Siyonizmin Şer Planına Telin!

Trump'un, "Şer Planı" kapsamında, Kudüs'ü siyonist terör çetesine bırakmasına tepki gösteren Diyarbakır'daki binlerce vatanda, Ulu Cami'de kılınan cuma namazı sonrasında; "telin" etti"

Siyonizmin Şer Planına Telin!

Merkez Sur ilçesinde bulunan tarihi Ulu Camii önünde cuma namazı sonrası düzenlenen kitlesel basın açıklamasında, yaşlı, kadın ve çocukların da aralarında bulunduğu grup, sık sık tekbir getirerek, ABD ve İsrail aleyhine slogan attı. Grup adına açıklama yapan Üzeyir Yuva, İslam ümmetinin mukaddes beldesi Kudüs'ün büyük bir işgalle, Mescid-i Aksa'nın da yıkıcı bir tehditle karşı karşıya olduğunu söyledi.

KÜRT HALKI ZİLETİ KEBUL ETMEZ

Yuva, "Bizler Müslüman Kürd halkı olarak dayatılan zilleti, ihanet anlaşmasını kabul etmediğimizi bu tarihi meydandan haykırıyoruz. Büyük komutan Selahaddin'i işaret ederek bir kez daha hatırlatıyoruz. Eğer siyonistler ve onların işbirlikçileri yeni Hayberler inşa etmek istiyorsa bu kaleleri aşacak Alilerin de var olduğunu hatırlatıyor, onlar için akıbetin atalarından farksız olmayacağını vurguluyoruz."

BÖLGE İLLERİNDEN YÜKSELEN SES

Basın açıklamasından önce Hamas Dış İlişkiler Sorumlusu Abdulmu'ti Zakkut, alanda bulunanlara yönelik bir telefon konuşması gerçekleştirdi. Halkın sık sık "Kanımız canımız feda olsun Aksa'ya, "İşgalci israil-büyük şeytan ABD" ve "Zalimler için yaşasın cehennem" şeklinde sloganlar attıkları görüldü. Diyarbakır'ın yansıra, Batman, Mardin, Van, Bitlis Muş ve Siirt'te de kitsebel basın açıklamaları yapıldı.

HABER MERKEZİ

Mustazaflar Cemiyeti öncülüğünde bazı sivil toplum kuruluşu temsilcilerinin de katılımıyla Diyarbakır başta olmak üzere Güneydoğu bölgesindeki bir çok ilde, cuma namazının ardından bir araya gelerek, ABD Başkanı Donald Trump'ın "Yüzyılın Anlaşması" olarak nitelediği sözde barış planını protesto ederek, "telin" etti.

ULU CAMİ ÖNÜNDE BİNLER TOPLANDI

Merkez Sur ilçesinde bulunan tarihi Ulu Camii önünde cuma namazı sonrası düzenlenen kitlesel basın açıklamasında, yaşlı, kadın ve çocukların da aralarında bulunduğu grup, sık sık tekbir getirerek, ABD ve İsrail aleyhine slogan attı. Grup adına açıklama yapan Üzeyir Yuva, İslam ümmetinin mukaddes beldesi Kudüs'ün büyük bir işgalle, Mescid-i Aksa'nın da yıkıcı bir tehditle karşı karşıya olduğunu söyledi.

İSLAM ÜMMETİNE DAYATILAN ZİLLET

ABD ve İsrail'in planına karşı bütün Müslümanların harekete geçmesi gerektiğini ifade eden Yuva, "Gün, İslam ümmetine dayatılan zillete karşı direniş gösterme, mücadele başlatma günüdür. Ümmetin içinde bulunduğu parçalanmışlık halini fırsata çeviren siyonistler ile emperyalist ABD'nin, Müslümanları Kudüs'te izole edip yok edecek yüzyıllık işgal planı, nihai proje olmadığı görülmelidir." diye konuştu.

SİYONİSTLERE CEVAP VERİLMELİ

Siyonistlere ve ABD'ye geri adım attırmaya yönelik İslam ülkelerinin idarecilerine büyük sorumluluklar düştüğünü dile getiren Yuva, şöyle devam etti: "İslam ülkeleri Filistin'de işgalci olan rejimi devlet diye tanımaktan vazgeçmelidir. Terör rejimi ile bütün siyasi ve ekonomik ilişkiler derhal kesilmelidir. ABD'nin İslam ülkelerindeki üsleri kapatılmalıdır. Petrol ve doğalgaz gibi stratejik enerji maddelerin satışı durdurulmalıdır. Ekonomik boykotun yanı sıra, siyonist rejimle ilişkili tüm sermayedarların faaliyetleri durdurulmalıdır. İslam ülkelerinin hava sahaları, karasuları ve limanları ABD ve siyonistlere kapatılmalıdır. Bugün safları toparlayıp, sıklaştırma vaktidir. İhanet projesine karşı durup, Filistinli kardeşlerimize destek olma vaktidir."

KÜRT HALKI ZİLETTİ KABUL ETMEZ

Yuva, son olarak şunları söyledi: "Bizler Müslüman Kürd halkı olarak dayatılan zilleti, ihanet anlaşmasını kabul etmediğimizi bu tarihi meydandan haykırıyoruz. Siyonist çetenin hiçbir zaman muvaffak olmayacağını, buna izin vermeyeceğimizi büyük komutan Selahaddin'i işaret ederek bir kez daha hatırlatıyoruz. Eğer siyonistler ve onların işbirlikçileri yeni Hayberler inşa etmek istiyorsa bu kaleleri aşacak Alilerin de var olduğunu hatırlatıyor, onlar için akıbetin atalarından farksız olmayacağını vurguluyoruz."

HÜDA PAR Diyarbakır İl Başkanı Osman Aktaş da İsrail ile hiçbir anlaşmaya razı olmadıklarını söyleyerek, "Tüm antlaşmaların feshedilmesi lazım. Hayatımızın son damlasına kadar her şeyimizle Mescid-i Aksa'nın yanındayız." dedi.

HAMAS YETKİLİSİ KONUŞTU

Öte yandan, telefonla bağlanan Hamas'ın yetkililerden Abdul Muti Zakkut, meydanda toplananlara  seslendi. Zakkut, bütün Müslümanların bu antlaşmayı kabul etmediklerini ilan etmelerini istediklerini belirterek, "Tarihi duruşunuzdan dolayı meydandakilere ve bütün Türkiye teşekkür ediyorum." ifadesini kullandı. Ergani ilçesinde de cuma namazı sonrası toplanan vatandaşlar, ABD'nin Kudüs'ü "İsrail'in başkenti" olarak tanıması kararına tepki gösterdi.

BİNGÖL'DE İSLAM KARDEŞLİĞİ

Bingöl'de, Yenişehir Mahallesi Saat Kulesi önünde toplanan İslamı Kardeşlik ve Dayanışma Platformu üyeleri, sözde planı protesto etti.

Grup adına açıklama yapan Ferhat Varolgüneş, Kudüs'ün Filistin’in başkenti ve Müslümanların onuru olduğunu söyledi.

Kudüs'le ilgili Kur'an-ı Kerim'den ayet okuyan Varolgüneş, "Kudüs'ü işgalci İsrail'in başkenti olarak tanıyan ve büyükelçiliğini Kudüs’e taşıyan ABD yeni bir skandala daha imza attı. Yüzyılın Anlaşması olarak servis edilen tek taraflı anlaşma siyonistlerin yayılmacı politikalarına onay verirken Filistinlileri parya olarak yaşamaya mahkum ediyor." değerlendirmesinde bulundu.

Bugün sadece Kudüs’ü İsrail’in başkenti ilan ve ilhak eden ABD'yi kınamak için toplanmadıklarını anlatan Varolgüneş, şunları kaydetti:

"Şer olarak gördüğümüz bu karar, üzerine ölü toprağı serpilen ümmetin uyanışına ve dirilişine vesile olacak inşallah. İsrail'le ve ABD'yle dost olan Arap ülkeleri belki de kendilerini tekrar sorgulayacaklar. Umudumuz iş birlikçi yöneticilerden değil, Müslüman halklardadır. Bugüne kadar onurlu ve azimli bir mücadele ortaya koyan Filistin halkını da buradan selamlıyoruz. Bundan sonra da maddi ve manevi olarak yanlarında olduğumuzu ilan ediyoruz." Kalabalık yapılan duanın ardından dağıldı.

VAN, MUŞ VE BİTLİSTEKİ EYLEM

Van, Bitlis ve Muş'taki sivil toplum kuruluşu temsilcileride kitlesel basın açıklamasıyla karara tepki gösterdi.

Van'da, cuma namazı çıkışı Yukarı Norşin Camisi avlusunda toplanan AK Parti, CHP, MHP, İYİ Parti, HÜDA PAR, Yeniden Refah, Saadet ve BBP temsilcileri ile vatandaşlar, yaptıkları basın açıklamasıyla sözde barış planını protesto etti. Basın açıklamasını okuyan HÜDA PAR Van İl Başkanı Rasim Sayğın, ABD Başkanı Donald Trump'ın, işgalci siyonistlerin güvenliğini merkeze alan, Filistinlileri ebediyen yurtlarından sürmeyi hedefleyen "Yüzyılın Anlaşması" adını verdiği planıyla, emperyalizmin genel karakteri olan işgal ve sömürü için uluslararası hukuku hiçe saydığını söyledi.

BELEDİYE ÖNÜNDE TOPLANDILAR

HÜDA PAR Muş İl Başkanlığı da belediye önünde yaptığı basın açıklamasıyla sözde Orta Doğu barış planını kınadı.

Partililer adına basın açıklama yapan İl Başkanı Mehmet Şirin Çağlayan, "Yüzyılın Anlaşması" denilen planın, Kudüs'ün bütünüyle işgal edilmesi, Filistinlilerin vatanlarından çıkarılması ve işgalin meşrulaştırılması çabası olduğunu belirtti.

CUMA NAMAZI SONRASI TEKBİRLER

Bitlis'te de Medeniyet Platformu üyeleri, Ulu Cami önünde bir araya gelerek söz konusu plana tepki gösterdi.

Grup adına yapılan açıklamayı okuyan Bitlis Medeniyet Platformu Dönem Sözcüsü Cengiz Şahin, geçen hafta Elazığ'da meydana gelen depremde yaşamını yitirenlere rahmet ve yaralılara acil şifa diledi.

Şahin, Kudüs'ün Filistin'in başkenti ve Müslümanların onuru olduğunu ifade ederek, göreve geldiği günden beri Siyonistlerin emir eri gibi hareket eden Trump'ın, aldığı kararlarla Filistin halkının meşru haklarını yok saydığına işaret etti.

MARDİN'DE PLATFORM ÜYELERİ

Mardin'de cuma namazının ardından Fuat Yağcı Camisi önünde bir araya gelen Mardin Sivil Toplum Kuruluşu Platformu üyeleri, ABD ve İsrail aleyhine slogan attı.

Platform adına basın açıklaması yapan Abdullah Ceylan, planın aslında İslam coğrafyasının işgal, bölme, parçalama, soykırım, yağma ve imha planı olduğunu söyledi.

Ceylan, "Mardin halkı olarak bu meydanda Trump ve Netanyahu'ya hatırlatmak isteriz ki Kudüs satılık değildir. Filistinli kardeşlerimizin hiçbir hakkı gasbedilemez. Halkı Müslüman olan bütün devletlerden halklarının iradesine saygı göstererek Müslümanların ilk kıblesi Mescid-i Aksa'ya, İslam'ın ebedi yurdu olan Filistin'e ve Müslüman kardeşleri Filistin halkına bedeli ne olursa olsun sahip çıkmaya davet ediyoruz." dedi.

Açıklamanın ardından İl Müftüsü İsmail Çiçek, Filistin halkı ve Kudüs için dua etti.

SİİRT'TE BİRLİK PLATFORMU

Siirt Birlik Platformu öncülüğünde cuma namazı sonrası Halid Bin Velid Camisi önünde toplanan grup, ABD Başkanı Donald Trump'ın, sözde Orta Doğu barış planı kapsamında Kudüs'ün İsrail'in "bölünmez" başkenti olarak kabul edileceğini duyurmasını protesto etti.

Genç Memur-Sen İl Temsilcisi Yunus Emre Diriarın, grup adına yaptığı açıklamada, Trump'ın, İsrail'in güvenliğini merkeze alan, Filistinlileri ebediyen yurtlarından sürmeyi hedefleyen planın makyajlı bir savaş çağrısı olduğunu kaydetti.

İslam'ın ilk kıblesi Kudüs'ü siyonizme teslim etmeyeceklerini belirten Diriarın, "Hiç kimse, Filistin'e el koymaya, İsrail'e yol vermeye, ABD'ye refakat etmeye yeltenmesin. Bu coğrafya, insani değerleri herkese sunma noktasında cömert, insanlıktan nasipsiz her özneye, her devlete ve her zihniyete haddini bildirecek kadar mert insanların ve inanmışların coğrafyasıdır." ifadelerini kullandı.

Türk ve Filistin bayrağı taşıyan grup açıklamanın ardından dağıldı.

BATMAN'DA CUMA NAMAZI SONRASI

Batman'da cuma namazının ardından Gülistan Caddesi Özgürlük Anıtı önünde toplanan vatandaşlar, ABD ve İsrail aleyhine slogan attı.

HÜDA PAR Batman Merkez İlçe Başkanı M. Şerif Durmaz, grup adına yaptığı açıklamada, ABD Başkanı Trump'ın, işgalci siyonistlerin güvenliğini merkeze alan, uluslararası hukuku hiçe sayarak "yüzyılın anlaşması" adını verdiği planıyla Filistinlileri ebediyen yurtlarından sürmeyi hedeflediğini söyledi.

Özellikle Kudüs'ün statüsü konusunda tamamen sapkın bir inançtan hareketle oluşturulan iddianın ve teröre dayanan eylemin meşrulaştırılması olduğuna işaret eden Durmaz, "Bu, siyonistlerin yine körü körüne ABD tarafından desteklenmesi, terörün yaygınlaştırılması ve işgalin meşrulaştırılması noktasında kirli bir iş birliğidir. Bu anlaşmayı kabul edenlerle beraber konuşmaya ve değerlendirmeye değer gören herkesi, Filistin'in düşmanı, Filistinlilerin soykırımcısı ve Kudüs'ün satıcısı olarak tanımlarız." ifadelerini kullandı.

Durmaz, içinde bağımsız Filistin olmayan hiçbir sözleşme, anlaşma ve planın kabul edilemeyeceğini aktardı.

Kaynak: Diyarbakır Söz