Görüş Bildir

Kaplan:'Telefonlarımızı dinleyenlerin peşini bırakmayacağız'

BDP Grup Başkanvekili Hasip Kaplan, telefon dinlemenin demokrasilerde suç olduğunu belirterek, ''Telefonlarımızı dinleyenlerin peşini bırakmayacağız. Yüreklerinde bizim korkumuzu hissedecekler'' dedi.

Kaplan:'Telefonlarımızı dinleyenlerin peşini bırakmayacağız'

Kaplan, BDP Grup Başkanvekili Pervin Buldan ile parlamentoda düzenlendiği basın toplantısında, ''İçişleri Bakanı İdris Naim Şahin'in milletvekillerinin telefonlarını dinlediğini Genel Kurul kürsüsünden itiraf ettiğini'' öne sürdü.

Devletin telefon dinlemesi yapacak imkanları elinde bulunduran tüm kurumlarının, Şahin'in yetki alanı içerisinde olduğuna dikkati çeken Kaplan, ''Şahin'in keyfine göre dinleme yapılıyor. İşi gücü bırakmış bizi dinliyor. Böyle demokrasilerde böyle bakan...'' diye konuştu.

Yargıtay Cumhuriyet Başsavcılığı'nın, Bakan Şahin hakkında soruşturma açması gerektiğini savunan Kaplan, şöyle devam etti:

''Yargıtay Cumhuriyet Başsavcısı'na sesleniyorum; hala soruşturma açılmadı mı? Yoksa sadece bizim için mi çalışıyorsunuz? Bu işler böyle bir bakanın keyfine bırakılır mı? Bu bakanın yargılanması gerekiyor. Özellikle, anamuhalefet partisine sesleniyorum; bizim dinlenmiş olmamızdan şikayetçi değil misiniz? Gereğini yapın.

Biliyorsunuz 3. yargı paketi TBMM'de görüşülmeye başlanacak. Bizim gizli dinlemelerle ilgili çok ciddi kanun teklifimiz var. Herkes dinleniyor bu ülkede. Yasalar bu konuda etkisiz kalıyor. Böyle bakan olur mu? Bu, muhalefetle ilgili kasetçilik yapıyor. Önümüzde yerel seçimler, cumhurbaşkanlığı ve milletvekili seçimleri var ya. Ciddi bir siyasi etik yasası getirilmesi gerekiyor.

Telefonlarımızı dinleyenlerin peşini bırakmayacağız. Yüreklerinde bizim saldığımız korkuyu hissedecekler.''

Pervin Buldan da İçişleri Bakanı Şahin'in, ''gaz bombasının sağlığa zararlı olmadığı'' yönündeki sözlerini değerlendirmek istediğini söyledi. Buldan,''Kendisine soruyorum; hiç şimdiye kadar gaz bombası yemiş mi? Biz her gün alanlarda yiyoruz bunu. Yemediyse gaz bombası yemesine tavsiye ediyorum. Yiyip de hala 'zararı yok' diyorsa o zaman biz kendisinin insan olmadığına karar verdik'' diye konuştu.

Kaplan da bu sözler üzerine, ''biyonik herhalde'' dedi.

''Sonuçları çok ağır olur''

Kaplan ve Buldan, konuşmalarının ardından gazetecilerin sorularını da yanıtladı.

Gazetecilerin, bugün TBMM Başkanı Cemil Çiçek ile yaptıkları görüşmeye ilişkin ısrarlı sorularını Kaplan, ''Açıklamayı davet sahibi yapacak. Bizim konuşmamız nezaketsizlik olur'' gerekçesiyle yanıtlamadı.

''28 Şubat soruşturmasına ilişkin çalışmalar devam ediyor. Nasıl değerlendiriyorsunuz?'' sorusunu Kaplan, ''Bütün darbelerde, hukuk ihlali yapan, cinayet işleyen, suç işleyen tüm darbecilerin ve siyasi ortaklıklarını ve medya ortaklıkları dahil hepsinin Fırat'ın ötesi de dahil sorgulanması gerekiyor. Bu yapılmadığı takdirde adalet duygusu kırıldığı an bunun sonuçları çok ağır olur'' şeklinde yanıtladı.

Bir gazetecinin, Başbakan Recep Tayyip Erdoğan'ın, IKB Başkanı Mesud Barzani ile görüşmesini anımsatması üzerine Kaplan, ''Ortadoğu son derece hareketli günler yaşıyor. Sayın Barzani de ABD'den yeni geldi. Bu tür görüşmelerin yapılması son derece doğaldır. Bizim de zaman zaman görüşmelerimiz oluyor. Bölgenin selameti açısından önemli'' dedi.

Buldan, bir soru üzerine, BDP'li bir heyetin de muhtemelen temaslarda bulunmak üzere ABD'ye gideceğini söyledi. 

AA   

Kaynak: Diyarbakır Söz

Etiketler:

Editor Hakkında

Haber Merkezi