Görüş Bildir

Erdoğan'dan İstanbul Sözleşmesi için talimat

AK Parti MYK toplantısında İstanbul Sözleşmesi ele alındı. Toplantıya katılan pek çok üyenin sözleşmeden çıkılması yönünde görüş bildirdiği belirtilirken Cumhurbaşanı Erdoğan'ın da sözleşmenin tek taraflı feshi ya da tartışmalı maddelere çekince konulmasının sonuçları üzerinde çalışma yapılması talimatı verdiği öğrenildi.

Erdoğan'dan İstanbul Sözleşmesi için talimat

Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın başkanlığında toplanan ve dün akşam 21.00’de başlayıp 02.00’ye kadar süren AK Parti MYK toplantısında  İstanbul Sözleşmesi ele alındı. Toplantıya Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu, Aile  Bakanı Zehra Zümrüt Selçuk ve Adalet Bakanı Abdülhamit Gül de katıldı.  Toplantıda Başbakan Yardımcısı Numan Kurtulmuş İstanbul Sözleşmesi’yle ilgili bir sunum yaptı.

Toplantıda söz alan bazı üyeler sözleşmeyi eleştirerek kadının beyanı esas alınarak erkekler için verilen evden uzaklaştırma kararlarının aileleri parçaladığını, kadının beyanının erkeği potansiyel suçlu gösterdiğini savundu. Sözleşmenin ‘Toplumsal cinsiyet’ ve ‘cinsel yönelime’ dayalı ayrımcılığı savunan hükümlerde eleştirildi. Bu hükümlerin LGBTİ bireylerin ‘marjinal faaliyetlerine’ alan açacağı savunulurken, sözleşmeden ayrılmasının Türkiye’deki kadına şiddet vakalarına olumsuz bir etkide bulunmayacağı ifade edildi.

Erdoğan, sözleşmenin hazırlanması, imzalanması, neler içerdiğine ilişkin rapordan alıntılar yaptı, ayrıca sözleşmeden çekilen Bulgaristan, Hırvatistan ve Macaristan’dan örnekler verdi. Bu ülkelerin çekilme gerekçelerinin sözleşmedeki eşcinselliği teşvik eden ifadeler olduğu bilgisini verdi. Erdoğan, bu raporla ilgili değerlendirmesinden sonra Türkiye’nin de İstanbul Sözleşmesi’nden çekilmesi gerektiğini dile getirdi.

SÖZLEŞMEDEN ÇEKİLME

Toplantıda, Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu da uluslararası bir sözleşmeden çekilmenin nasıl olacağına dair teknik detayları anlattı. Buna göre, yürütme olarak Cumhurbaşkanı’nın başka bir işleme gerek kalmadan sözleşmeden çekilme yetkisinin bulunduğu belirtildi. Çavuşoğlu, "Sözleşme’ye ilişkin hükümlerin Bakanlar Kurulu tarafından yürütüleceği belirtiliyor. Bugün Bakanlar Kurulu'nun yetkisi Cumhurbaşkanı’na geçtiği için, Cumhurbaşkanlığı kararnamesi ile sözleşmeden çekilmek mümkün olabilir. Ama niyet beyanı diye bir yöntem de var. Türkiye, ilgili kurumlara mektup yazarak bu niyeti beyanını bildirebilir. Sözleşme’den çekilmeden, hangi konulara katılmadığını beyan edebilir" dedi.

Kulis haberlerine göre ise aralarında Aile Bakanı Zehra Zümrüt Selçuk ile AK Parti Grup Başkanvekili Mehmet Muş’un da bulunduğu bazı isimlerin toplantıda sözleşmeden çıkmanın doğru olmayacağını savundu. MYK üyelerinin bazıları da orta yol olarak sözleşmeden çıkmak yerine, ‘niyet beyanı’ ile hangi maddelerin uygulanmayacağının belirlenmesini istedi. Aralarında Adalet Bakanı Abdulhamit Gül’un de bulunduğu üyelerin çoğunluğu ise sözleşmeden çıkılması yönünde görüş bildirdi.

Kaynak: Diyarbakır Söz

Etiketler:

Editor Hakkında

Haber Merkezi