Bahçeli'den türk astronot için isim önerisi: "cacabey”

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın "Madem ki bir vatandaşımız uzaya gidecek, artık astronot ya da kozmonot kelimelerine Türkçe karşılık bulmak gerekiyor" çağrısına ilk isim önerisi MHP Genel Başkanı Devlet Bahçeli'den geldi. Bahçeli, uzaya gidecek astronot için "Cacabey" ismini önerdi.

Bahçeli'den türk astronot için isim önerisi:

Milli Uzay Programı'nda konuşan Cumhurbaşkanı Erdoğan, 2023 yılında Ay'a iniş gerçekleştirileceğini duyurarak şöyle konuşmuştu:

"İnşallah Ay'a gidiyoruz. Hazırlıklarına başladığımız Ay programıyla bu hedefi iki aşamada tamamlamayı düşünüyoruz. İlk aşamada 2023 sonunda kendi milli ve özgün hibrit roketimizle Ay'a ulaşarak sert iniş gerçekleştireceğiz. Madem ki bir vatandaşımız uzaya gidecek, artık astronot ya da kozmonot kelimelerine bir Türkçe karşılık bulmamız gerekiyor. Buradan dil bilimcilerimize bir çağrıda bulunuyor ve diyorum ki Türk uzay yolcularına Türkçe bir isim bulalım. 83 milyon vatandaşımız da özgün fikirleriyle bu arayışa ortak olabilir." 

Erdoğan'ın Türk uzay yolcularına isim önerisi talebine ilk teklif MHP Genel Başkanı Bahçeli'den geldi. Bahçeli, tarihten gelen bir isim olarak "Cacabey"i önerdi.

CACABEY KİMDİR?

Selçuklular döneminde Keyhüsrev zamanında yaşayan Kırşehir emiri Nurettin Cibril Bin Cacabey (d.1240 İskilip - Çorum, ö.1301), Türk devlet adamı. Kırşehir'de devrin fakültesi gözüyle bakılan Caca Bey Medresesi'ni yaptırdı. Medrese, gözlem evi (rasathane) olarak da kullanıldı. Yapı daha sonra camiye çevrildi. Döneminde astronomi yüksek okulu olarak hizmet verdi. Kubbesi açık ve altında bir kuyunun bulunduğu medresede kuyunun içindeki suya yansıyan yıldızlar incelenir, bunlar üzerinde araştırmalar yapılırdı.

Cacabey, 1301 yılında Bizanslılara karşı savaşırken hayatını kaybetti. Cenazesi, Kırşehir’e getirilerek yaptırdığı medresenin yanındaki türbeye defnedildi.

Kaynak: Diyarbakır Söz