Asgari ücret 1300 lira oldu mu? Asgari ücrete ne zaman zam gelecek?

Asgari ücrete zam ne zaman gelecek? Asgari ücret zammından kimler faydalanacak? AK Parti'nin seçim vaadi olan asgari ücrete mevcut bin 300 lira hesabı ne zaman uygulamaya konulacak? Asgari ücret 1300 lira oldu mu?

Asgari ücret 1300 lira oldu mu? Asgari ücrete ne zaman zam gelecek?

Asgari ücrete zam ne zaman gelecek? Asgari ücret zammından kimler faydalanacak? AK Parti'nin seçim vaadi olan asgari ücrete mevcut bin 300 lira hesabı ne zaman uygulamaya konulacak?

Asgari Ücret Tespit Komisyonu, 2016'da geçerli olacak asgari ücreti belirlemek üzere toplandı. AK Parti'nin 1 Kasım Seçimi öncesi açıkladığı "asgari ücreti bin 300 liraya yükseltme" vaadi nedeniyle bu yılki görüşmelerin önceki yıllardan farklı, kısa sürede uzlaşmayla neticelenmesi bekleniyor. Yasa gereği beşer işçi, işveren ve devlet temsilcisi olmak üzere 15 kişiden oluşan Asgari Ücret Tespit Komisyonu'nda, işçi tarafını Türk-İş, işveren tarafını Türkiye İşveren Sendikaları Konfederasyonu (TİSK) temsil ediyor. Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığının belirlediği üyelerden birinin başkanlık ettiği komisyon, en az 10 üyenin katılımıyla toplanıp, oy çokluğu ile karar veriyor. Oyların eşitliği halinde başkanın bulunduğu tarafın, çoğunluğu sağladığı kabul ediliyor. Geçmiş yıllarda işçi kesimini temsil eden Türk-İş'in muhalefet şerhiyle kabul edilen yeni asgari ücretin, bu yıl AK Parti'nin "Asgari ücreti bin 300 liraya yükseltme" vaadinden dolayı kısa sürede uzlaşmayla belirlenmesi bekleniyor.

Asgari ücrette 300 TL zam için ilk toplantı: Asgari Ücret Tespit Komisyonu, 2016 yılında gelecek yıl geçerli olacak asgari ücreti belirlemek üzere bugün toplanacak. 64. hükümeti oluşturan AK Parti'nin seçim öncesi 1.300 lira olarak vaat ettiği asgari ücretle ilgili özellikle işveren tarafının çekinceleri bulunuyor. Bu yılki toplantıda özellikle işveren kesiminin ikna edilmesi halinde komisyon toplantılarının uzun sürmemesi bekleniyor. Asgari ücret, 2015 yılı birinci dönemde brüt 1.201,50 TL, net 949,07 TL olarak, ikinci dönemde ise brüt 1.273,50 TL, net 1.000,54 TL olarak uygulanıyor.

Organize Sanayi Bölgeleri'nde asgari ücret endişesi: Organize Sanayi Bölgeleri Derneği (OSBDER) Yönetim Kurulu Başkanı Vahit Yıldırım, asgari ücretin 1.300 TL'ye çıkarılmasının getireceği finansal yükü işletmelerin kaldıramayacağının söyledi. Yıldırım, "Siyasi erk bu kararı almadan önce iş dünyasının ve Türk sanayisinin içinde bulunduğu koşulları çok iyi tartarak, bu artışın yüklerini iş dünyasının omuzlarına bırakmamalıdır." dedi. Konuyla ilgili yapılan yazılı açıklamada, ülkedeki işletmelerin yüzde 99'unun KOBİ olduğuna işaret edilerek, bunların önemli kısmının emek yoğun sektörlerde faaliyet gösterdiği belirtildi. Ayrıca Yıldırım'ın şu açıklamalarına yer verildi: "Gerek iç pazarda yaşanan duraklamanın, gerekse de global ekonomideki yavaşlamanın etkisi ile büyüme ivmesini kaybeden bir ekonomik ortamda asgari ücretin artışı ile işletmelerimizin rekabet güçleri asgariye inecek ve hatta ortadan kalkacaktır. Ayrıca, bu artışı salt kendi özelinde değerlendirmekte yanlıştır. Beraberinde pek çok yan etkisi de olacaktır. Kamuoyu asgari ücretin arttırılmasına odaklanmıştır. Oysa böyle bir artışın işletmeler içinde yaratacağı etki ile asgari ücretin üstünde olan ücretleri de yukarıya iteceği aşikardır. Bunun yanında bu artışın kıdem tazminatını da arttıracağı gerçeği göz ardı edilmemelidir." Çatısı altında 39 OSB bulunan OSBDER, bu çerçevede 6.000'i aşkın işletmeyi barındırıyor.

Kaynak: Diyarbakır Söz