STK ve partilerden Urfa'daki katliama tepki yağdı

Şanlıurfa E Tipi Kapalı Cezaevi’nde 13 tutsağın yanarak feci şekilde yaşamını yitirmesine STK ile siyasi partilerden tepki yağdı.

STK ve partilerden Urfa'daki katliama tepki yağdı

MEYA-DER Diyarbakır Şube Başkanı Leyla Ayaz, yaşanan katliamın ardından devlet yetkililerinin "Yangında yaşamını yitiren tutuklular siyasi değil, adli tutukludur" şeklinde açıklama yaptığını hatırlatarak, ortada bir katliamın olduğunu ve bunun üstünün örtülmeye çalışıldığı söyledi.

Ayaz, "Devletin burada dediği 'Ben seni gözaltına alıyorum, tutukluyorum, cezaevine koyuyorum, cezaevinde yaşam haklarını elinden alıyorum, sonra seni öldürüyorum' budur. Daha sonra öldürüyor ve saçma sapan nedenlerle bu katliamın üstünü kapatmaya çalışıyor" diye konuştu.

 

İHD: İHMAL VAR

İnsan Hakları Derneği (İHD) Diyarbakır Şube Başkanı Raci Bilici de, Urfa E Tipi Kapalı Cezaevi'nde yaklaşık 1 buçuk yıl önce Erkan Gümüştaş isimli bir tutuklunun yine kendini yakarak yaşamına son verdiğini aktararak, "Mevcut cezaevi müdürü o zaman da müdürdü. O zamanda gereğini yapmamıştı. Gereği yapılmış olsa bu katliam da yaşanmayacaktı ancak anlayış ve zihniyet aynı" dedi. Bilici, yangın sırasında kapıların açılmadığını ve yangına geç müdahalede bulunulduğu için 13 insanın diri diri yanmaya terk edildiğini kaydederek, müdahale edilmemesinden kaynaklı katliamın yaşandığını ifade etti. Bilici, Türkiye cezaevleri geçmişine bakıldığında bu tür olayların yaşandığını ve halen yaşanma olasılığının yüksek olduğunu belirterek, "Hak ihlalleri ve antidemokratik uygulamalar artarak devam ediyor. Bu da yeni katliamların yaşanacağını gösterir. İnsanlar cezaevlerinde bile bile ölüme terk ediliyor. Buradan Adalet Bakanı ve Başbakan'a sesleniyoruz. Özgürlüklerin önünü açın. Cezaevinde bulunan insanların evrensel hukuk normlarından ve yasalardan kaynaklı haklarına saygı gösterin" diye konuştu.

TUHAD-FED: DAHA ÖNCE UYARMIŞTIK

TUHAD-FED Genel Başkanı Zübeyde Teker ise, devletin cezaevi politikalarını "hukuk ve insanlık dışı" bulduklarını belirterek, aylardır cezaevlerinde bir provokasyon girişiminin olduğunu ve söz konusu politikaların yaratacağı sonuçlar üzerine kamuoyuyla kaygılarını paylaştıklarını ifade etti. Teker, daha önce Adalet Bakanlığı'na "Bu hukuksuz ve insan onuruna yakışmayan politikalarınızdan vazgeçin" çağrısında bulunduklarını hatırlatarak, "Ancak Adalet Bakanlığı'ndan bu güne kadar yaşanan sorunlar ve yapılan çağrılara dönük ne bir açıklama yapıldı ne de müdahalede bulunuldu. Yaşanan katliamdan hükümet ile Adalet Bakanlığı sorumludur. 13 insanın diri diri yanarak yaşamını yitirmesinin özürle veya basit açıklamalarla üstü örtülemez. Bu bir katliamdır" diye konuştu.

Kaynak: Diyarbakır Söz