Görüş Bildir

Uluslararası tepkiler çığ gibi…

Irak'ın kuzeyindeki oylamanın ardından uluslararası tepkiler bağımsızlık yanlılarını hayal kırıklığına uğrattı.

Uluslararası tepkiler çığ gibi…

Irak'ın kuzeyindeki tartışmalı bağımsızlık referandumuna uluslararası tepkiler geliyor. Avrupa Birliği (AB), aksine çağrılara rağmen tek taraflı referandumun yapılmasından üzüntü duyduğunu açıkladı.

AB Dış İlişkiler ve Güvenlik Politikası Yüksek Temsilcisi Federica Mogherini tarafından yapılan yazılı açıklamada, uluslararası örgütün Irak'ın birliği ve toprak bütünlüğünü sürekli savunduğu belirtildi: "Bu nedenle AB, referandumun tek taraflı biçimde ve özellikle tartışmalı bölgelerde yapılmaması çağrısında bulundu. Bu çağrıların dikkate alınmamasından üzüntü duyuyor."

RUSYA'DAN İLK TEPKİ

Rusya ise, ilk yorumunda Irak'ın toprak bütünlüğüne destek verdiğini duyurdu. Rus lider Vladimir Putin'in sözcüsü Dmitry Peskov, "Önceden olduğu gibi, ülkelerin toprak bütünlüklerinin korunmasının bölgede istikrar ve güvenliğin desteklenmesi, bölgedeki kritik sorunların çözümü açısından son derece önemli buluyoruz" dedi.

ABD'den gece saatlerinde gelen açıklamada, tek taraflı bağımsızlık referandumundan derin bir hayal kırıklığına uğrandığı ilan edilmişti.

Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Heather Nauert, yazılı açıklamasında "ABD, dışarıdaki bölgeleri de dahil etmek suretiyle IKBY'nin tek taraflı bağımsızlık için referandum düzenleme kararı almasından dolayı derin hayal kırıklığına uğramıştır" dedi. Nauert, referandum adımının istikrarsızlığı artıracağını söyledi.

Bölge ülkeleri Türkiye, İran ve Suriye, Irak Bölgesel Kürt Yönetimi (IKBY) lideri Mesut Barzani'nin referandumuna şiddetle karşı çıkıyor.

ERDOĞAN VE PUTİN BULUŞUYOR

Türkiye Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan ve İran Cumhurbaşkanı Hasan Ruhani, dün Rusya lideri Putin'le referandumu görüşmüştü.

Erdoğan, iki gün sonra mevkidaşı Putin'i Ankara'da ağırlıyor. Liderlerin buluşmada referandumu geniş şekilde masaya yatırması bekleniyor.

Barzani yönetimi, referanduma yüzde 72'lik bir oranla katılım olduğunu söylese de bu rakam tek tek şehirlerden gelen oranlarla örtüşmüyor. Erbil yönetiminin açıklamasına göre referandumda sandığa gidenler yüzde 93 evet, yüzde 6 hayır oyu verdi.

Referandum öncesinde ABD, Birleşmiş Milletler ve İngiltere oylamanın ertelenmesini öneren bir plan sunmuş ancak bu teklif Barzani tarafından kabul edilmemişti.

Kaynak: Diyarbakır Söz

Etiketler:

Editor Hakkında

Haber Merkezi