Görüş Bildir

Muhteşem Yüzyıl Kösem Sultan'ın sahibi Beren Saat, nihayetinde başa geçti! Kösem Sultan Beren Saat'in aylık aldığı ücrettam 270 bin! kimdir?

Muhteşem Yüzyıl'ın devamı Muhteşem Yüzyıl Kösem Sultan'a Beren Saat damgasını vurdu. Kösem Sultan kadrosuna geçtiğimiz hafta dahil olan Beren Saat, dizinin haftaki bölümüne de damgasını vururken, aldığı fiyatı duyanların dudakları uçukladı. Güçlü kadrosu ile sultan Ahmet döneminin realiteye sokulduğu Kösem Sultan'da Kösem Sultan Beren Saat kimdir?detayları haberimizde

Muhteşem Yüzyıl Kösem Sultan'ın sahibi Beren Saat, nihayetinde başa geçti! Kösem Sultan Beren Saat'in aylık aldığı ücrettam 270 bin! kimdir?

Muhteşem Yüzyıl'ın devamı Muhteşem Yüzyıl Kösem Sultan'a Beren Saat damgasını vurdu. Kösem Sultan kadrosuna geçtiğimiz hafta dahil olan Beren Saat, dizinin haftaki bölümüne de damgasını vururken, aldığı fiyatı duyanların dudakları uçukladı. Güçlü kadrosu ile sultan Ahmet döneminin realiteye sokulduğu Kösem Sultan'da Kösem Sultan Beren Saat kimdir?detayları haberimizde

Ekin Koç, Hülya Avşar, Berk Cankat, Mete Horozoğlu, Erkan Kolçak Köstendil, Gülcan Arslan, Kadir Doğulu, Aslıhan Gürbüz, Tülin Özen, Nadir Sarıbacak gibi iddialı isimleri bir araya getiren Muhteşem Yüzyıl Kösem'den Beren Saat sürprizi geldi. Diziye ne zaman dahil olacağı merakla beklenen Beren Saat'in görüntüleri, sonunda ekrana yansıdı. Dizilere uzun bir ara veren Beren Saat'in oyuncu kadrosu ve tanıtım fragmanındaki efektleriyle büyük ses getiren Muhteşem Yüzyıl Kösem'e 10. bölümde katılmasına karar verilmiş ancak sonrasında kararda değişikliğe gidilmiş, 7. bölümle dizinin kadrosuna katılacağı duyurulmuştu. Son olarak ise ünlü oyuncunun diziden bölüm başına alacağı ücret ortaya çıktı.Kadroya bu hafta dahil olacak olan Beren Saat, bölüm başına 90 bin lira alacak.

ESMER OLDU

Beren Saat, yeni projesi için uzun zamandır kullandığı saç rengini de değiştirdi. Ünlü sanatçı diziye dahil olmadan önce yapılan "Sarışın oluyor" iddialarının tersine koyu saç rengiyle kamera karşısına geçti.

Beren Saat kimdir?

 Ankara'da doğup büyüdü. Başkent Üniversitesi'ne gittiği dönemde katıldığı Türkiye'nin Yıldızları yarışmasında ikinci olarak Tomris Giritlioğlu'nun dikkatini çekti. Böylece profesyonel oyunculuğa başladı.

İlk deneyimini Aşkımızda Ölüm Var (2004) dizisiyle kazanan Saat, ilk başrolünü de Tomris Giritlioğlu'nun hazırladığı Aşka Sürgün(2005–06) dizisinde üstlendi. Ardından sırasıyla Hatırla Sevgili (2006–08), Aşk-ı Memnu (2008–10), Fatmagül'ün Suçu Ne? (2010–12) ve İntikam (2013–14) dizilerinin de başrollerini oynayarak ününü pekiştirdi. Bu dizilerden özellikle Aşk-ı Memnu, zaman zaman çeşitli eleştirilere maruz kalmasına rağmen Türkiye'de izlenme rekorları kırarak gündeme oturdu ve Türkiye dışındaki pek çok ülkede de yayınlandı. Aynı şekilde Fatmagül'ün Suçu Ne? de çeşitli eleştirilere maruz kaldı ancak kadın haklarına dikkat çekmesi sayesinde övüldü. Saat, dizi projelerinin yanı sıra pek çok sinema filminde de yer aldı. 2009'da gösterime giren Güz Sancısı filmiyle ilk sinema oyunculuğunu yaptı. Gecenin Kanatları (2009), Gergedan Mevsimi (2012) ve Benim Dünyam (2013) filmleri ise yer aldığı diğer filmler oldu.

Yüksek izlenme rekorları toplayan birçok dizinin başrolünü oynamasının yanı sıra Saat, çeşitli filmlerde seslendirme sanatçısı olarak da yer aldı. Radikal'in hazırladığı "2010'a Damgasını Vuranlar" listesine Yılın Oyuncusu sıfatıyla dahil oldu. Bugüne kadar iki Altın Kelebek Ödülü dahil olmak üzere çok sayıda ödül kazandı. 2014'te şarkıcı Kenan Doğulu ile evlendi.

Beren Saat, 26 Şubat 1984'te Ankara'da, Ayla ve Hüseyin Avni Saat çiftinin ikinci çocuğu olarak dünyaya geldi.Anne ve babası spor akademisi mezunu olan Saat'in Cem adlı bir ağabeyi vardır.Ankara'da büyüyen Saat, İlk, orta ve lise öğrenimini Ankara'da tamamladı. TED Ankara Koleji'nde okurken birçok müzikalde yer aldı. Bir röportajında çocukken elinde deodorant şişesiyle şarkı söyleyip ayna karşısında roller yaptığını, çok düşünüp çok okuduğunu söyledi. Eğitim hayatında başarılı bir öğrenci olan Saat,Başkent Üniversitesi'nde işletme okumaya başladı. Bölümden memnun kalmadığını o zamanki erkek arkadaşı Efe Güray'a anlattı ve onun desteğiyle Türkiye'nin Yıldızları adlı yarışmaya katıldı. Yarışmayı ikinci tamamladıktan sonra Tofita isimli bir şeker markasının reklam yüzü oldu ve Sinan Çetin yönetmenliğinde çekilen reklam filmi serisinde oynadı. Daha sonrasında Tomris Giritlioğlu'nun dikkatini çekti ve onun desteğiyle ilk başrolünü aldı

Kösem Sultan kimdir?

 Osmanlı devlet yönetiminde etkin bir rol oynamış Haseki Sultan ve Valide Sultan. Osmanlı padişahı I. Ahmed'in nikahlı eşi olup, padişah IV. Murad ve I. İbrahim'in annesidir. Safiye Sultan'ın isteği üzerine adı Mahpeyker Kösem Sultan olmuştur. Osmanlı tarihinin en güçlü kadın sultanlarından birisi olarak kabul edilmektedir.Hayatı romanlara, tiyatro oyunlarına, opera eserlerine konu olmuştur. Valide-i Muazzama, Sahibet-ül Makam, Valide-i Kebire sıfatlarıyla da anılan Kösem Sultan, oğulları IV. Murad ve İbrahim ile torunu IV. Mehmed döneminde uzun yıllar devlet yönetiminde etkili olmuş bir Hanım Sultan'dır.

Cariye olarak Topkapı Sarayı’nın haremine girmeden evvel nasıl bir hayat sürdüğü, nerede doğduğu tartışmalıdır. Rum asıllı veya Bosnalı olduğuna dair bilgiler bulunan Kösem Sultan'ın 1589 veya 1590 yılında Anastasya adıyla doğduğu, Bosna Beylerbeyi tarafından İstanbul'a kızlarağasına gönderildiği rivayet edilir. I. Ahmed’in dindarlığı ve devlet yönetimindeki kabiliyeti bilinmektedir. Bu karakterde ve hünerdeki bir padişahı etkisi altına aldığı düşünüldüğünde Kösem Sultan’ın ne kadar maharetli ve zeki olduğu anlaşılır. 15 yaşındayken I. Ahmed'e Haseki olmuş, kısa sürede kendinden kıdemli olan hasekilerin önüne geçmeyi başarmıştır.

Kösem Sultan, Mehmet,IV. Murad, Süleyman, İbrahim ve Kasım adında şehzadelerin yanı sıra;Ayşe, Gevherhan, Fatma, Hanzade ile Atike isminde sultanlar dünyaya getirdi.

Tarihçilerin aktardıklarına göre, Kösem Sultan ilk başlarda huzurlu bir hayat sürmüş, tasavvufa meraklı olan I. Ahmed ile birlikte dergahlara gitmiş ve çocuklarıyla ilgilenmiştir. Kuvvetli bir kişiliği olan I. Ahmed, çocuk yaşta tahta geçmesine rağmen babası gibi başkalarının etkisi altında kalmadığını kanıtlamak konusunda çok titizdi. Kösem Sultan bu nedenle I. Ahmed döneminde siyasi işlere fazla bulaşmamış; ama çoğu zaman da sözünü yerine getirtmiştir. I. Ahmed ölümüyle Kösem Sultan 27 yaşında dul kaldı.  21 Kasım'ı 22 Kasım'a bağlayan gece 1617 yılında eşinin 27 yaşında vefat etmesi onu derinden etkilemiştir.

Kocası ölünce önce tahta geçen kocasının kardeşi Sultan I. Mustafa ve daha sonra da kocasının başka bir kadından olma oğlu Sultan II. Osman zamanında devlet işlerinde etkinliği arttı. Fakat II. Osman yaşı çok genç olmakla birlikte Kösem Sultan'ın devlet işlerine çok karışmasından rahatsız oldu ve muhtemelen annesi Valide Sultan Mahfiruz Hatice Sultan'ın da etkisiyle onu eski saraya gönderdi. İktidarın merkezinden kovulmuş ve gözden düşen sultanlar arasındaki yerini almış olan Kösem Sultan en büyük oğlu Şehzade Mehmed (I. Ahmet'in oğlu)'in Genç Osman tarafından idam ettirilmesine bir hayli kinlenmiş ve tahttan indirilmesi için çok uğraşmıştır. Sultan Osman tahttan indirilip tekrar yerine geçen I. Mustafa'nın da tekrar tahttan indirilmesi üzerine nihayet kendi oğlu IV. Murad'ı tahta çıkarttı ve Valide Sultan olarak Topkapı Sarayı’na yerleşti. IV. Murad tahta çıktığında sadece 11 yaşındaydı ve Kösem Sultan artık oğlu adına devleti büyük ölçüde yönetmeye başladı. Kösem Sultan’ın saltanatı, IV. Murad’ın idareyi tam olarak ele almasına kadar sürmüştür

IV. Murat tahta geçtikten sonra hızlı bir eğitime tabi tutuldu. Genç padişah ise kendisine eğitime olumlu tepkiler verecek ve ileride sahip olduğu entellektüel bir birikimle kendinden söz ettirecektir. Bu süre içerisinde padişah adına annesi Kösem Sultan "saltanat naibesi" adıyla devleti yönetmek zorunda kaldı. Padişah adına devleti annesinin yönetecek olması Osmanlı tarihinde bir ilktir. Bu süre içinde imparatorluk anarşiye ve büyük iç karışıklıklara sürüklendi. Safeviler, Irak'ı ele geçirdi, Bağdat başta olmak üzere birçok yerdesünniler kılıçtan geçirildi. Safevi orduları Mardin'e kadar ilerledi. Ortadoğu'daki sünni - şii dengesi bozuldu. Kırım, Yemen, Lübnan ve Mısır'da ciddi isyanlar çıktı. Abaza Mehmet Paşa, Doğu Anadolu'da iki kez isyan çıkardı. Askerlere verilen maaşlar arttırılırken, vergi sistemi bozulduğundan gelirlerde azalma görüldü. Kuzey Anadolu'da işlevsizleşen TımarSistemi ve buna bağlı artan yolsuzlukları öne süren halk isyan başlattı. Safevilere karşı yürüttüğü seferde başarısız olan Sadrazam Hüsrev Paşa'nın azli üzerine 1632 yılında Yeniçeriler sarayı basarak sadrazam ile 17 devlet yöneticisinin kellesini istedi. Yeni Sadrazam Hafız Paşa yeniçerilerce öldürdü, birçok devlet adamının evi yağmalandı. İkinci bir isyana kalkışarak padişaha güvenmediklerini söyleyen yeniçeriler, ileride padişah olacak şehzadelerin hayatlarından şüphe ettiklerini, sağ olduklarının bir ispatı olarak şehzadelerin kendilerine gösterilmesini hatta bazı şehzadelerin Yeniçeri Ocağında kendi himayelerinde kalması gerektiğini söylemişlerdir. Padişah, şeyhülislam ve veziriazamınkefil olması ile yeniçerileri bu isteklerinden vazgeçirmiştir. Asilerin ayak divanına çıkartıp yaptıkları pazarlıklarla genç padişahı zor durumda bırakması, acizliği, yaşı itibariyle sürekli küçümsenmesi ve annesinin himayesinde kaldığı düşüncesi onun ilerde sert bir mizaca bürünmesine neden olmuştur.

Kösem Sultan Anadolu'daki isyanları bastırmak için birçok girişimde bulunmuş ve en dikkat çekici olan Abaza Mehmet Paşa isyanı son bulmuştur. Kendisi anarşi döneminde ülkeyi toparlama konusunda yoğun bir çaba sarf etti. Kösem Sultan, yaklaşık 10 yıllık saltanatı boyunca 8 veziriazam, 9 defterdar değiştirmiştir. Bunun yanında muhtaçlar için aşevleriaçtı, hayır kurumları yaptırdı, borçları yüzünden hapishaneye düşmüş olan mahkûmların borçlarını ödeyerek onları hapisten kurtardı ve fakir kızların çeyizlerini düzerek onları evlendirdi. Bu icraatleri ilk döneminde toplum ve bürokrasi çevrelerinde takdir görmüştür.

Kaynak: Diyarbakır Söz

Etiketler:

Editor Hakkında

Muhabir