Terör Suçuna Karışan Aracın Sahibi de 'Örgüte Yardım' Suçundan Yargılanacak

Yargıtay, Diyarbakır'da eylem hazırlığındaki teröristlere aracını veren bir kişinin, 'silahlı terör örgütüne yardım' suçundan mahkum edilmesi gerektiğine karar verdi.

Terör Suçuna Karışan Aracın Sahibi de 'Örgüte Yardım' Suçundan Yargılanacak

Yargıtay, PKK'ya, 'yardım ve yataklık edenlere' ilişkin önemli bir karara imza attı. Yüksek Mahkeme, Diyarbakır'da eylem hazırlığındaki teröristlere aracını veren bir kişinin, 'silahlı terör örgütüne yardım' suçundan mahkum edilmesi gerektiğine karar verdi.

Diyarbakır'da 2012 yılında eylem hazırlığındaki bir grup PKK'lı, güvenlik güçlerinin operasyonunda yakalandı. Polis yakalanan terör örgütü üyelerinin kullandığı aracın sahibi M.A.'yı da gözaltına aldı. M.A., aracının PKK'lılarca gasp edildiğini savundu. Bu beyana itibar etmeyen savcılık, M.A.'yı da soruşturmaya dahil etti.

MAHKUMİYET KARARI

Soruşturmayı tamamlayan Diyarbakır Cumhuriyet Başsavcılığı, örgüt mensupları hakkında, "Anayasal düzeni ortadan kaldırmaya teşebbüs" suçlamasıyla dava açarken, M.A.'nın da "örgüte yardım" suçlamasıyla cezalandırılmasını istedi. Diyarbakır 1. Ağır Ceza Mahkemesi'nde görülen davada, terör örgütü mensubu sanıklar müebbet hapse mahkûm edildi. Mahkeme, M.A.'ya ise "örgüte yardım" suçundan değil, "örgüt mensuplarına araç sağlamaktan" mahkumiyet verdi. Karar, savcılık tarafından temyiz edildi.

Temyiz istemini görüşen Yargıtay 16. Ceza Dairesi, Diyarbakır 1. Ağır Ceza Mahkemesi'nin terör örgütü mensubu sanıklar yönünden verdiği müebbet hapis kararlarını onarken, M.A. yönünden verilen hükmü bozdu. Sanık M.A.'nın, "silahlı terör örgütüne yardım" suçundan mahkum edilmesi gerektiği vurgulanan kararda, şu ifadeler yer aldı:

15 YILA KADAR HAPİSLE YARGILANACAK

"Terör örgütüne yardım etme suçunun, örgüte silah ve fon sağlama dışında; örgüt üyelerine bilerek ya da isteyerek barınma, nakletme, istihbari bilgi sağlama, örgüt mensuplarının araştırma ve yakalanmalarını engellemeye yönelik imkân sağlama gibi her türlü yardımı kapsadığı; yardımların somut bir suça yönelik olmasına gerek olmadığı, bu itibarla sanığın silahlı terör örgütü mensuplarına kullanmaları için araç sağlamasının 'silahlı terör örgütüne yardım etme' suçu oluşturacağı gözetilmelidir." Bu karar sonrası yenilecek yargılamada sanık M.A., terör örgütü mensuplarına araç sağladığı gerekçesiyle, silahlı terör örgütü üyeleri gibi 10 yıldan 15 yıla kadar hapis cezası ile yargılanacak.

Kaynak: Diyarbakır Söz