Görüş Bildir

Baro teklifi taslağı belli oldu

AK Partinin baro teklifi taslağı belli oldu. Buna göre, 5 binden fazla avukat bulunan illerde asgari 2 bin avukat ile bir baro kurulabilecek. Baroların seçim sisteminde değişiklik öngörülmezken, avukatların kıyafetinde değişiklik öngörülüyor.

Baro teklifi taslağı belli oldu

2 BİN AVUKAT İLE BİR BARO KURULABİLİR

Buna göre, mevcut yasada “bölgesi içinde en az 30 avukat bulunan her il merkezinde bir baro kurulur” ibaresine ek olarak, “  5 binden fazla avukat bulunan illerde asgari 2 bin avukat ile bir baro kurulabilir. Kuruluş müracaatında kuruluş talebini içeren dilekçe ile 2 bin avukatın imzanın ve bu avukatların belirlediği 4 kişilik kurucular kurulunu isimlerinin yer aldığı liste Türkiye Barolar Birliği’ne verilir. Birlik, kuruluş işlemlerini yerine getirmek üzere kurucular kurulunu görevlendirir. Kurucular kurulu, en geç 6 ay içinde yeni baronun kuruluşunu tamamlar ve birliğe bildirir. Kuruluşu tamamlanan baronun seçimli ilk olağan genel kurulu, 82’nci madde hükmü uyarınca yapılır. Avukat sayısının 2 binin altına düşmesi halinde birlik asgari avukat sayısını 6 ay içinde sağlanmasını yazılı olarak ilgili baroya bildirir. Verilen süre içinde eksiklik giderilmezse, baronun tüzel kişiliğine birlik tarafından son verilir. Ve son verme kararı birliğin resmi internet sitesinde ilan edilir. Tüzel kişiliği sona eren baroya kayıtla avukatlar ve stajyerler ilan tarihinden itibaren 15 gün içinde o ilde bir baro varsa o baroya birden fazla baro varsa diledikleri baroya kayıt olur. Ve bunların devam eden iş ve işlemleri kayıt oldukları baro tarafından yürütülür. Tüzel kişiliği sona eren baronun tasfiye işlemleri son yönetim kurulu tarafından birliğin denetim ve gözetiminde yapılır. Ve kalan malvarlığı birliğe geçer.”

Yapılan değişiklikte aynı ilde yeni bir baronun kurulması halinde TBB, tüzel kişilik kazanma tarihini esas almak ve birden başlamak suretiyle baroları o ilin adıyla numaralandırılması da öngörülüyor.

OLAĞAN TOPLANTI

Mevcut yasada genel kurul 2 yılda bir Ekim ayının ilk haftası içine baro başkanlarının daveti üzerine gündemindeki maddeleri görüşmek üzere toplanıyor. Yapılan değişiklikle genel kurul, son rakamı çift olan yıllarda olmak kaydıyla 2 yılda bir Ekim ayında toplanacak.

SEÇİM VE SEÇİM DÖNEMİ BİTMEDEN AYRILMA

Teklifte, baroların seçim sisteminde bir değişiklik yapılmadı. Ancak, seçim döneminin bitmesinden önce ayrılan baro başkanı ile değişiklik öngörülüyor. Buna göre, seçim döneminin bitmesinden önce ayrılan baro başkanının yerine “baro yönetim kurulu tarafından, kendi üyeleri arasından, kalan süreyi tamamlamak üzere baro başkanı seçilir” ibaresi ile değişiklik yapılıyor.

TÜRKİYE BAROLAR BİRLİĞİ KURULUŞU

Teklifte, TBB’nin kuruluşu ile ilgili değişiklik de öngörülüyor. Mevcut yasada TBB Genel Kurulu ikişer delege ile kuruluyordu. Teklifle beraber bu sayı 3’er delegeye çıkarıldı. Ayrıca mevcut yasada, “avukat sayısı yüzden fazla olan barolar, yüzden sonraki her 300 üye için ayrıca birer delege seçeler” ifadesi “baro genel kurullarınca ayrıca her 5 bin üye için birer delege seçilir” şeklinde değiştirildi.

AVUKATLARIN KIYAFETİ

Mevcut yasada avukatlar mahkemelere, TBB’nin belirlediği resmi çıkmak zorunda. Ancak değişiklikle birlikte TBB tarafından belirlenen cübbeyle çıkma zorunluluğu getiriliyor. Yeni teklifte, “avukatlara kılık ve kıyafetle ilgili başkaca bir zorunluluk getirilemez” ibaresi yer alıyor.

BAROYA YAZILMA

Teklif taslağında avukatların baroya yazılma istemleri ile ilgili değişiklik öngörülüyor. Mevcut yasada, avukatların “koşulları taşımak kaydıyla başvurdukları ‘yer barosu’ levhalarına yazılmalarını dilekçe ile isteyebilirler” ifadesindeki “yer barosu”, “baro” olarak değiştirildi.

STAJ

Teklifte bir değişiklik ise avukatlık stajı ile ilgili. Değişikliğe göre avukatlık stajı için mevcut yasada belirtilen koşullara ek olarak, stajın “staj yaptığı baroya kayıtlı bir avukat yanında yapılır” ibaresi eklendi. Staj için aranacak şartlar konusunda da değişiklikler yapıldı. Buna göre, mevcut yasada avukatlar staj yapmak istedikleri “yer barosu” ibaresi, “baro” olarak değiştirildi.

Kaynak: Diyarbakır Söz

Etiketler:

Editor Hakkında

Haber Merkezi