Savclık Tahir Elçi cinayetinde ATK'den ikinci bir rapor istedi

Diyarbakır Cumhuriyet Başsavcılığı, öldürülen Diyarbakır Baro Başkanı Tahir Elçi cinayeti dosyasında Adli Tıp Kurumundan (ATK) ikinci defa bilirkişi raporu istedi. Diyarbakır Baro Başkanı Cihan Aydın, "Savcılığın istediği rapor gerekli bir adım değil, süreci daha fazla uzatacak" iddiasında bulundu.

Savclık Tahir Elçi cinayetinde ATK'den ikinci bir rapor istedi

Diyarbakır Cumhuriyet Başsavcılığı Tahir Elçi cinayeti dosyasında, ATK'den yeniden rapor istedi. Savcılığın talebiyle hazırladığı ilk raporda, Elçi'yi vuran silah konusunda net görüş belirtmeyen ATK'den ikinci rapor isteminin Diyarbakır Barosu'nun talebiyle Londra Üniversitesi Adli Mimarlık tarafından hazırlanan raporun ardından gelmesi dikkat çekti.

Diyarbakır Baro Başkanı Cihan Aydın, Diyarbakır Cumhuriyet Başsavcılığın soruşturma kapsamında ATK'den ikinci defa rapor hazırlama yönünde istemde bulunduğunu söyledi. Diyabakır Barosu’nun talebi doğrultusunda Londra Üniversitesi Adli Mimarlık tarafından Tahir Elçi cinayetine ilişkin kapsamlı şekilde hazırlanan raporda, Elçi'nin olay yerinde bulunan YDG-H mensupları tarafından öldürücü atış yapılmadığı, Elçi'nin 3 polis memurundan biri tarafından vurulduğuna işaret edilmişti.

Olay sonrasında ifade veren bazı polislerin beyanının aksine raporda, uzak bir mesafeden uzun namlulu bir silahın ateşlendiğine dair herhangi bir işitsel delile ulaşılamadığı da belirtildi. Adli Tıp uzmanı Prof. Dr. Ümit Biçer de rapora paralel bir görüş hazırlayarak baroya teslim etmişti. Diyarbakır Barosu, rapor ve görüşü savcılığa teslim ederek, soruşturmanın genişletilmesini istemişti.

BARO BAŞKANI AYDIN: SÜRECİ UZATMAYA YÖNELİKTİR

Diyarbakır Başsavcılığı, net biçimde bir polis memurunu işaret eden rapor doğrultusunda Adli Tıp Kurumu’na yazı göndererek, yeni bir değerlendirme yapmasını istedi. Yazıda, yeni bir değerlendirme yapılarak, 2016 tarihli Adli Tıp raporundan farklı bir sonuca ulaşılıp ulaşılamayacağı soruldu.

Yeni rapor bilgisini doğrulayan Diyarbakır Baro Başkanı Cihan Aydın, Savcılığın attığı adımın sürecin uzatılmasına yönelik olduğunu söyleyerek, "Bizim hazırlattığımız rapor bilimsel verilerle kapsamlı bir rapordu. Savcılığın istediği rapor gerekli bir adım değil, süreci daha fazla uzatacak. Soruşturma makamının bu raporu ilgili kurullardan teyit etmek için böyle bir yola başvurması yasal olarak mümkün. Temennimiz o ki bu süreç hızlı bir şekilde sonuçlanır ve buna ilişkin gerekli adımlar atılır. Soruşturma makamının bu yola başvurması, hazırladığımız rapora ilişkin bazı kuşkular beslediği için bu yola başvurmuş" diye konuştu.

Kaynak: Diyarbakır Söz