahar başlangıcında bir saat ileri alınarak gerçekleştirilmektedir. Sonbaharda ise kış saati uygulamasına geçilmekte ve saatler 1 saat geri alınmaktadır.

Yaz saati uygulaması ilk defa 1985 senesinde Yeni Zelandalı böcekbilimci George Vernon Hudson tarafından önerilmiştir. O tarihten sonra ise bir çok ülke yaz saati uygulamasını benimsemiş ve kullanmaya başlamıştır. Ancak yaz saati uygulaması ülkeler arasında farklılık gösterebilmektedir.

TELEFONUNUZUN OTOMATİK SAAT AYARINI KONTROL EDİN!

27 Mart Pazar günü gece 03:00’da saatler 1 saat ileri alınacak. Genellikle işe giden vatandaşlar alarmlarını telefonlarından kurmaktadır ve eğer telefon otomatik olarak saati ileri almazsa bazı karışıklıklar yaşanabilir. Bu nedenle de telefonunuzda otomatik saat ayarının aktif olup olmadığını kontrol etmeniz iyi olacaktır. Bunun için;

iPhone işletim sistemine sahip telefonlar için şu adımlar izlenmelidir;

Ayarlar>Genel>Tarih ve Saat> bölümüne girdikten sonra "Otomatik Ayarla" özelliğinin aktif olup olmadığını kontrol edin. Aktif değilse aktif hale getirin.

Android işletim sistemine sahip telefonlar için şu adımlar izlenmelidir;

Ayarlar>Tarih ve Saat bölümüne girdikten sonra ekranda yer alan "Otomatik tarih ve saat" ile "Otomatik saat dilimi" ayarlarını kontrol edin. Aktif değil ise aktif hale getirin.

Yaz saati uygulaması (YSU) herhangi bir ülkede veya bölgede gün ışığından, sabahları daha az, öğleden sonra daha çok yararlanmak üzere, periyodik olarak, saatlerin belirli bir miktarda değiştirilmesidir. Genellikle, bu uygulama kapsamında saatler ilkbahar başlangıcında bir saat ileri, sonbaharda ise bir saat geri alınır.[1] Çağdaş yaz saati uygulaması ilk defa 1895 yılında Yeni Zelandalı bir böcekbilimci olan George Vernon Hudson tarafından önerildi. O günden sonra birçok ülke bu uygulamayı benimseyerek kullanmaya başladı. Bununla birlikte, yaz saati uygulamaları ülkeler arasında farklılık gösterebilir.

Yaz saati uygulaması tartışmalıdır. Gün ışığından daha çok yararlanmak için gündüz saatlerine bir saat eklenmesi satış, spor ve iş saatlerine bağlı çeşitli etkinlikleri olumlu yönde etkilerken tarım, gece eğlenceleri gibi güneş ışığıyla beraber biten etkinliklere olumsuz etki yapar.Öte yandan, öğle saatlerine bir saat daha eklemek,trafik kazalarından kaynaklanan ölüm oranlarını da azaltmaktadır. Ne var ki, uygulamanın sağlık ve suç oranları üzerindeki etkisi daha az belirgindir. Her ne kadar uygulamanın ilk hedeflerinden biri akşam saatlerindeki aydınlatma enerjisi tüketimini kısmak olsa da, günümüzde çağdaş ısıtıcı ve serinletici cihazlarınyaygınlaşmasıyla birlikte bu amacından sapmaya başladı. Öyle ki, 20. yüzyıl başlarında elektrik temel olarak aydınlatmada kullanılıyordu. Teknolojik gelişmeler yeni elektrik kullanım alanları yaratınca buradan elde edilen tasarruf azaldı. Bu bakımdan bu uygulamanın kullanılması çelişkili ve tutarsız bir hâl almaya başladı.

YSU'da ara sıra meydana gelen kaymalar başka zorlukları da beraberinde getirir. Bundan dolayı, zaman kaydetmede ve görüşmelerle yolculukların ayarlanmasında, faturalandırma, arşivcilik gibi işlerde, tıbbi cihazların ve iş makinelerinin kullanımı ile uyku düzenindsorunlar meydana gelir. Yazılımlar genellikle bilgisayarların saatlerini otomatik olarak ayarlar. Ne var ki, bunun sınırları vardır ve özellikle YSU kuralları değiştiğinde hata olasılığı artar.[

Kaynak: Diyarbakır Söz