Ünvanları iade edildi

Diyarbakır 8. Ana Jet Üssü’nün 15 Temmuz darbe girişiminden sonra alınan ünvanları iade edildi

Ünvanları iade edildi

Türkiye, 40 adet F-16 savaş uçağı almak için ABD’ye başvururken, 15 Temmuz’daki darbe girişimi sırasında Ankara’yı bombalayan altı uçağın kalktığı Diyarbakır’daki hava üssünden darbeden hemen sonra alınan ünvanların 2021 Yüksek Askeri Şura (YAŞ) toplantısı ile geri verildiği ortaya çıktı.

2014 yılında verilen “Muharip Hava Kuvvetleri Komutan Yardımcılığı”, darbeden sonra Diyarbakır’dan Eskişehir’e alınmış, Diyarbakır Valiliği’ne gönderilen yazıda, yazışmaların bundan sonra Diyarbakır’da kalan 8. Ana Jet Üssü ile yapılması istenmişti. “Tenzili rütbe” olarak değerlendirilen bu ünvan değişikliğinden beş yıl sonra, 2021 yılındaki Yüksek Askeri Şura toplantısında alınan karar ile Diyarbakır’a yeniden Muharip Hava Kuvvetleri Komutan Yardımcılığı ünvanı verildi ve bu göreve Tümgeneral Kutlay Demir atandı. Askeri uzmanlar, Diyarbakır’daki hava üssüne ünvanlarının geri verilmesinin Suriye ve Irak’taki gelişmeler ile ilgili olduğunu söylediler.

15 Temmuz 2016’daki darbe girişimi sırasında Ankara’da Türkiye Büyük Millet Meclisi başta olmak üzere Ankara’daki bazı yerleri bombalayan altı savaş uçağının kalktığı ve darbe soruşturması kapsamında iki komutanı Türk Silahlı Kuvvetleri’nden ihraç edilerek tutuklanan Diyarbakır’daki Hava Kuvvetleri Komutanlığı’nın hava üssündeki “Komutan Yardımcılığı” ve “Birleştirilmiş Hava Harekat Merkezi (BHHM) Komutanlığı”, 2016 yılı Yüksek Askeri Şura toplantısında alınan karar ile Eskişehir’e taşınmıştı. Eskişehir’de bulunan Hava Kuvvetler Komutanlığı Komutan Yardımcılığı ve BHHM Komutanlığı’ndan söz konusu yeniden yapılanma ile ilgili Diyarbakır Valiliği’ne yazı gönderildi.

“Muharip Hava Kuvveti ve Hava Füze Savunma Komutanlığı Yardımcılığı’ ve BHHM Komutanı Korgeneral İsmail Güneykaya‘nın imzasını taşıyan ve ilgili resmi kurumlara gönderilen yazıda şöyle denilmişti: “2016 yılı Yüksek Askeri Şura sonrası Diyarbakır’da konuşlu olan Muh.Hv.Kv.K. (Muharip Hava Kuvveti ve Hava Füze Savunma Komutanlığı) Yardımcılığı ve BHHM Komutanlığı Eskişehir’e konuşlanmış. Komutanlık bağlısı olan Adli Müşavirlik, Askeri Mahkeme, Askeri Savcılık, 8. Ana Jet Üs Komutanlığı (Diyarbakır) teşkilatına dahil olmuştur. Muh.Hv.Kv.K. Yardımcılığı ve BHHM Komutanlığı konuş yerinin Diyarbakır Garnizonu’ndan Eskişehir Garnizonu’na taşınması ve teşkilatında oluşan bağlantı değişiklikleri nedeniyle Diyarbakır Garnizonu’yla ilgili hususlarda yapılacak yazışmaların 8. Ana Jet Üs Komutanlığı (Diyarbakır) gerçekleştirilmesini arz ve rica ederim”. 

Kaynak: Diyarbakır Söz