Tarıma “DEDAŞ” darbesi

Hükümet vatandaşın ekonomik yönde sıkıntı yaşamaması için çaba gösterirken, Güneydoğu'da DEDAŞ borclu çiftçilere nefes aldırmıyor. Destekleme paralarına el konulması tepki görürken, bloka altına alınan paraları ise işlettiği iddia edildi.

Tarıma “DEDAŞ” darbesi

Kendisine tanınan gizli imtiyazlarla bölge halkının tepkisini çeken uygulamalara imza atan DEDAŞ, skandal sayılabilecek faaliyetlerle kendinden söz ettirmeyi sürdürüyor. Hükümetin tarımı geliştirmek üzere çiftçilere dağıttığı destekleme primlerine bloke koyan DEDAŞ’ın iddialara göre bu paraları bankalarda işlettiği öne sürülüyor.

Son olarak Türkiye Ziraat Odaları Birliği Genel Başkanı Şemsi Bayraktar’ın Koronavirüs nedeniyle zor bir dönem geçiren çiftçilerin hesaplarına bloke konulmaması çağrısına DEDAŞ’tan olumlu yanıt geldiği ve bu nedenle Bayraktar’ın teşekkür ettiği durumun ardından DEDAŞ’ın blokeleri kaldırmadığı gibi çiftçilerin hesabındaki paraları çekmeye devam ettiği belirtildi.

Yenişehir Ziraat Odası Başkanı Süleyman İskenderoğlu, Diyarbakır Söz Gazetesi muhabirine yaptığı açıklamada,  Koronavirüs nedeniyle tüm dünyada insanların birbirine kolaylık sağladığını ancak Güneydoğu Anadolu Bölgesinde faaliyet yürüten DEDAŞ’ın tarımı baltalamaya ve çiftçileri zor durumda bırakmaya devam ettiğine dikkati çekti.

DEDAŞ gibi DSİ ve sulama birliklerinin de çiftçilerin hesaplarına bloke koyduğunu aktaran İskenderoğlu, çiftçilerin zor dönem geçtiğini ve ilerde bölgede tarımsal üretimin durma noktasına gelmesinden korktuklarını ifade etti.

“BLOKE KONAN HESAPLARDAKİ PARALARA EL KONUŞMUŞ”

İskenderoğlu, devletin tüm kurumlarının Kornavirüs nedeniyle tüm vatandaşların borçlarına yönelik kolaylık sağladığını, DEDAŞ’ın ise çiftçilere kolaylık yerine zorluk çıkardığını belirterek, “DEDAŞ’ın blokeleri kaldırdığı haberi yalan. DEDAŞ kimin blokesini kaldırdıysa isimlerini paylaşsın da görelim. Şemsi Bayraktar bir süre önce Çınar Ziraat Odası Başkanının DEDAŞ’la yaptığı görüşmede DEDAŞ yetkililerinin blokeyi kaldıracakları yönündeki sözüne istinaden yaptığı teşekkürdür. Şemsi Bayraktar’ın teşekkürüne rağmen DEDAŞ çiftçilerin paralarını hem bloke koymuş hem de hesaplarından para çekerek, kullanmaya devam etmektedir. Sulama birlikleri de blokeleri kaldırmamıştır” dedi.

 Diyarbakır’da uzun yıllardır tarımla uğraştığını kaydeden İbrahim Çakan isimli çiftçi ise, borcu olmamasına rağmen DEDAŞ’ın hesabındaki paralara el koyduğunu savundu.

DİLEKÇEM REDDEDİLDİ

Bu duruma itiraz ettiğini ve DEDAŞ’a dilekçe ile müracaat ettiğini anlatan Çakan, itirazının red edildiğini belierterek, şöyle konuştu;

“BORCUM OLMAMASINA RAĞMEN PARAMA EL KONULDU”

Çiftçilerin paralarına blokenin kaldırıldığı yönündeki haberler asılsızdır. Daha önce hesabıma bloke konması sebebiyle bende buna itiraz dilekçesiyle DEDAŞ’a başvurdum. Bugün bana gelen kısa mesajda dilekçem olumsuz sonuçlanmıştır şeklinde yanıtlandı. Yeni gelen hesabıma da DEDAŞ tarafından tekrar bloke kondu. Bloke ile kalsa iyi, DEDAŞ hesabımızdaki paraya el koyuyor ve bu parayı çalıştırıyor. Bide şunu söyleyeyim benim şuan DEDAŞ’a borcum olmamasına rağmen DEDAŞ yine hesabıma el koyuyor. Abim ki kendisi DEDAŞ’ı mahkemeye verdi ve kazandı buna rağmen onun hesabına da bloke konmuş ve hesaptaki parayı DEDAŞ kendi hesabına geçirmiş. DEDAŞ’a gidip bir bu sorunumuzu iletmek istediğimizde karşımızda bir yetkili bile bulamıyoruz. Bütün çiftçiler borçlu. Devegeçidi Sulama Birliği ve DEDAŞ hesabımızdaki 120 bin lirayı çekmiştir.”

Kaynak: Diyarbakır Söz