Zorava iddiaları Soylu'ya soruldu

HDP’li Remziye Tosun, Zorava’da duvar yazısı nedeniyle kolluk kuvvetleri tarafından bazı gençlere şiddet uygulandığı yönündeki iddiaları, Meclis’e taşıdı.

Zorava iddiaları Soylu'ya soruldu

Halkların Demokratik Partisi (HDP) Diyarbakır Milletvekili Remziye Tosun, 14 Nisan’da Sur ilçesinin Zorava mezrasında bulunan istasyon durağının duvarındaki yazı gerekçe gösterilerek, kolluk güçlerinin gençlere şiddet uyguladığı şeklindeki iddiaları, Meclis’e soru önergesi olarak taşıdı.

NEFRET SÖYLEMLERİ

Diyarbakır Barosu’nun hazırladığı rapora atıfta bulunulan önergede, “Alıkonulan yurttaşlara yönelik işkence, kötü muamele, hakaret, hürriyeti tahdit, ayrımcılık ve kişinin hatırasına hakaret dışında herhangi bir yargı kararı olmaksızın kolluk güçleri tarafından yurttaşların üstü aranmış ve fiili yakalama yapıldığı tespit edilmiştir. Bununla birlikte yurttaşlar Kürt olduklarından dolayı kolluk güçlerinin ayrımcılık ve nefret söylemlerine maruz kaldıklarını beyan etmektedir” denildi.

CEVAP İSTEDİĞİ SORULAR

Tosun, konuyla ilgili İçişleri Bakanı Süleyman Soylu’ya şu soruları sordu:

“* Bakanlığınız söz konusu durumdan haberdar mıdır? 5237 sayılı TCK’nın ve Anayasanın 19/2 maddesi kişinin hürriyetinden yoksun bırakılma suçuna karşı düzenlenmiştir. Bu durumda suç işleyen kolluk güçleri hakkında işlem başlatılacak mıdır?

* Uluslararası sözleşmeler, Anayasa ve TCK’nda düzenlenen işkence yasağına rağmen kolluk güçlerinin bu suçu işlemelerinin sebebi nedir?

* Herhangi bir yargı kararı olmaksızın kolluk güçleri tarafından yurttaşların üstünün aranması ve fiili yakalama yapılması suç değil midir?

* Nefret söylemleri, ayrımcılık, cezasızlık politikası veya şiddete yönelik Bakanlığınızın nasıl bir politikası vardır? Bu suçlara karşı Bakanlığınızın planlaması nedir?

* Kolluk güçlerinin keyfi ve hukuksuz uygulamalarına istinaden Bakanlığınız nasıl bir pozisyon almaktadır? Söz konusu kolluk güçleri hakkında soruşturma başlatılmış mıdır?

* Son 10 yıldır işkence, kötü muamele, hakaret, hürriyeti tahdit, ayrımcılık ve kişinin hatırasına hakaret suçunu işleyen kaç kolluk mensubu vardır? Bahsi geçen suçlardan dolayı soruşturma açılan ve/veya ceza alan kaç kolluk mensubu vardır?”

Kaynak: Diyarbakır Söz