TBMM Plan ve Bütçe Komisyonu

TBMM Plan ve Bütçe Komisyonu'nda, bazı üst kurul başkanlarının görev süresiyle ilgili yasa teklifi kabul edildi.

TBMM Plan ve Bütçe Komisyonu

AK Parti Karaman Milletvekili Lütfi Elvan başkanlığında toplanan Komisyon, dün tümü üzerindeki görüşmeleri tamamlanan AK Parti milletvekillerinin bazı kanunlar ile KHK'lerde değişiklik yapan yasa teklifinin görüşmelerine devam etti.

Teklifle; BDDK, TMSF, Kamu Gözetimi Muhasebe ve Denetim Standartları Kurulu Başkan ve üyelerinin 6 yıl olan görev süresi 5 yıla indiriliyor, ayrıca bir defalığına tekrar aynı göreve atanmalarına olanak tanınıyor. Bu şekilde atananlar, yerine atandıklarının görev süresini tamamlayacak.

Görev süresi dolan BDDK Başkan ve üyelerine, denetledikleri bankalarda 2 yıl boyunca çalışmama yasağına paralel olarak 2 yıl maaş ödenecek. Mevcut düzenlemede bu süre 1 yıldı.

Düzenlemenin yürürlüğe giriş tarihinden önce görev süresi sona eren BDDK ve TMSF Başkan ve üyeleri, başka bir işte çalışmama koşuluyla 2 yıl boyunca maaş almaya devam edecek. Ancak ilgili değişikliklerin yürürlüğe girdiği tarihten önceki hükümlere göre kendilerine 1 yıl ödeme yapılmış kurul başkan ve üyeleri ile fon kurulu başkan ve üyeleri bu uygulamadan yararlanamayacak.

Bankalar yeminli murakıpları ve yardımcıları, bankacılık uzmanları ve yardımcıları, hukuk uzman ve yardımcıları ile bilişim uzman ve yardımcılarından oluşan meslek personelinin son 2 yıl içinde fiilen yerinde denetim veya gözetim sürecinde ya da uygulama faaliyetinde bulundukları bir bankada asgari 2 yıl geçmeden görev kabul edemeyecek.

Ayrıca, teklifle, doğal afetler nedeniyle zarar gören çiftçilerin özelleştirme kapsam ve programındaki kuruluşlara olan borçlarının yeniden yapılanması, ertelenmesi veya vadelendirilmesi konusunda Bakanlar Kurulu'nu yetkili kılıyor.

Özelleştirme İdaresi Başkanlığı yetkilileri,  şeker fabrikalarının Doğu ve Güneydoğu'daki 1137 çiftçiye ödediği 4 milyon 10 bin liralık şeker pancarı avansının kış şartları nedeniyle ödeyememeleri nedeniyle Bakanlar Kurulu tarafından ertelenmesi veya vadelendirileceğini bildirdi.

Teklifle, Türk Ticaret Kanunu'nun ''imtiyazlı hisse senetleri'' maddesinde değişiklik yapılıyor. Değişiklikle, ''altın hisse'' ile ilgili imtiyaz hakkı tanınma süresi,  2 Temmuz 2012 tarihine uzatılıyor.

-''Benden habersiz gelen bu teklif değil''-

CHP İstanbul Milletvekili Aydın Ayaydın, ''Deyin ki 'Bizim gücümüz TMSF'de görev süresi dolan Şakir Ercan Gül bizden daha güçlüdür.' Onu yeniden atamak için bu değişikliği getiriyorsunuz. Görev süresi dolduğu halde gitmiyor. BDDK Başkanı'nı da buna dahil ediyorsunuz ama yasa BDDK Başkanı için değil Gül için çıkarılıyor'' dedi.

MHP Manisa Milletvekili Erkan Akçay, ''Ercan Gül'ün Başbakan ile yakınlığını açık açık konuşalım. Onun da Rize Güneysu'dan olduğu, ayrıca Başbakan'ın akrabası olduğu söyleniyor, doğru mu?'' diye sordu.

Başbakan Yardımcısı Ali Babacan, dünyada bankacılıkta ciddi değişiklik olduğunu, her ülkenin mevzuatını yeniden gözden geçirdiğini belirterek, ''Dünya örneklerine baktık. Mevcut üyeleri etkiler, sonrakileri etkiler, fiks bir kişiye özel düzenleme iddialarına katılamıyorum. Burada, adı, soyadı yok. Bundan sonra herkes için geçerli. Yeni atamalarda iki dönem olma hakkını kazanacak hem üyeler hem de başkanlar. Bundan sonraki tüm atamalar için geçerli olacak'' dedi.

CHP'li Ayaydın'ın, ''Söylediklerinize siz de inanmıyorsunuz, teklif sizden habersiz geldi buraya'' demesi üzerine Babacan, ''Benden habersiz gelen bu değil, bambaşka bir teklifti, onu görüşmüyoruz. Bu benim bilgim dahilindedir'' karşılığını verdi.

''10 yıl maaş verelim''

Komisyonda AK Parti Bitlis Milletvekili Vedat Demiröz tarafından çok sayıda değişiklik önergesi verilmesine, muhalefet milletvekilleri tepki gösterdi.

CHP'li Ayaydın, görevi sona eren TMSF ve BDDK başkan ve üyelerine, başka işte çalışmamaları halinde bugüne kadar 1 yıl verilen ücretin 2 yıla uzatılmasına karşı çıkarak, ''Bu değişiklikle 1-1,5 yıl önce görevi sona eren Ahmet Ertürk Çankaya Köşkü'ndeki  görevini bırakırsa 2 yıl boyunca bu maaşı alır. 28 Şubat'ta görevi biten kişi hala odasında oturuyor, talimat veriyor. Bir de üstüne 2 yıl boyunca çalışmasa bile maaş verilmesine nasıl yaparsınız. Kimin parasını kime veriyorsunuz?'' dedi.

MHP Antalya Milletvekili Mehmet Günal da hep kişiye özel düzenleme yapıldığını belirterek, ''Bunu etik olarak izah edemezsiniz. Bu kadar maddiyata düşüyorlarsa bu görevleri kabul etmesinler. Üstelik geriye dönük düzenleme yapılıyor. Bu yapılan gerekli değil'' görüşünü savundu.  

Günal, Babacan'ın yanında oturan Hazine Müsteşarı İbrahim Çanakçı'yı işaret ederek, ''Sayın Çanakçı'nın suçu ne, ona da verin'' dedi.

Ayaydın'ın, ''TMSF ve BDDK başkan ve üyelerine 10 yıl boyunca çalışmadan para almaları'' yönünde önerge vermesi, Komisyonda gülüşmelere neden oldu.

''Şeytani bir düzenleme''

MHP Konya Milletvekili Mustafa Kalaycı, Türk Ticaret Kanunu'nda yapılan değişikliğin yanlış olduğunu belirterek, ''1 Temmuz'da yürürlükten kalkacak TTK'nın ilgili maddesinin yürürlüğünün 2 Temmuz'a ertelenmesi skandaldır. Bu şeytani bir düzenlemedir. Bu işin geçmişine sizi götürmek istiyorum. Sanayi Bakanı, bütçe görüşmelerinde bu konuya değinmişti. Sanayi Bakanı'nın talimatıyla soruşturmaya konu olmuş, yargılama devam ediyor. Bunu ortadan kaldıracak bir düzenlemeye imza atıyorsunuz. Vicdanlarınız nasıl bunu kaldırır? AK Parti Grup Başkanvekili Mustafa Elitaş da Sanayi Bakanı Ergün de bunu çok iyi biliyor. Bakan 'burada suç var' demişti. Bu suça ortak mı olmak istiyorsunuz?'' diye konuştu.

Başbakan Yardımcısı Babacan, ''sıkıntılı bir tablo'' olduğunu belirterek, şöyle konuştu:

''İçimize sindiremediğimiz ve yanlış gördüğümüz bir tablo var. Bunun düzeltilmesi için o gün izlenen yol, ciddi komplikasyonlara sebep olacaktı, eğer ertelemesini yapmasaydık. SPK'dan bize uyarı geldi, 'Halka açık şirketlerde ciddi komplikasyonlar görülecek, hak kayıpları olacak, bazı insanlar para kazanacak. Süreci geriye çevirip hukuki süreçle halletmek uzun zaman alacak' demişti. Biz KHK ile 6 aylık süre dolmadan, bugün de Sayın Hayati Yazıcı'nın süreyi 3 ay uzatmasıyla, halka açık şirketlerin komplikasyonunu önlemeye çalışıyoruz. Bu düzenleme halka açık şirketler açısından komplikasyonları önleyecek ve hukuki zemini sağlamlaştıracak. O konuya nokta atışını hep birlikte yapalım. Bunu ilk basamak kabul edelim, sonra sorunu çözmek için adımı atalım. Küçük bir ihtimal de olsa hukuki zemini bugünden sağlamlaştıralım.'' 

CHP İstanbul Milletvekili Ferit Mevlüt Aslanoğlu, ''Madem konu ağır cezaya gitmiş... Hem de sizin bakanınız göndermiş.  Bana pisliklerinizi temizletmeyin. Maddeyi tekliften çekin'' diye tepki gösterdi.

AK Parti Manisa Milletvekili Recai Berber, ''1 Temmuz'dan önce ben bir teklif vereceğim. 1 yıl önce yaptığımız yanlışı düzelteceğiz'' dedi.

Tartışmaların sürmesi üzerine Babacan, ''Uygun görürseniz madde böyle geçsin, Genel Kurul aşamasında önergeyle değişiklik yapalım. O zamana kadar Gümrük ve Ticaret Bakanlığı ile SPK yetkilileri bir araya gelip çözüm bulsunlar'' diye konuştu.

Konuşmaların ardından Teklif kabul edildi.

AA

Kaynak: Diyarbakır Söz