Görüş Bildir

HDP Milletvekilleri için çok kritik gün

Ve HDP'li iki vekil için bugün TBMM'de meclis üyeliği devamlılığı konusunda karar verilecek.

HDP Milletvekilleri için çok kritik gün

Haklarında yakalama kararı çıkartılan ve yurt dışında oldukları için yakalanamayan HDP Milletvekilleri Tuğba Hezer Öztürk ile Faysal Sarıyıldız için TBMM divanında önemli gelişmelerin yaşandığı son dakika olarak açıklandı. Yurt dışında oldukları gerekçesi ile meclise girmedeikleri sebebi ve  Meclise devamsızlık” nedeniyle TBMM üyeliklerinin düşürülüp düşürülmeyeceğine karar verilecek.

Hürriyet Gazetesinde geçen haber de Meclis Başkanlığı, “İkinci yasama yılı ekim, kasım, aralık dönemlerine ilişkin Genel Kurulun 47 birleşimine katılmadıkları” gerekçesiyle iki HDP’li hakkında karar alınması için konuyu Başkanlık Divanına taşıdı. Anayasanın 84’üncü maddesine göre Meclis çalışmalarına özürsüz veya izinsiz bir ay içerisinde toplam 5 birleşim günü katılmayan milletvekilinin TBMM üyeliğinin düşürülmesi gerekiyor. Bu durumun Başkanlık Divanınca tespit edilmesi üzerine Genel Kurulca karar verilebiliyor. Ancak bu karardan önce dosya Anayasa-Adalet Karma Komisyonuna gönderilerek rapor hazırlanıyor. şeklinde açıklama yapıldı.

YOLLUK BÖLÜMLERİ KESİLECEK

TBMM İçtüzüğüne göre TBMM Başkanı yazıyla başvuran milletvekiline 10 günü aşmamamak üzere izin verebiliyor. Daha uzun süreli izinler için Başkanlık Divanının teklifi üzerine Genel Kurul karar verebiliyor. Bir yasama yılı içinde izinsiz veya özürsüz olarak toplam 45 birleşimden fazla yok sayılan milletvekilinin yolluklarının 3 aylığı kesiliyor. Bir yasama yılı içinde aralıksız 2 ay veya daha fazla izin almış olan milletvekillerine ödenek ve yolluklarının verilebilmesi Başkanlık Divanının teklifi üzerine Genel Kurulunu kararına bağlı. HDP milletvekillerinin itirazları kabul edilmezse “çalışmadıkları” gerekçesiyle maaşlarına eklenen “yolluk” bölümleri kesilecek.

Kaynak: Diyarbakır Söz

Etiketler:

Editor Hakkında

Muhabir