Görüş Bildir

Virüs bayramı acıya çevirmesin

Kurban bayramına ilişkin kısıtlama yok, ama "tedbirler" elden bırakılmasın!

Virüs bayramı acıya çevirmesin

Sağlık Bakanı Fahrettin Koca Bilim Kurulu toplantısı sonrası gazetecilerin karşısına geçerek, basın açıklamasında bulundu. Bakan Fahrettin Koca Kurban Bayramı'nda kısıtlama olmayacağını söyledi. Koca bayramda dikkat edilecek hususları tek tek sıraladı. Vatandaşlara önemli uyarılarda bulundu. İşte Sağlık Bakanı Fahrettin Koca'nın açıklamalarından satır başları:

HAYVAN SATIŞ ALANLARINDA OLABİLDİĞİNCE KISA KALINMALI

Buruk geçen Ramazan Bayramı bize eski bayramları özletti. Kurban Bayramı'nı mevcut şartlarda ruhuna en uygun şekilde yaşamayı biliyoruz.

Kurban Bayramı'nda, kurbanlık alışverişi belediyeler tarafından denetlenen yerlerden yapılmalı Hayvan satış alanlarında olabildiğince kısa kalınmalı, pazarlık el sıkışarak yapılmamalı. 65 yaş üstü ve hastalar hayvan satış alanında bulunmamalı.

CEMAATLE KILINACAK NAMAZLARDA ŞU TEDBİRLERE UYULMALIDIR

Bayramın ilk günü Cuma gününe denk gelmektedir. Biri bayram ve diğeri cuma namazı olmak üzere 2 namaz cemaatle kılınacak.

Abdest, namazdan hemen öncesine bırakılmamalı, cami şadırvanında alınmamalıdır. Abdest evde alınmalıdır. Aksi takdirde sosyal mesafe ve maske kuralına uymak imkansız hale gelebilir.

BAYRAM VE CUMA NAMAZINA SECCADE İLE GİDİLMELİ

Bayram ve Cuma namazına herkes kendi seccadesi ile gitmelidir. Secde sırasında halı veya seccadelere virüs bulaşması kolayca mümkündür. Virüs dış ortamda bir süre canlı kalmakta, başkasına bulaşabilmektedir. Bu yüzden kendi seccadenizi kullanmanızda ısrar ediyoruz.

Bu bayramda makbul olan yüz yüze ziyaret değildir, bayramlaşmalar telefon ile yapılmalıdır. El öpmeyi, el öptürmeyi gelecek bayramlara erteleyeceğiz.

Ramazan Bayramı'nda uygulanan kısıtlamaların tamamı düşünüldüğünde 10 gün sonraki günlük vaka sayısında yüzde 15 azalma olmuştur Önceki bayramda elde ettiğimiz sonucu gönüllü kısıtlarla hedefleyelim. İşi ciddiye alalım ki bayram sonrası gözümüz vaka tablosunda olmasın

TEST KİTLERİMİZİN DOĞRU SONUÇ VERME ORANI YÜZDE 90'IN ÜZERİNDEDİR

Tedbir sonuçtur, gerilersek toparlaması büyük çaba istiyor. Vaka sayısını binin altına çekmemiz 33 günümüzü aldı. DSÖ'nün belirttiği gibi Eylül'de olacabilecek ikinci dalga başlangıç ekonomiler için risktir. Halkımız tedbirlere uyarak tüm alanlarda ülkemizin iyiliğine katkıda bulundu. Test kitlerimizin doğru sonuç verme oranı yüzde 90'nın üzerindedir. Hastalarımızda kritik eşik olan zatürre oranını da sizlerle bundan böyle düzenli paylaşacağız.

İSTANBUL PİK'İNİ TAMAMLADI

Birinci dalga devam ediyor. İstanbul pik'ini tamamladı. Dünyanın beklediği ikinci dalga dönemine daha iyi geçiş yapmamız, bugünleri iyi değerlendirmemiz gerekiyor. Risk devam ediyor.

AŞI ÇALIŞMALARI NE DURUMDA?

Önümüzdeki ocak, şubat, mart gibi, yılın ilk çeyreğinde aşının geliştirilmesi mümkün olabilir. Çin ve Rusya ile aşıyla ilgili irtibat halindeyiz, bu konudaki gelişmeleri de iş birliğini de yakinen takip ediyoruz.

OKULLAR NE ZAMAN AÇILACAK?

Okulların açılma takvimini Milli Eğitim Bakanımız açıklamıştı. Bu eğitim uzaktan mı, hibrit eğitim tarzında mı, karma mı olacağı konusu Milli Eğitim Bakanlığımız ve Bilim Kurulu irtibat halinde. Gerektiğinde iller bazında o illere özel farklı yaklaşımlar da devreye girebilir. Burada önemli olan eğitimin 31 Ağustos'ta başlayacak olması.

65 YAŞ ÜSTÜNE KISITLAMALAR NE ZAMAN KALKACAK?

65 yaş üstüne uygulanan kısıtlamalara değinen Koca, "Bayram sonrası erken dönemde bunları kaldırma noktasında Bilim Kurulunun yaklaşımı var." dedi.

ATAMA MÜJDESİ

Atamayla ilgili biz pandemi döneminde yer yer alımları yapmıştık. Açtığımız yeni hastaneleri göz önüne alarak. Önümüzdeki dönemde Konya Şehir Hastanesi, İstanbul'da Göztepe, Seyrantepe'deki hastanemiz gibi yeni açılacak hastanelerimiz söz konusu. Bunlarla birlikte personel alımı gündeme gelmiş olacak.

VİRÜS MUTASYONA UĞRADI MI?

Virüste mutasyon oldu. Ancak virülansı etkileyecek düzeyde olmadı. İleride de olmayacağı anlamına gelmez. Şu an için bulaşı etkileyen bir mutasyon olmadığını biliyoruz.

Ankara'da yoğun bakımdaki doluluk oranlarımız yüzde 67, standart yataklarımızın doluluk oranı yüzde 49, solunum cihazlarının ise yüzde 25.

Bakanlık olarak 9,8 liranın üzerinde herhangi bir yerli kit alımımız olmamıştır. Küresel firmaların Türkiye uzantıları üzerinden neler yapılmak istendiğini, kit piyasasının arkasında dev ama cüce yapılar olduğunu biliyorum

Kaynak: Diyarbakır Söz

Etiketler:

Editor Hakkında

Haber Merkezi