Rengim Gökmen’den bomba açıklamalar!

Devlet Opera ve Balesi eski Genel Müdürü Rengim Gökmen, görevinden alınmıştı. Göreve geri dönme adına bir açıklama çaptı.

Rengim Gökmen’den bomba açıklamalar!

Mahkemenin “hukuka aykırı olarak görevden alındığı” gerekçesiyle iadesine karar verdiği Devlet Opera ve Balesi eski Genel Müdürü Rengim Gökmen, “göreve dönüş sürecinin nasıl bir tabloyla karşılaşacağına bağlı olduğunu” belirtti.

Kültür ve Turizm Bakanlığı aleyhine açtığı davada Ankara 7’nci İdare Mahkemesi’nin göreve iadesine karar verdiği Devlet Opera ve Balesi eski Genel Müdürü Rengim Gökmen’in kararın Bakanlık’a tebliğinden itibaren 30 gün içerisinde eski görevine getirilmesi gerekiyor. Kararla ilgili görüşüne başvurduğumuz Rengim Gökmen, “göreve iade sürecinde nasıl bir tabloyla karşılaşacağını bilmediğini, buna bağlı olarak görevi kabul edip etmeyeceğini” dile getirdi.

HAKLI GEREKÇE YOK

Rengim Gökmen’in avukatı Metin Günday, mahkemenin Rengim Gökmen’in görevden alınmasını “hukuka aykırı” bulduğu için göreve iade kararı verdiğini belirtiyor. Günday’ın aktardığına göre, yargılama süresince Gökmen aleyhine açılan soruşturmanın gerekçesi hiçbir zaman dile getirilmedi, zira öyle bir gerekçe yok: “Rengim Bey, yedi yıl boyunca gayet başarılı bir genel müdürlük görevi yürütmüş. Böyle bir kimsenin görevden alınması için haklı bir sebep olması lazım. Ama yargılama boyunca Bakanlık temsilcilerinin mahkemeye sunduğu bütün bilgi, belge ve savunma dilekçelerinde soruşturma gerekçesiyle ilgili hiçbir açıklama yer almadı. Eğer TÜSAK (Türkiye Sanat Kurumu) yasa tasarısına karşı sanatçıları galeyana getirdiğine dair basına yansıyan iddialar gerçek olsaydı, delillerini mahkemeye sunarlardı ama sunmadılar. Yani ortada hiçbir haklı sebep yok. Bakanlık temsilcilerinin mahkemeye söyledikleri tek şey şuydu: İdarenin bu konuda takdir yetkisi vardır. Mahkeme de böyle bir yetki olmadığı, işlemin hukuka aykırı olduğu kararını verdi.”

Avukat Metin Günday, sürecin nasıl ilerleyeceğine dair, “Muhtemelen mahkemenin kararı bayramın hemen akabinde Bakanlık’a tebliğ edilir. Bakanlık mahkeme kararı doğrultusunda Rengim Gökmen’i göreve iade etmek mecburiyeti içerisindedir. Danıştay’a temyize gidebilirler. Ancak oradan farklı bir karar çıkacağına hiç ihtimal vermiyorum” diyor.

TÜSAK ELEŞTİRİSİNDEN SONRA GÖREVDEN ALINMIŞTI

Kültür ve Turizm Bakanlığı, eski Devlet Opera ve Balesi Genel Müdürü ve Cumhurbaşkanlığı Senfoni Orkestrası (CSO) Şefi Rengim Gökmen’i, TÜSAK yasa tasarısını eleştirmesi ve devlete bağlı tüm sanat kurumları ile birlikte ‘TÜSAK’a Hayır’ bildirisini imzalamasından sonra görevden almıştı. 35 yıllık şef, daha sonra CSO’ya ‘orkestra sanatçısı’ olarak atanmış, ancak CSO Kuruluş Kanunu ve Yönetmeliği’nde bu ifadenin karşılığının bulunmadığı ortaya çıkmıştı. Gökmen’in CSO şefliği görevinden usulsüz ve mesnetsiz alınması gerekçesiyle Bakanlık aleyhine açtığı davada da Ankara 8’nci İdare Mahkemesi işlemin iptali kararını verdi.

Kaynak: Hürriyet

Kaynak: Diyarbakır Söz