HDP'den koronavirüse önlem açıklaması: Toplum kaderine terkedilmiş

Korona virüse karşı önlem alınması için 12 öneri sunan HDP, toplumun kendi kaderine terk edildiğini ve adeta virüsle baş başa bırakıldığını belirtti.

HDP'den koronavirüse önlem açıklaması: Toplum kaderine terkedilmiş

Halkların Demokratik Partisi (HDP) Sağlık ve Sosyal Politikalar Komisyonu, koronavirüse (Kovid-19) karşı alınması gereken önlemlere ilişkin yazılı açıklama yaptı. Açıklamada, dünya çapında 30 bin kişinin, Türkiye’de de 108 kişinin hayatını kaybettiği hatırlatıldı. Resmi vaka sayılarının, tanı koyma ve test yapma ile doğrundan ilişkisi olduğu belirtilen açıklamada, “Test sürecindeki yavaşlık, vakaların belirlenememesine, dolayısıyla izolasyon tedbirlerinin alınamamasına, salgının toplumu daha fazla etkilemesine ve ölüm oranlarının yükselmesine neden olacaktır” denildi.

‘TÜRKİYE VERİLERİ PAYLAŞMIYOR’

HDP, dünyadaki birçok ülkenin salgın vaka sayıları ve bölgesel dağılımı konusunda bilgi verdiğine dikkat çekerek, hükümeti bu verileri paylaşmamakla eleştirdi. Açıklamada, “Salgın yönetiminde şeffaf davranıp salgının yoğunlaştığı kentleri, mahalleleri tespit eden ve bu bölgelerde daha fazla test ve izolasyon önlemleri uygulayan Güney Kore, Singapur, Tayvan gibi ülkeler salgının önlenmesinde başarılı olmuşlardır. Türkiye’de ise hem sağlık örgütleri, demokratik kitle örgütleri hem de tekil yurttaşlar salgının hangi kentlerde yoğunlaştığını, vaka sayılarını bilmiyorlar, bu konuda uyarılmıyorlar ve alınacak önlemler, kişisel tedbirler olanağından yeterince faydalanmıyorlar” ifadelerine yer verildi.

‘TOPLUM KADERİNE TERK EDİLMİŞ’

Açıklamanın devamında şunlar kaydedildi: “Sağlık Bakanından, solunum cihazı eksikliği olduğunu, sağlık personeli desteğine ihtiyaç olduğunu, basından,  meslek örgütleri ve sendikaların açıklamalarından, hastanelerde yeterli maske, gözlük, eldiven gibi kişisel koruyucu donanım olmadığını öğreniyoruz. Geldiği ve hastanelere dağıtıldığı ifade edilen tanı testleri hala pek çok yerde bulunmuyor ve çalışılmıyor. Topluma ‘evde kal’ çağrısı yapılırken, çalışmak zorunda olan işçiler ve emekçiler, evde kalan toplum kesimiyle zorunlu olarak temas ediyor. Tespit edilmemiş ve hafif vakalar, salgının diğer risk altındaki toplum kesimine virüsü yaymaya devam ediyor. Tanı testi yaygınlaştırılıp toplum taranmadığı için de hastalığın toplumdaki gerçek dağılımı bilinmiyor. ‘Herkes kendi olağanüstü halini ilan etmelidir’ diyen Sağlık Bakanının ifadesi gerçeğin sadece bir kısmını gösteriyor. Toplumun açıkça kendi kaderine terk edildiğini ve adeta virüsle baş başa bırakıldığını da ortaya koyuyor.”

Kaynak: Diyarbakır Söz