HDP hangi ittifak içerisinde yer alacak?

HDP, Cumhur ve Millet ittifakları dışında üçüncü bir seçeneğin seçimlerde kilit rol oynayacağını düşünüyor. Sol partiler de HDP ile bir ittifaka olumlu yanıt veriyor.

HDP hangi ittifak içerisinde yer alacak?

HDP, her fırsatta kendilerinin yer almayacağı bir ittifakın Türkiye’de seçimi kazanamayacağını ifade ediyor. Ancak ne Millet ne de Cumhur İttifakı HDP’yi yanında görmek istemiyor.

Cumhur İttifakı HDP’yi “terör” destekçisi olarak lanse edip kriminalize ederken Millet İttifakı ise HDP seçmenleri sayesinde son belediye seçimlerinde büyük şehirlerde başarı elde etmiş olsa da, HDP’yi yanında görmek istemiyor.

HDP ise her iki ittifak içerisinde yer alamak yerine, diğer sol parti ve örgütlerle üçüncü bir seçeneği daha uygun gördüğünü dile getiriyor. Sol partiler de bu yönde açıklamalarda bulunuyor.  

Emek Partisi (EMEP) Genel Başkanı Ercüment Akdeniz, “Cumhur İttifakı ve Millet İttifakı’na Türkiye mecbur değil. Bu çünkü iki kutuplu bir burjuva ittifaktır. Halk için bir seçenek olamaz. Tespitimiz buydu. Bununla ilgili milletvekili seçimlerinde ikinci pusula gelecek. Birinci pusulada biz tavrımızı açıkladık. EMEK Partisi olarak, Erdoğan rejimini sevindirecek bir tercihte bulunmayacağız” dedi.

HDP Eş Genel Başkan Yardımcısı Tayip Temel'e göre seçimde Millet ve Cumhur ittifakları dışındaki üçüncü seçenek kilit rol oynayabilir.

Ancak akademisyen Fuat Keyman, HDP’nin “çözüm adayı” 6 parti ile birlikte hareket etmesi gerektiğini söyledi.

Keyman, “Kendisini çözüm adayı gösteren ittifak içerisinde, işte CHP, İYİ Parti, Saadet, Deva, Gelecek Partisi ve Demokrat Parti ile birlikte HDP de yer almalı. Çünkü mevcut bir çok sorunun anahtarı oluyor” dedi.

Tüm anketlere göre seçimin kaderini HDP’nin oyları belirliyor. Fakat uzmanlara göre, HDP bugüne kadar da bu gücünü masa başında kullanabilmiş değil.

HDP eski Kars milletvekili Ayhan Bilgen’e göre de  HDP, hem iktidar hem muhalefet için siyasetin, siyasal çözümün önünü açabilecek potansiyele sahip ama gerekli hamleyi yapamıyor.

HDP Sözcüsü Ebru Günay, bu konuda, “HDP her koşulda her türlü duruma hazır. Bu konuda olağanüstü koşullarda çalışmayı bilen, buna göre hazırlıklarını yapabilen bir parti. Bu konuda bir kaygımız yok. Zaten anketler de HDP’nin yüzde 15 bandında olduğunu çok açık bir şekilde gösteriyor” diye konuştu.

HDP’nin tavrında, mevcut iktidar ve cumhurbaşkanının değişimi için elinden ne geliyorsa yapacağı anlaşılıyor. Buna rağmen, Millet İttifakı, HDP ile aynı karede yer almaktan kaçınıyor. Bu durumda HDP’nin nasıl bir yol izleyeceği önümüzdeki dönemde daha da netleşecek.

Kaynak: Diyarbakır Söz