Görüş Bildir

Başkan Erdoğan, Azerbaycan'da

Başkan Recep Tayyip Erdoğan, Azerbaycan Cumhurbaşkanı Aliyev tarafından resmi törenle karşılandı

Başkan Erdoğan, Azerbaycan'da

Türkiye Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, bir kez daha seçim sonrası ilk yurtdışı gezisini, Azerbaycan'a gerçekleştirdi. Erdoğan, resmi temaslarda bulunmak üzere gittiği Azerbaycan'ın başkenti Bakü'de, Azerbaycan Cumhurbaşkanı İlham Aliyev tarafından resmi törenle karşılandı.

Başkan Erdoğan'ın ziyareti dolayısıyla Zagulba Sarayı'nda resmi tören düzenlendi. Cumhurbaşkanı Aliyev, tören alanına gelişinde aracının kapısında karşıladığı Erdoğan ile kucaklaştı. Erdoğan, mevkidaşı Aliyev eşliğinde tören kıtasını "Selam asker" diyerek selamladı. Ardından İstiklal Marşı ve Azerbaycan milli marşı çalındı. Tören sonunda heyetlerin takdiminin ardından iki lider, baş başa görüşmeye geçti.

İKİLİ BASIN KARŞISINA GEÇTİ

Erdoğan ve Azerbaycan lideri Aliyev, Bakü'de gerçekleştirdikleri ikili görüşmenin ardından ortak basın toplantısı düzenledi. Düzenlenen ortak basın toplantısında konuşan Azerbaycan Cumhuraşkanı İlham Aliyev, Erdoğan'ı 24 Haziran'da gerçekleştirilen cumhurbaşkanlığı seçimleri için kutladı. Seçimlerin ardından ilk uluslararası temasını Azerbaycan'a gerçekleştirmesinin, Türkiye-Azerbaycan ilişkileri ve dostluğunun sarsılmaz olduğunun bir göstergesi olduğunu söyledi.

Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan ise enerji alanında TANAP projesinin Azerbaycan ve Türkiye için 'hayati' olduğu yorumunu yaptı. Erdoğan bu projeyle Azerbaycan ile Avrupa arasında bağlantı kurulacağına da dikkat çekti.

TÜRKİYE'NİN AZERBAYCANLA EKONOMİK İŞBİRLİĞİ

Türkiye-Azerbaycan ilişkilerinin 'tek millet, iki devlet anlayışında pekiştiğini' belirterek, "Oraya bağlı olarak bugüne kadar bu işi sürdürdük, getiriyoruz, getirmeye de devam edeceğiz" dedi. Erdoğan,"Savunma sanayisinde ihracatı artıran bir Türkiye var. Bunu kardeş ülkelerle çok daha farklı bir şekilde paylaşalım istiyoruz" ifadelerini kullandı. Erdoğan iki ülke arasındaki ticaret hacminin de giderek arttığını vurguladı. Erdoğan hedeflerinin mevcut rakamı 2'ye, 3'e katlamak olduğunu da ifade etti.

"KOORDİNASYONUMUZ BİRÇOK ŞEYİN HALLİNİ ARKA ARKAYA GETİRDİ"

"FETÖ" ile mücadele konusuna da değinen Erdoğan, şunları kaydetti: "Gerek İlham kardeşimizin buradaki hassasiyeti, gerekse bizde bulunup da Azerbaycan aleyhine faaliyette bulunanlara yönelik karşılıklı koordinasyonumuz birçok şeyin hallini arka arkaya getirdi. Maarif Vakfımız ile inşallah Azerbaycan Milli Eğitim Bakanlığının ortaklaşa yapacakları çalışmayla buradaki sıkıntıyı, açığı da süratle giderme fırsatını bulacağız."

Erdoğan Kıbrıs'a geçti

Azerbaycan'dan ayrılan Tayyip Erdoğan daha sonra, özel uçak "TUR" ile saat 19.15'te Lefkoşa'ya gitti. Başkan Erdoğan, Ercan Havalimanı'nda, KKTC Meclis Başkanı Teberrüken Uluçay, Başbakan Tufan Erhürman, Enerji ve Ekonomi Bakanı Özdil Nami, Başbakan Yardımcısı ve Dışişleri Bakanı Kudret Özersay ile Türkiye'nin Lefkoşa Büyükelçisi Derya Kanbay tarafından karşılandı.  Erdoğan, havalimanından ayrılışında makam aracından inerek kendisini bekleyen vatandaşları selamladı.

Kaynak: Diyarbakır Söz

Etiketler:

Editor Hakkında

Haber Merkezi