Görüş Bildir

Vatandaş: “Oh olsun”

Çok sayıda üst düzey bürokratında dolandırıldığı iddia edilen kuyumcu vurgunu ve tefecilik olayına Diyarbakırlılar mağdurlar için “Oh olsun” dedi

Vatandaş: “Oh olsun”

Diyarbakır’da kuyumcu vurgunuyla ortaya çıkan tefecilik olayının yankıları sürüyor. Söz Haber ekibi, çok sayıda üst düzey bürokratında dolandırıldığının iddia edildiği vurgun olayını ve tefeciliği Diyarbakırlılara sordu. Adli birimlere intikal eden olaya ilişkin vatandaş, mağdurlar için “Oh olsun” dedi.

OLAYLA İLGİLİ SORUŞTURMA SÜRÜYOR

Kayapınar ilçesinde faaliyet gösteren bir kuyumcunun sırra kadem basmasıyla patlak veren dolandırıcılık olayı gündemdeki yerini korurken, faillerden biri güvenlik güçlerine teslim oldu. Adli makamların çok yönlü olarak sürdürdüğü soruşturma devam ederken, savcılık dosya için gizlilik kararı aldı.

İddiaya göre aralarında çok sayında üst düzey bürokratın da bulunduğu kişilerden 200 milyon liralık vurgun yapan kuyumcu ortaklarından biri Adana’da polise teslim oldu. Olayın ardından Söz Haber ekibi Diyarbakır sokaklarında vatandaşın nabzını tuttu.

Vatandaşların birçoğu para kaptıran mağdurlara acımadıklarını belirterek, yıllardır bölgede kanayan yara halini alan tefecilik olayına devletin el atması gerektiği söylediler. Söz Haber ekibinin mikrofon uzattığı vatandaşlar şöyle konuştu;

“DİYARBAKIR’DA BİR KESİM KOLAY PARA KAZANMA ÇABASINDA”

Yusuf Doğan, “Konuya ilişkin farklı düşünceler ve sorular var kafamda. 300 milyon gibi bir rakam oldukça yüksek bir meblağ ve bürokratların parası, altını olduğu söyleniyor. Benim aklıma takılan soru şu bu para bir banka da değil de kuyumcuda neden tutuldu. Bana göre resmi bir para olsaydı kuyumcuda tutulmazdı demek ki gayrı resmi bir para, nereden geldiği belli değil bu o nedenle kuyumcuda işletilsin diye bekletiliyor. Bir diğer aklıma takılan soru da şu bu şimdiye kadar neden ortaya çıkmadı, ya da bu durum ne zamandan beri böyle. Diyarbakır’da bir kesim kolay para kazanma çabasında, yani emek vermeden para kazanayım düşüncesinde.”

“PROFESYONEL BİR VURGUNCUYMUŞ”

Ahmet Dursun, “ Savcı Hâkimleri kandırdığına göre demek ki bu vurguncu profesyonel bir vurguncuymuş. Allah’ımdan umuyorum ki bir daha kandırır. Benim ne altın nede param var beni kandıramaz.  Ama diğerlerinde para çok.  Allah milletin ahını onlardan alır. Bizim altınımız yok belki olsaydı bizi de kandırırlardı. Memleketi bu hale getirenler utansın, memleketimiz peygamberler, şairler diyarıdır böyle olmaması gerekirdi. Profesyonelce parayı böylesi götürmek her babayiğidin karı değildir. Vallahi adam malı götürdü helali hoş olsun, yesin. Parası altını olanlarda vermeseydi.”

“TEFECİLİKLE UĞRAŞAN ÇOK KİŞİ VAR”

Mehmet Yaka, “ Olmaması gereken bir durumdu ama güllü sevende dikenlerine katlanmalı bence. Sadece bu kuyumcu değil bunun gibi tefecilikle uğraşan çok kişi var. Kimisi evini barkını satıyor yinede yakasını kurtaramıyor. Benim param olsaydı ben kimseye emanet para olarak vermezdim altın yapardım zaten işletilmiş para faize giriyor. Yaşanan bu olay ikinci tosuncuk vakası

Zeki Sayar,  “Adamın günahını alıyoruz diyeceğiz de durum ortada zaten. Ama kandırdığı kişiler hak etmiş bence. Çünkü banka varken neden işletsin diye kuyumcuya veriyorlar ki. Benim param olsaydı ben bankaya atardım işletmezdim faiz haramdır.”

“AHİRETİ DÜŞÜNEN YOK”

Ömer Taş, “Ben kutsal topaklara dört kez giden biri olarak şunu diyorum ne hacı var ne imam var çünkü bu fazile dönen işler bu tefeciler milleti dinden çıkarmış. Sabah namazına gidiyoruz hoca yok camiye gidiyoruz etrafımıza bakıyoruz gerçek manada hacılar yok neden biliyor musunuz zenginlik hayatı bitirmiştir. Ahireti düşünen yok. Zamanında hacca giden hacılar helal parayla alın teriyle gidiyordu, hac kurasında adı çıktığında herkesten helallik isteyerek öyle gidilirdi. Şimdi haram parayla ve üzerinde kul hakkıyla gidiyor.”

“BİR KESİM MECBURİYETTEN TEFECİLERE BAŞVURUYOR”

Osman Bayar, “Bana göre bir kesim mecburiyetten tefecilere başvuruyor bir kesimde gözü doymadığı için parasını işletmek istiyor. Mecburi olarak başvuranlar bankaya gidiyor banka para vermiyor adam da mecbur tefeciye gidiyor öyle olunca da borcu iki kat artıyor.”

Kaynak: Diyarbakır Söz

Etiketler:

Editor Hakkında

Haber Merkezi