YSP’de evdeki hesap tutmadı

Yeşil Sol Parti ittifakında "evdeki hesabı çarşıya uymadı" batı illerinde oy kaybına uğrarken, Diyarbakır’da 1 milletvekili kaybederek 8’e düştü, AK Partinin üç adayı, teşkilatlarının ayak oyunlarına rağmen seçilmeyi başarırken, 21 yıl sonra CHP milletvekili çıkardı.

YSP’de evdeki hesap tutmadı

Diyarbakır'da seçim sonuçları HDP'nin kendi kalesi olarak gördüğü ilde soğuk duş etkisi yarattı. 1 milyon 143 bin 887 seçmene sahip Diyarbakır'da seçim sonuçlarında sürpriz oldu. Anayasa Mahkemesi’nde görülen kapatma davası nedeniyle seçimlere Yeşil Sol Parti adıyla girme kararı alan ve 10 Milletvekili hesabı yapan Emek ve Özgürlük İttifakı içindeki HDP, önceki seçimlere göre 1 milletvekilini kaybetti. Onu da, CHP’nin 1. Sıra adayı Sezgin Tanrıkulu aldı.

OY YÜZDELİKLERİNE GÖRE

Kentte, 1 milyon 143 bin 887 seçmen sandık başına gitti. İl Seçim Kurulu’nca bildirilen sonuçlarda Yeşil Sol Parti’nin aldığı yüzde 61.82 oy ile adayları Berdan Öztürk, Halide Türkoğlu, Osman Cengiz Çandar, Adalet Kaya, Serhat Eren, Sevilay Çelenk Özen, Mehmet Kamaç ve Ceylan Akça Cupolo milletvekili seçildi.

AK PARTİ OY ORANI YÜZDE 22.67

AK Parti’nin aldığı yüzde 22.67 oy ile adayları Mehmet Galip Ensarioğlu, Mehmet Sait Yaz ve Suna Kepolu Ataman’ı milletvekili seçildi.

İstanbul'dan iki dönem milletvekilliği ve Diyarbakır'da 3 dönem Baro Başkanlığı yapan Sezgin Tanrıkulu da yüzde 7.87 oy oranı ile milletvekili seçilen isim oldu.

Tanrıkulu gibi, Kars’ta 21 yıl sonra milletvekili çıkardı. Toplam 185 bin 605 seçmenin olduğu kentte İnan Akgün Alp, birinci sıradan seçilerek milletvekili oldu. Millet İttifakı'nın Cumhurbaşkanı adayı Kemal Kılıçdaroğlu ise kentte yaklaşık yüzde 55’e ulaştı.

YEŞİL SOL PARTİ’NİN ADAYLARI

Berdan Öztürk (43) Ağrı'nın Tutak ilçesinde doğdu. Marmara Üniversitesi Hukuk Fakültesi'nden mezun olan Öztürk, Londra Üniversitesi'nde Uluslararası Tahkim ve Ticaret Hukuku üzerine Yüksek Lisans yaptı. 2011’de serbest avukat olarak çalışmaya başladı. 7 Haziran 2015’te HDP’den Ağrı Milletvekili seçilen Öztürk, bekar olup İngilizce bilmektedir.

1980’de Diyarbakır’da doğan Halide Türkoğlu(43), Çınar Belediyesi’nde sosyolog olarak çalışırken KHK ile ihraç edildi. HDP PM üyesi olan Halide Türkoğlu ‘örgüt üyeliği’ iddiasıyla yargılandığı davadan 6 yıl 3 ay ceza almıştı. 

Osman Cengiz Çandar (75) 1948’de Ankara’da doğdu. Gazeteci ve köşe yazarı olan Çandar, çeşitli gazetelerde çalıştı. 1991-1993 yılları arasında Turgut Özal’ın danışmanlığını yaptı. Köşe yazarlığı yapan Çandar evli bir kız çocuğu babasıdır.

Adalet Kaya (46) 1977 yılında Kulp ilçesinde Diyarbakır’da doğdu. 1995’te Gazi Üniversitesi İktisadi İdari Bilimler Fakültesi’nde Siyaset Bilimi ve Kamu Yönetimi bölümünü kazanarak 2000 yılında mezun oldu. Atanan Kaya, Milli Eğitim Müdürlüğü’nde çalıştı. Mardin Büyükşehir Belediyesi’nde özel kalem müdürlüğü ve kadın komisyonlarında görev alan bir kız çocuğuna sahip.

Serhat Eren (44) 1979 yılında Diyarbakır’da doğdu. Dicle Üniversitesi Hukuk Fakültesi mezunu olan Eren uzun süre Diyarbakır Barosu yönetim kurulu üyeliği yaptı. HDP Genel Merkezi’nde hukuk komisyonunda görev alan Eren evli iki çocuk babasıdır.

Sevilay Çelenk Özen (46), Ankara Üniversitesi İletişim Fakültesi Radyo Televizyon ve Sinema Bölümü Öğretim üyesi iken barış imzacısı olması nedeniyle 6 Ocak 2017 tarihinde 679 sayılı KHK ile görevinden ihraç edildi.

Mehmet Kamaç, 1974 yılında Van’ın Çatak ilçesi’nde doğdu. Öğretmen olan Kamaç yaklaşık 5 yıldır merkezi Van’da bulunan İnsan ve Özgürlük Partisi (PİA) Genel Başkanlığı’nı yapıyor. Kamaç, evli ve 3 çocuk babasıdır.

Ceylan Akça Cupolo, 1986 yılında Diyarbakır’ın Hazro ilçesinde doğdu. 4 yıldır HDP Genel Merkezi’nde danışmanlık yapan Cupolo, evli ve bir çocuk sahibidir.

AK PARTİ’NİN ADAYLARI

Mehmet Galip Ensarioğlu, 1 Ekim 1966'da Diyarbakır'da doğdu. Dicle Üniversitesi Meslek Yüksek Okulu İktisadi ve İdari Programlar İşletme Bölümü’nü bitiren Ensarioğlu, TBMM 24. ve 26. Dönem Diyarbakır milletvekilliği yaptı. Ayrıca AK Parti Merkez Karar Yürütme Kurulu üyeliğinde bulundu. Güneydoğu Sanayici ve İş Adamları Derneği (GÜNSİAD), Diyarbakır Sanayici ve İşadamları Derneği (DİSİAD), Doğu ve Güneydoğu İş Adamları Federasyonu (DOĞUGÜNSİFED), Diyarbakır Kültür ve Sanat Vakfı (DKVS) ile Diyarbakır Sosyal ve Siyasal Araştırma Akademisinin (DİSSA) kuruculuğunu yaptı ve yönetim kurulları üyeliklerinde bulunan Ensarioğlu, 2 yıl süreyle Diyarbakır Ticaret ve Sanayi Odası Yönetim Kurulu Başkanlığını ve TOBB Ticaret ve Sanayi Odaları Konsey Başkanlığını yürüttü. Kürtçe ve Zazaca bilen Ensarioğlu, evli ve 4 çocuk babasıdır.

Mehmet Sait Yaz, Sur ilçesinde bulunan tarihi Ulu Camii’de 30 yıl boyunca vaiz ve imam olarak görev yaptı. 15 Temmuz darbe girişimi sonrasında verdiği vaazlarla beğeni topladı. Emeklilikten sonra kurduğu medrese ile dini eğitim faaliyetlerine devam eden Yaz, evli ve 5 çocuk sahibidir. 

Suna Kepolu Ataman 1970 yılında Diyarbakır’ın Silvan ilçesinde doğdu. Babası Mahmut Kepolu, Adalet Partisi ve Anavatan Partisi’nde 3 dönem milletvekilliği yaptı.

CHP’NİN 21 YIL SONRA ÇIKAN ADAYI

Mustafa Sezgin Tanrıkulu, 1963’te Diyarbakır’ın Lice ilçesinde doğdu. İstanbul Üniversitesi Hukuk Fakültesi’nden mezun olan Tanrıkulu, Dicle Üniversitesi Sosyal Bilimler Enstitüsü’nde Kamu Hukuku alanında yüksek lisans yaptı. İstanbul’da Kültür Üniversitesi Sosyal Bilimler Enstitüsü’nde de doktorasını tamamladı. 1985’te Diyarbakır’da serbest avukatlık yapmaya başlayan Tanrıkulu, 1986–2002 arasında Diyarbakır Barosu Genel Sekreterliği ve Başkan Yardımcılığı, 2002–2008 arasında ise Diyarbakır Barosu Başkanlık görevini üstlendi. 1988 yılında İnsan Hakları Derneği Diyarbakır Şubesi’nin kuruculuğuna öncülük etti. Türkiye İnsan Hakları Vakfı kurucuları arasında yer aldı ve 1998’den itibaren Diyarbakır Temsilciliğini yaptı. 1997 yılında Robert Kennedy İnsan Hakları ödülüne layık görüldü.  2011’de CHP’den İstanbul milletvekili olarak Meclis’e girdi. 2015’te tekrar CHP İstanbul Milletvekili olarak Meclis’e girdi. 2018 Türkiye genel seçimlerinde yeniden CHP İstanbul milletvekili seçildi. 2023 Türkiye genel seçimlerinde ise bu kez Diyarbakır'dan aday gösterilen Tanrıkulu, CHP’nin 21 yıl aradan sonra Diyarbakır’dan milletvekili çıkardığı isim oldu. Tanrıkulu, evli ve 3 çocuk babasıdır. 

UZUN KUYRUK OLUŞTU

Kentte saat 17.00’de 3 bin 675 sandıkta oy kullanma işlemleri tamamlandıktan sonra görevlilerin nezaretinde oylar sayılmaya başlandı. Sayımı tamamlanan yerlerden oylar torbalara konulup Diyarbakır İl Seçim Kuruluna götürüldü.

Görevliler polis kontrolünden geçtikten sonra seçim kuruluna girmek üzere bekledi. Bununla birlikte ellerinde oy torbaları olan görevliler metrelerce kuyruk oluşturdu.

YEŞİL SOL OYLARI DÜŞTÜ

28. Dönem Milletvekili Genel Seçimleri'ne, Yeşiller ve Sol Gelecek Partisi adı altında giren HDP’nin, kesin olmayan sonuçlara göre oy oranında ve milletvekili sayısında düşüş yaşandı.

2018 yılı milletvekili seçimlerinde yüzde 11,7 oy oranıyla 67 milletvekili ile Mecliste yerini alan HDP, kesin olmayan sonuçlara göre yüzde 8,8 oy alarak 62 milletvekili çıkarıyor. Yeşiller ve Sol Gelecek Partisi 62,93 yüzdesi ile en fazla oyu Şırnak'ta alırken, Hakkari'de ise 3 milletvekilinin tamamını çıkardı.

 

BATI İLLERİNDEKİ OY KAYBI

Doğu Anadolu ve Güneydoğu Anadolu'nun birçok ilinde oy oranı gerilemesine rağmen CHP ve İYİ Parti etkisiyle milletvekili sayısını koruyan HDP'nin, batı illerindeki oylarında ise ciddi bir düşüş yaşandı.

Bir önceki seçimde İstanbul'da yüzde 12,67 oy alarak 12 milletvekili çıkaran HDP,
kesin olmayan sonuçlara göre bu seçimde yüzde 8.16 oy alarak 8 milletvekili çıkarabildi. HDP oylarında ciddi düşüş yaşanan illerden biri de Ankara oldu. 2018 seçimlerinde Ankara'dan yüzde 6.4 oy alarak 1 milletvekili çıkaran HDP, bu seçimde yüzde 3,07 oranında oy alarak Ankara'dan milletvekili çıkaramadı.

2018 seçimlerinde İzmir'de yüzde 11,49 oy alarak 2 milletvekili çıkaran HDP'nin, İzmir'deki oy oranı 7,5'e düştü.

Ankara, İstanbul ve İzmir'in yanı sıra batı illerinin neredeyse tamamında HDP oylarında ciddi bir düşüş yaşandı.

HDP'nin "kalesi" olarak nitelendirilen Diyarbakır'da ise bir önceki seçimde yüzde 65,54 olan oy oranı, yüzde 61,19'a düştü. Diyarbakır'da önceki seçimde 9 milletvekili çıkaran HDP, kesin olmayan sonuçlara göre 8 milletvekili çıkarabiliyor.

Yeşiller ve Sol Gelecek Partisi ile Türkiye İşçi Partisinin (TİP) oluşturduğu Emek ve Özgürlük İttifakı'nın oy oranı ise yüzde 10,52 oldu. İttifakın bileşenlerinden TİP'in oy oranı da yüzde 1,73'te kaldı. TİP bu oy oranıyla Meclis'e 4 milletvekili gönderebilecek.

Öte yandan Antalya ve Mersin gibi bazı illerde ise TİP'in ayrı liste ile seçimlere girmesi nedeniyle milletvekili kayıpları da yaşandı.

Kaynak: Diyarbakır Söz

Çok Okunan Haberler