Görüş Bildir

Süryanilerin vatandaşlık hakları masaya yatırıldı

Süryanilerin vatandaşlık hakları masaya yatırıldı

Süryanilerin vatandaşlık hakları masaya yatırıldı

Midyat'ta Süryani Kadın Merkezi tarafından "Türkiye'de Süryanilerin Vatandaşlık ve Demokratik Hakları ile Kadının Konumu" başlıklı sempozyum düzenlendi. Avrupa Süryaniler Birliği Türkiye Sözcüsü Tuma Çelik de Süryani kadınların bölgede yıllardır süre gelen asimilasyon projelerin yanı sıra tek din anlayışının karşısında sürekli mücadele etmek zorunda kaldığını söyledi.

Mardin'in Midyat ilçesinde Süryani Kadın Merkezi öncülüğünde "Türkiye'de Süryanilerin Vatandaşlık ve Demokratik Hakları ile Kadının Konumu" başlıklı sempozyum düzenlendi. Gerçekleştirilen sempozyuma HDP Mardin Milletvekili Gülser Yıldırım, Avrupa Süryaniler Birliği-Türkiye Sorumlusu Tuma Çelik, Avrupa Roman Hakları Merkezi Türkiye İnsan Hakları Gözlemcisi Hacer Foggo, Kadın Hakları aktivisti Nebahat Akkoç, Süryani eğitimci-yazar Muzaffer İris, Yazar Selim Kırılmaz, Sosyolog Melisa Bilal, Süryani Dernekler Federasyonu Başkanı Evgil Türker ve DÖKH aktivistlerinin yanı sıra çok sayıda Süryani yurttaş katıldı.

'Böyle bir yaşamı kadın başaracaktır'

Sempozyumun açılış konuşmasını yapan HDP Mardin Milletvekili Gülser Yıldırım, Süryani ve Kürt halkının kendi kimlikleriyle bir araya gelmesinde Abdullah Öcalan'ın büyük rolü olduğunu belirterek, "Şu an Süryani halkıyla Kürt kimliğimizle bir araya gelmemiz Sayın Abdullah Öcalan'ın paradigması sayesindedir" dedi.

Kürt ve Süryani halklarının aynı topraklar üzerinde binlerce yıl beraber yaşadığını söyleyen Yıldırım, Kürt ve Süryani halklarının birbirlerine düşmanlık yapamayacağına söyledi. Toplumun demokrasiye ihtiyacı olduğunu ifade eden Yıldırım, bunu öz dinamiğiyle kadınların gerçekleştirebileceğini dile getirdi.

'AKP tekçi zihniyetinden biran önce vazgeçmeli'

AKP'nin din adı altında siyaset yürüttüğünü ve tek dil, tek millet anlayışıyla hareket ettiğini belirten Yıldırım, bu yaklaşım istenilseydi, Allah'ın tüm insanları bir tek milletten yaratacağını ifade etti. Yıldırım, AKP'nin biran önce bu tekçi anlayıştan vazgeçmesi gerektiğini vurguladı.

Yıldırım konuşmasının devamında da Mezopotamya kadınlarının bir araya gelerek bölgede yıllardır süregelen asimilasyon politikalarına karşı mücadele etmesi gerektiğini ve kadın öncülüğünde yaşamı özgürleştirmek ve tekçi anlayışa karşı mücadele için harekete geçmenin zamanın geldiğini söyledi. Yıldırım, "Burada Kürdistani kadınlar olarak mücadeleye varız diyoruz. Artık kimsenin bizi asimile etmeye gücü yok" dedi.

'Mezopotamya halkları tek din anlayışı altında yaşamak zorunda kaldı'

Avrupa Süryaniler Birliği Türkiye Sözcüsü Tuma Çelik de Süryani kadınların bölgede yıllardır süre gelen asimilasyon projelerin yanı sıra tek din anlayışının karşısında sürekli mücadele etmek zorunda kaldığını üzerinde durdu.

Mezopotamya halklarının tek din anlayışıyla hüküm süren iktidarların gölgesinde yaşamak zorunda kaldığını kaydeden Çelik, "Süryani kadınlar da böyle yaşamak zorunda kaldı. Ne yazık ki dinci anlayışın başlattığı kadını ötekileştirme politikalarıyla Süryani kadınlar 'toplumda ikinci konum' durumuna geldi" diye konuştu.

Geçmişteki Süryani kadınların şimdiki kadınlar gibi eve kapanmış bir vaziyette olmadığını ifade eden Tuma, "Buradaki birçok halk direnişine Süryani kadınlar öncülük yapıyordu. Fakat kadının geri düşmesiyle toplumda geriye düştü. Oysa bizim Theddora ve İştar'larımız vardı. Bu tarihimize sahip çıkamadık" diyerek toplumsal bir yapının içerisinde kadın özgürlüğü olmadan toplumun ilerleme kaydetmesinin imkansız olduğunu söyledi.

Rojava'daki Süryani kadınlara işaret etti

Süryani kadınların artık eve kapatılma politikalarına karşı mücadele verdiklerini söyleyen Tuma, bunun en büyük örneğinin Rojava'da gerçekleşen kadın devriminde Kürt halkıyla beraber Süryani kadınların korkusuz bir şekilde devrime öncülük etmesi olduğunu ifade etti.

Avrupa Birliği ve İnsan Hakları Programı desteğiyle Süryani Kadın Merkezi öncülüğünde düzenlenen sempozyumda bölge Süryani kadının toplumsal yapı içerisindeki konumunu güçlendirme, görünürlüğünü arttırma ve karara katılımını sağlama konuları tartışılırken, yurt içi ve yurt dışından konu ile ilgili uzmanlar ve Süryani temsilcilerin sunum yaptığı sempozyuma katılacağı açıklanan Rojava Özerk Yönetim Meclisi Eş Başkanı Nazira Goreya Türkiye sınırında hükümetin geçiş engeline takıldı.

Yine aynı şekilde Rojava'dan gelecek olan birçok Süryani yurttaşın da sempozyuma katılması sınır engeline takıldı.

Kaynak: Diyarbakır Söz

Etiketler:

Editor Hakkında

Haber Merkezi